Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.
Το χειρότερο και πιο πολύνεκρο, για την Ελλάδα, σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 2023, συγκλόνισε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και προκάλεσε εθνικό πένθος.
Με συντάραξε και εμένα και με γέμισε θλίψη.
Κατ’ αρχάς ―και κατ’ αρχήν― συλλυπούμαι κάθε άνθρωπο που έχασε δικό του άνθρωπο.
Κατά δεύτερον, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου.
Η Δικαστική έρευνα ―το ελπίζω και το εύχομαι― θα ερευνήσει, θα εντοπίσει και θα αποκαλύψει τα λάθη, τις διαχρονικές παραλείψεις και τις ευθύνες.
Οι άνθρωποι όμως που σκοτώθηκαν δεν ζωντανεύουν.
Οι συγγενείς και τα φιλικά τους πρόσωπα, θα μείνουν με τον πόνο, την αφόρητη θλίψη, τις απορίες, την οργή και την απαίτηση για δικαίωση που φέρνει κάθε τέτοια απώλεια.
Όλες και όλοι στην Ελλάδα, μετά από κάποιο τραγικό συμβάν, συνηθίζουμε να αναζητούμε και να επιρρίπτουμε ευθύνες στις Κυβερνήσεις, στους Υπουργούς, στα Διοικητικά Στελέχη και σε όποιον/όποια έχει θέση ευθύνης.
Και πολύ καλά κάνουμε.
Στους αρμούς και στους θεσμούς της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν θέσεις ανεύθυνες, όλες/όλοι οφείλουν και πρέπει να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους και όλες/όλοι οφείλουν να παραιτούνται όταν αποτυγχάνουν να ελέγξουν επαρκώς τον τομέα της ευθύνης τους.
Επίσης, στην Δημοκρατία, δεν νοούνται Πολίτες ανεύθυνοι.
Που σημαίνει ―για μένα― ότι κάθε συμβάν, καλό ή κακό, που επηρεάζει την δημόσια ζωή, οφείλουμε να το μετράμε με μέτρο την διαρκή μας απαίτηση για βελτίωση των καλώς αλλά και τον εξοστρακισμό των κακώς κειμένων της Δημόσιας Ζωής μας και να στοχαζόμαστε και να αναστοχαζόμαστε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε ―καθημερινά και όσο ζούμε― σε αυτή την ζητούμενη διαρκή βελτίωση.
Έχει ξημερώσει η 2η μέρα από το τρομερό δυστύχημα που προκάλεσε η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων κοντά στα Τέμπη.
Έγραψα «μετωπική σύγκρουση». Με την ελληνική γλώσσα να παίζει ―μονίμως― στο μυαλό μου παράξενα παιχνίδια, δεν μπορώ να μην διακρίνω μια τρομερή αλληγορία πίσω από τις λέξεις «Μετωπική σύγκρουση».
Λέξεις που τις χρησιμοποιούμε όχι μόνο σε συγκρούσεις οχημάτων αλλά και για να περιγράψουμε βίαιες συγκρούσεις ―λεκτικές αλλά και φυσικές― μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κομματικές, πολιτικές, ιδεολογικές και αθλητικές απόψεις και προτιμήσεις.
Και επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, παρ’ όλο που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί επίσημα οι εκλογές, η αλληγορία που διακρίνω πίσω από τις λέξεις «Μετωπική σύγκρουση» είναι ένα επίκαιρο ―σχεδόν πάντα επίκαιρο― μήνυμα:
«Σε μια μετωπική σύγκρουση, καμιά και κανένας δεν φτάνει εκεί που θέλει να φτάσει».
Κωστής Α. Μακρής
02 Μαρτίου 2023
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/REUTERS/Alexandros Avramidis