Πόρτα στη Ψυχολογία

Η αξία της σιωπής, της Στέλλας Κουτρή

Spread the love

Η Στέλλα Κουτρή είναι Ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ολιστικής Κίνησης Holistic Moves 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τη σιωπή, επειδή τους αναγκάζει να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους. Και, κάποιες φορές, αυτό που βλέπουν μπροστά τους, είτε δεν τους αρέσει είτε τους απογοητεύει είτε τους θλίβει είτε είναι…κενό. Πολλοί, επίσης, φοβούνται τη σιωπή επειδή πιστεύουν ότι εξαφανίζει την παρουσία τους μέσα στον υλικό κόσμο. Σε μια εποχή που ο αριθμός των «likes» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθαφαιρεί ποσότητες αυτοπεποίθησης και αυτο-αξίας, οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν διαρκώς ότι είναι ορατοί στους άλλους, ότι φαίνονται. Και η σιωπή, με κάποιον μηχανισμό που πιθανότατα η επιστήμη της ψυχολογίας να μπορεί να εξηγήσει, δημιουργεί την αίσθηση ότι εξαφανιζόμαστε, ότι χανόμαστε, ότι απομακρυνόμαστε από το οπτικό πεδίο των άλλων και, άρα, από την «αξία» που η «ορατότητα» μας προσδίδει.

Και προτιμούν οι άνθρωποι να βρίσκονται διαρκώς μέσα σε φωνές και συναναστροφές. Και, μέσα στο θόρυβο, παύουν να ακούν την εσωτερική τους φωνή. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, internet, τους κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας απασχολημένους, με την ψευδαίσθηση ότι είναι «διασυνδεδεμένοι», ότι επικοινωνούν, ότι έχουν επαφή με τους άλλους – ακόμα και στις συνθήκες κοινωνικής απομάκρυνσης που επέβαλε η πανδημία.

Αν θέλουμε να ακούσουμε το μέσα, ας σιγάσουμε για λίγο ό,τι υπάρχει έξω. «Άκου τη σιωπή. Έχει τόσα πολλά να πει», μαθαίνουμε από τον Πέρση ποιητή Rumi. Γι’ αυτό, ας βρούμε το χρόνο να μείνουμε μερικά λεπτά στη σιωπή, μέσα στο σπίτι μας ή σε κάποιο άλλο ήσυχο μέρος που μας αρέσει και μας ηρεμεί, και ας δώσουμε χώρο για να συναντήσουμε τον εαυτό μας. Εκεί θα αναδυθούν οι αληθινές πτυχές αυτού που είμαστε – άλλες ανέγγιχτες, άλλες αλλοιωμένες από το χρόνο και τις εμπειρίες, άλλες θραύσματα ενός καιρού που είμασταν ολόκληροι, πλήρεις και διαυγείς.

Μέσα στη σιωπή θα δούμε και θα ακούσουμε όσα θάβονται μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Θα δούμε τις επιθυμίες μας να γίνονται λιγότερες και απλούστερες. Θα συνειδητοποιήσουμε, με ανακούφιση, πως έχουμε ήδη όλα όσα χρειαζόμαστε, αυτή τη στιγμή, και θα νιώσουμε ικανοποίηση και πληρότητα. «Η σιωπή είναι πηγή μεγάλης δύναμης», μας διδάσκει ο Lao Tzu, μιας δύναμης που κάνει την παρουσία μας να λάμπει και τη ζωή μας να έχει νόημα.

Να τι έχει ειπωθεί ακόμα για την αξία της σιωπής από εκείνους που άφησαν το στίγμα τους στην ανθρωπότητα:

«Χρειαζόμαστε τη σιωπή, για να μπορέσουμε να αγγίξουμε ψυχές», Μητέρα Τερέζα

«Η σιωπή είναι ένας αληθινός φίλος που δεν προδίδει ποτέ», Κομφούκιος

«Η σιωπή είναι καλύτερη από λόγια χωρίς νόημα», Πυθαγόρας

«Να θυμάσαι ότι η σιωπή είναι κάποιες φορές η καλύτερη απάντηση», Δαλάι Λάμα

Μιλώντας για τη σιωπή, στα αυτιά μου έρχεται σχεδόν πάντα η μελωδία από το γνωστό τραγούδι «The sound of silence» των Simon & Garfunkel, της δεκαετίας του ’60. Πιο πρόσφατα, το 2001, ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε ένα άλλο όμορφο τραγούδι, για όλα εκείνα που «λέγονται» χωρίς λέξεις:

«Η σιωπή πολλά θα σου πει που εγώ δεν μπορώ
Η σιωπή είναι λόγος παλιός, δε νιώθεις αλλιώς».

SHARE
RELATED POSTS
Συχνότητα ή ποιότητα ενός καλού σεξ;, του Θάνου Ασκητή
Κρίνεις τους άλλους; Δες σε ποια κατηγορία ανήκεις, του Δαυίδ Αβραμίδη
Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα και αναζητείται το γιατί…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.