Ο Τάσος Τέλλογλου είναι Δημοσιογράφος
Φωτογραφία από το «Σχέδιο 10 σημείων» της TUI για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. [tui.com]
H τουριστική σεζόν αρχίζει σε λίγες ημέρες, με τους κανόνες του παιχνιδιού να συντάσσονται σε πραγματικό χρόνο. Ουδείς όμως γνωρίζει πώς θα τελειώσει: σαν θρίαμβος ή σαν τραγωδία;
Oι διαπραγματεύσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων με τους ξενοδόχους και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΙστορικό | Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τα ξενοδοχειακά πρωτόκολλα διάρκεσαν ημέρες και δεν έχουν ακόμα κλείσει εντελώς. Όσοι διαπραγματεύθηκαν με τους επιδημιολόγους κκ Χατζηχριστοδούλoυ, Σαρόγλου και Παρασκευή, ξέρουν ότι είναι «σκληρά καρύδια» και ότι για κάθε πρότασή τους είχαν λόγους ή περιστατικά από προηγούμενες σεζόν για να προτείνουν αυτό ή εκείνο. Οι ξενοδόχοι γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι όπως οι άλλες κι αυτό το περιέγραψε με μια κουβέντα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, Γρηγόρης Τάσιος, λέγοντας ότι «τα ξενοδοχεία δεν θα γίνουν νοσοκομεία».
Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19Ο οδηγός του inside story για τον κορονοϊό ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.
Οι επιδημιολόγοι ζητούσαν πολλά: να σερβίρεται το πρωινό στον μπουφέ από γκαρσόνια, να απολυμαίνονται σχολαστικά οι κοινόχρηστοι χώροι, να κοιμούνται σε ξεχωριστά μονόκλινα τα μέλη του προσωπικού, να παρακολουθούνται (έστω και διακριτικά) τα παιδιά των πελατών, να κάνουν μπάνιο με σαπούνι όσοι μπαίνουν στις πισίνες, να απολυμαίνονται οι ξαπλώστρες. Υπήρχαν όμως και άλλα που δεν ζήτησαν και τους «χρεώθηκαν», πχ το να μην σερβίρονται ποτά στις παραλίες.
Θα έρθουν οι πελάτες;
Κάθε Σάββατο από τις 31 Μαρτίου, 80 από τους σημαντικότερους τουριστικούς παράγοντες της Κρήτης «συγκεντρώνονται» σε τηλεδιάσκεψη και συζητούν αν θα ανοίξει ή όχι η τουριστική σεζόν στο νησί. Το ερώτημα είναι ίσως το πιο κρίσιμο, καθώς πελάτες στον ορίζοντα δεν φαίνονται. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Βρετανοί έπρεπε να περάσουν από μία 15θήμερη καραντίνα επί τη αφίξει τους από το εξωτερικό (ποιος παίρνει τρεις εβδομάδες άδεια για να κάνει μία εβδομάδα διακοπές;), ενώ οι Νορβηγοί (από τους μεγαλύτερους πελάτες στα Χανιά, τη Σάμο και τη Ρόδο, ιδιαίτερα στα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία) εξέδωσαν δια του υπουργείου των Εξωτερικών τους ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν συνιστώνται τα ταξίδια ως τις 20 Αυγούστου. Η πρωθυπουργός της χώρας δεν ήθελε να αφήσει αμφιβολίες στους πολίτες της Νορβηγίας για το πού θα πρέπει να κάνουν φέτος τις διακοπές τους: «Θα συνιστούσα στους πολίτες να προγραμματίσουν διακοπές στη Νορβηγία αυτό το καλοκαίρι. Η Νορβηγία είναι μια υπέροχη χώρα για διακοπές και παρά το γεγονός ότι οι διακοπές αυτού του χρόνου θα είναι διαφορετικές σε σχέση με ό,τι είχαμε προγραμματίσει, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ όμορφες».
Με απλά λόγια, «ό,τι και να σας υποσχεθούν οι άλλες χώρες σε σχέση με την ασφάλεια, μείνετε εδώ», μοιάζει να λέει η κυρία Έρνα Σόλμπεργκ. Παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν δοθεί και από τη Γερμανία για την περίοδο έως τις 15 Ιουνίου, αυτές όμως αφορούν συστάσεις μάλλον παρά απαγορεύσεις. Στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις κάθε τρίτος πολίτης θα ταξιδέψει ό,τι και αν συστήσει η κυβέρνηση, και το 21% θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή.
«Αγοράζουν» ασφάλεια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Η λογική είναι μνησίκακη. Εκδικείται και Πρωθυπουργούς αν την περιφρονήσουν, του Πάνου Μπιτσαξή
Παρόλα αυτά για όσους έρθουν, τα πρωτόκολλα θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό εξάλλου μεγάλοι tour operators όπως η TUI, η Der Touristik και άλλοι έχουν κοινοποιήσει στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται πλαίσια λειτουργίας. Στα δικά τους ξενοδοχεία οι οδηγίες είναι ακόμα πιο λεπτομερείς.Έτσι πχ στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία συνιστάται η μη λειτουργία του μπουφέ, κάτι που ρητά αποκλείεται στα ξενοδοχεία της TUI.
