Monday, Nov 4, 2024

Υγεία

Η θεραπευτική δύναμη των ζώων, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Εδώ και χρόνια, στη μάχη κατά του καρκίνου έχει προστεθεί ως παρεμβατική μορφή θεραπείας και η Θεραπεία με Ζώα σε πολλές χώρες στον κόσμο. Αποτελεί συμπληρωματική, ανακουφιστική θεραπεία για ασθενείς με χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της φυσικής, πνευματικής και συναισθηματικής κατάστασης του ασθενούς και της συμπεριφοράς του. Στηρίζεται στην υπόθεση της βιοφιλίας, όπως την όρισε ο Erich Fromm «ο άνθρωπος ζει μια παραγωγική και ισορροπημένη ψυχολογικά ζωή, όταν αισθάνεται φιλικά προσκείμενος προς τη ζωή, τη φύση και γενικά την ανθρωπότητα».

Οι ασθενείς με καρκίνο έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, συνέπεια της σοβαρότητας της διάγνωσης και της θεραπευτικής αγωγής που οφείλουν να ακολουθήσουν. Ανεξαρτήτως της πρόγνωσης, βιώνουν μια δραματική κατάσταση και οι ίδιοι και οι συγγενείς τους. Επηρεάζεται τόσο η φυσική όσο και η ψυχολογική κατάστασή τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν  φυσική κατάπτωση,  κατάθλιψη,  επιθετικότητα ή/ και  άγχος.

Ενήλικες και παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, και οι οποίοι αναρρώνουν μετά από επεμβατικές ή μη θεραπείες, μπορούν να λάβουν Θεραπεία με Ζώα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ο ασθενής να μη φοβάται τα ζώα, να μην εμφανίζει αλλεργίες, επιθετική συμπεριφορά και να μην υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες λόγω της αγωγής του (ανοιχτές πληγές, σοβαρή ουδετεροπενία…).

Στην Υποβοηθούμενη Θεραπεία με Ζώα (Animal Association Therapy _ AAT), η οποία παγκοσμίως εφαρμόζεται σε μικρό ακόμα βαθμό αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα, βάσει ερευνών, συνήθως χρησιμοποιείται  σκύλος για τη θεραπεία όταν αυτή λαμβάνει χώρα σε νοσοκομείο, με ορισμένο ωράριο, με συγκεκριμένο προσωπικό και με καταγραφή των ευρημάτων και αξιολόγηση αυτών.

Πριν κάθε συνεδρία επαναξιολογούνται οι ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή (φοβίες, αλλεργίες, ανοιχτές πληγές, θεραπευτικές αγωγές) του κάθε ζώου (έλεγχος της υγείας και της συμπεριφοράς του) αλλά και του χώρου (ανοιχτός, κλειστός, πολλά άτομα).  Ωστόσο, στη Θεραπεία με Δραστηριότητες με Ζώα (Animal Association Activities _ AAA) μπορούν να λάβουν μέρος και άλλα είδη ζώων σύμφωνα με τις επιθυμίες του ασθενή.

Όλη η διαδικασία εγκρίνεται από τον υπεύθυνο ιατρό του ασθενούς, σε συνεργασία με μία συγκεκριμένη και εκπαιδευμένη ομάδα, και εφόσον αξιολογήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς, τα ευρήματα των εργαστηρικών εξετάσεών του και το είδος της εξειδικευμένης αγωγής που ακολουθεί. Η επιλογή του ζώου γίνεται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου (έλεγχος λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων, εμβολιασμός, αντιπαρασιτισμός) και υπό την εποπτεία εκπαιδευτή. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει πρέπει να έχει δεχτεί ανάλογη εκπαίδευση και να είναι δεκτικό στα ζώα.

Σε όποιες χώρες και νοσηλευτικά ιδρύματα εφαρμόζεται η ΑΑΤ έχει συγκροτηθεί εξειδικευμένη ομάδα, με ειδική άδεια από φορείς, ωστόσο στη χώρα μας προς το παρόν δεν ισχύει.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας τόσο σε παιδιά με καρκίνο όσο και στους γονείς τους  είναι ενθαρρυντικά με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες. Μείωση του άγχους και της αγωνίας και στις δύο ομάδες,  μείωση της πίεσης του αίματος και πιο γρήγορη επούλωση μετά από χημειοθεραπείες στους ασθενείς, βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης του ασθενούς και των γονέων (μείωση της κατάθλιψης και της κόπωσης). Η επαφή των καρκινοπαθών παιδιών  με τα ζώα διεγείρει της έκκριση σεροτονίνης, οξυτοκίνης και ενδορφινών οι οποίες συμβάλλουν στην αίσθηση πληρότητας και χαλάρωσης  κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η ΑΑΤ αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, διαδραστικότητα με εθελοντές και δημιουργικές δράσεις. Η παρουσία του ζώου αποσπά την προσοχή του μικρού ασθενούς από το περιβάλλον του νοσοκομείου, τη διαδικασία και τους περιορισμούς της θεραπείας.

Ο άνθρωπος παρόλο την τεχνολογική πρόοδο εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Η συμβίωση με συνοδοιπόρους όπως τα ζώα, δημιουργεί δεσμούς και καλλιεργεί θετικά συναισθήματα. Ερχόμενος σε επαφή με τα ζώα ο άνθρωπος κοινωνικοποιείται πιο εύκολα λόγω της αγάπης και της αίσθησης ασφάλειας που του προσφέρουν και της διέγερσης της περιέργειάς του. Απλώς και μόνο το χάιδεμα του τριχώματος ενός ζώου είναι μια ανακουφιστική και χαλαρωτική κίνηση που απαλύνει αρνητικά συναισθήματα.

Ας βάλουμε στη ζωή μας ένα ζώο και γιατί όχι και στον χώρο θεραπείας μας. Με προσοχή και σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας και προς τους τετράποδους φίλους μας.

Διαβάστε εδώ τα άρθρα της Δρος Κατσώχη για την προστασία της καλής μας υγείας

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος του προστάτη, αρκεί το PSA (video);, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στα φρούτα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αποφύγω τον πόνο στη μέση; , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.