Παρά τις οδηγίες για το εξωτερικό, η εταιρεία διαφημίζει και αυτή, τουλάχιστον για τον Ιούνιο, τις διακοπές στη ΓερμανίαUrlaub Deutschland | TUI, με το επιχείρημα ότι υπάρχει «ολοκληρωμένη περίθαλψη υγείας, μέτρα προστασίας και έλλειψη γλωσσικών φραγμών που σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να φύγεις αμέσως σου προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».
Συνεπώς οι πελάτες της TUI «αγοράζουν» γι’ αυτό το καλοκαίρι ασφάλεια. Ούτε χαρά, ούτε ξενοιασιά, αλλά ασφάλεια ως πρώτη επιλογή. Σε ένα από τα μέρη στα οποία καλεί τους Γερμανούς η TUI, το Μεκλεμβούργο-Πομμερανία, τα μέλη της επιτροπής για τη σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων συζητούν με ένταση μεταξύ τους αν θα πρέπει να επιτραπούν παιδιά στις διακοπές, καθώς η συμπεριφορά τους θα δυσκόλευε εξαιρετικά τους επιχειρηματίες του τουρισμού, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα. Το πρόβλημα απασχολεί τους ξενοδόχους και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν παιδοτόπους ή άλλους χώρους για παιδιά. Ο μεγαλύτερος tour operator προς τη χώρα μας, η TUI, λέει επί λέξει στο δεύτερο σημείο των συστάσεών της με τίτλο «Κανόνες για τις Αποστάσεις» ότι «πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων όταν εξυπηρετούνται πελάτες», αλλά στη σχετική φωτογραφία στην ανάρτηση της εταιρείας εμφανίζονται δύο παιδιά να παίζουν με τα νεροπίστολά τους σε απόσταση ενάμισι μέτρου στην παραλία (κεντρική φωτογραφία), «κάτι που δεν πρόκειται να γίνει», όπως παραδέχεται ξενοδόχος που συνεργάζεται με τον τουριστικό οργανισμό.
Το προσωπικό
Η επιμονή στο προσωπικό δεν είναι τυχαία. Και οι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators) και το κράτος, κατά τη σύνταξη των σχετικών πρωτοκόλλων δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο πώς θα κοιμούνται, θα τρώνε και θα εργάζονται οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων. H επιτροπή των τριών καθηγητών που διαπραγματεύθηκε με τον ΣΕΤΕ και τους ξενοδόχους ζήτησε ο κάθε εργαζόμενος να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο. Σε κάποια νησιά όμως, όπως είναι για παράδειγμα η Κως, το 100% των εργαζομένων που δουλεύουν στα ξενοδοχεία έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και στις Σποράδες (σ.σ.: μόνο στη Λάρισα, 300 οικογένειες συμπληρώνουν το εισόδημά τους επειδή κάποια μέλη του νοικοκυριού δουλεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες στις Σποράδες). Το πού κοιμούνται αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες του καλοκαιριού είναι μια άλλη ιστορία. Σε έρευνα πάντως που μελέτησε τον συγχρωτισμό των Ανατολικοευρωπαίων που εργάζονται στα γερμανικά σφαγεία και στεγάζονται από τους εργοδότες σε οικοτροφεία, φάνηκε πως αυτοί γρήγορα αρρωσταίνουν σε συνθήκες κακής στέγασης, για να μολύνουν στη συνέχεια και τον τόπο δουλειάς τους.
Τελικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα μέλη του προσωπικού των ξενοδοχείων θα κοιμούνται σε δίκλινα δωμάτια.
Λεπτομέρειες
Πριν από μερικά χρόνια χτύπησε συναγερμός μεταξύ των επιδημιολόγων, για την περίπτωση ξενοδοχείου στο Ηράκλειο, στις πισίνες του οποίου Άγγλοι τουρίστες είχαν παρουσιάσει μια επικίνδυνη …ακράτεια. Αυτή φαίνεται πως προκλήθηκε από ιό που κόλλησαν μαζικά, καθώς τον μετέδιδαν ο ένας στον άλλον μέσω της πισίνας. Ο ιός ζει μέσα στις ανθρώπινες ακαθαρσίες και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με χρήση χλωριούχων ενώσεων. Θεωρητικά πριν μπεις σε κάθε πισίνα πρέπει να κάνεις ντους – να πλένεσαι καλά.
Στη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των πρωτοκόλλων, η αντιπροσωπεία του ΕΟΔΥ επέμεινε να μπει σε κάθε ντους πριν από την πισίνα ένα κάλυμμα, ώστε οι επισκέπτες να πλένουν με άνεση και με σαπούνι τα …οπίσθιά τους (κάτι που θα έπρεπε να γίνεται έτσι και αλλιώς). Η συζήτηση για το κάλυμμα στα ντους της πισίνας πήρε διαστάσεις, όχι τόσο για το κόστος, όσο για το γεγονός ότι οι επισκέπτες ενός ξενοδοχείου θα έπρεπε να μπουν σε νόρμες ασυνήθιστες για ελληνικά ξενοδοχεία. Τελικά, το μέτρο συμφωνήθηκε.
Κι αν αρρωστήσει κάποιος;
Εξαρχής ακόμα είχε γίνει η συζήτηση να υπάρχει σε κάθε περιφέρεια ή νομό ξενοδοχείο, στο οποίο θα μεταφέρονταν οι πελάτες με θετικό τεστ. Το μέτρο δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά συμπληρώθηκε από την ανάγκη να είναι συμβεβλημένα όλα τα ξενοδοχεία με ιατρό. Τα μικρότερα θα μπορούν τέσσερα ή πέντε μαζί να συμβάλλονται με έναν γιατρό. Ούτε και αυτό το μέτρο ήθελαν οι ξενοδόχοι («το ξενοδοχείο δεν είναι νοσοκομείο»), καθώς θεωρούν ότι ανεβάζει το κόστος. Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται, επιβάλλεται και αυτό.
Η διαχείριση ενός κρούσματος SARS Cov-2 αποτελεί για τους επαγγελματίες τη μεγαλύτερη πρόκληση. Τους ανησυχεί ένα κρούσμα που μπορεί να προκαλέσει και μία αγωγή από την πλευρά του πελάτη. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα, αρχικά στον υφυπουργό Τουρισμού Μάριο Κόνσολα και στη συνέχεια στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. «Δεν ψηφίζουμε διάταξη που να σας απαλλάσσει από την αστική ευθύνη διότι μια τέτοια διάταξη δεν θα σταθεί στα δικαστήρια» ήταν η απάντησή τους. «Με ανησυχεί το γεγονός», λέει ο ΝΗ, που έχει μεγάλη μονάδα στο Βόρειο Αιγαίο, «ότι μπορεί να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια ο πελάτης να στραφεί εναντίον σου. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μου αποτελείται από νέα παιδιά που βγαίνουν έξω, φλερτάρουν, πίνουν. Μπορώ να ξέρω τι φέρνουν την άλλη μέρα στο ξενοδοχείο;».
Η λύση δεν είναι εύκολη. Αλλά το να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία είναι μάλλον μια πιο δύσκολη λύση: «Για τον Ιούλιο, Αύγουστο δεν έχουμε καθόλου ακυρώσεις και έχουμε και καινούριες κρατήσεις. Δεν θα κερδίσουμε, αλλά υπάρχει μια κάποια ζήτηση…» λέει ο ΝΗ.
Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ είναι αυτό των κρεβατιών, των ΜΕΘ και των δυνατοτήτων που έχει το κάθε νησί να αντιμετωπίσει τα πιθανά κρούσματα. Πολύ λίγα νησιά έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς, εάν αρρωστήσουν μαζικά. Αυτάρκης από τα νησιά είναι μόνο η Κρήτη, με 66 ΜΕΘ και δική της δυνατότητα να ελέγχει μέχρι και 600 τεστ την ημέρα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς μεγάλοι προορισμοί (όπως πχ Χαλκιδική, Πελοπόννησος) είναι κοντά σε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και το Ρίο.
Τα τεστ
Ένα κρίσιμο ζήτημα παραμένει το αν οι τουρίστες, πριν φτάσουν στο ελληνικό ξενοδοχείο, θα έχουν περάσει από τεστ, είτε στον τόπο από τον οποίον ξεκινούν είτε στο αεροδρόμιο όπου φτάνουν. Η Ελλάδα πρότεινε να κάνουν τεστ στο αεροδρόμιο αναχώρησης, ή οπουδήποτε αλλού στον τόπο αναχώρησης 72 ώρες πριν την έναρξη του ταξιδιού. Το αίτημαGreece’s proposal to the EU to restart tourism | Greek City Times δεν εγινε δεκτό από την ΕΕ.
Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η επιτροπή των επιδημιολόγων συζητούσε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη δυνατότητα pooling των τεστPooling of samples for testing for SARS-CoV-2 in asymptomatic people | The Lancet (να ελέγχονται δηλαδή όλα μαζί τα δείγματα από ομάδες των 30 ανθρώπων) στις πύλες εισόδου της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης ασφάλεια και κατόπιν να εξετάζονται μεμονωμένα, με το τεστ μοριακού ελέγχου, μόνον όσοι ανήκουν σε ομάδες που έχουν βγει θετικές.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr