Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ζωή/Υγεία – Οικονομία: σημειώσατε 2, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Προφανώς και η ζωή των πολιτών μετρά λιγότερο από τα πορτοφόλια τους.

Προφανώς και η Οικονομία πρέπει να κινηθεί. Οι αγορές πρέπει να κινηθούν. Οι απολυόμενοι όσο περνάν οι εβδομάδες πληθαίνουν και όσοι επιζήσουμε από τον κορονοϊό θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Ο Ηλίας Καραβόλιας τα γράφει και αναλυτικά και απλά.  Να επιδοτήσουμε την Σκέψη για να αλλάξουμε την Οικονομία, του Ηλία Καραβόλια

Από ποιους θα κινηθεί η Οικονομία δεν καταλαβαίνω.

Οι τουρίστες που έχουν καλό οικονομικό budget, οι σοβαροί πολίτες, οι υπεύθυνοι, θα αποφύγουν φέτος τα ταξίδια. Κυρίως οι του Εξωτερικού. Δε θα ρισκάρουν. Δεν θέλουν ούτε να νοσήσουν, ούτε και να μείνουν καραντίνα σε κάποια μεσολαβητική χώρα μέχρι να επιστρέψουν στις δουλειές και στα σπίτια τους.

Ποιοι λοιπόν θα ταξιδέψουν; Οι νεώτεροι που έχουν την πεποίθηση ότι δεν θα νοσήσουν και οι υποστηρικτές της άποψης “δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα”. Οι δε συνωμοσιολόγοι έχουν ήδη αποφανθεί επιστημονικά: ιός δεν υπάρχει. Το λένε και οι τοίχοι. Το έγραψε ο Πάνος Μπιτσαξής.

Στο βωμό του θεού-χρήματος η έμπιστη Ολυμπιακή προσφάτως τα έκανε μούσκεμα.Έχω στηρίξει μετά πάθους την Aegean-OlympicAir. Οικονομικά και υπερασπιστικά για την ποιότητά της. Προσφάτως απογοητεύθηκα. Το αεροπλάνο επιστροφής για Ρόδο ήταν πλήρες, ενώ καμία απόσταση ασφαλείας δεν τηρείτο για τους επιβάτες. Και η επιτομή της ειρωνείας: “Κατά την έξοδό σας από το αεροσκάφος, τηρήτε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ σας , τουλάχιστον του 1,5 μέτρου”. Ο διπλανός μου κύριος επί αέρος απείχε μόλις 40 εκατοστά. Δηλαδή όσο απέχουν δυο κεφάλια διπλανών. Στο λεωφορείο τόσο στο “Διαγόρας”, όσο και στο “Βενιζέλος” οι αποστάσεις επίσης δεν τηρούνταν.

Α… και κάτι έτσι για την τσαχπινιά της γραφής: στο γεμάτο αεροσκάφος πήρε το μάτι μου επαναπατριζόμενους του εξωτερικού. Που καλώς θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Οι πολίτες ζητούν, κοινώς κάνουν αιτήματα. Οι πολιτικοί εγκρίνουν. Οι εγκρίσεις είναι το μέγα και σπουδαίο ζήτημα. Με ποια κριτήρια, με ποιες διαδικασίες ασφαλείας εγκρίνονται τα αιτήματα. Δικαιωματικά αμφισβητώ τις διαδικασίες. Τα μάτια μου βλέπουν καλά, κάπου-κάπου και σωστά.

Προφανώς η καραντίνα, η πανδημία, οι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί ανά τον κόσμο, είναι κακόγουστο παραμύθι._

13.06.2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

H είδηση:

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την «έκρηξη» των κρουσμάτων – Πάνω από 200 τον Ιούνιο – «Μπούσουλας» για τοπικά «lockdown» ο Εχίνος

Από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα -μάλιστα τις τρεις προηγούμενες ημέρες καταγράφονταν 20 κρούσματα την ημέρα- και σημαντικός αριθμός εξ αυτών εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, εγρήγορση χαρακτηρίζει και τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και Χάρη Θεοχάρη, οι οποίοι, εν όψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, παρουσίασαν χθες το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά, που έχει ως στόχο την υγειονομική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί, και συνεπώς την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Το Σχέδιο βασίζεται στους εξής άξονες: την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και με μέσα ατομικής προστασίας, τη διασύνδεση των δομών υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, την πρόσβαση σε τεστ και τέλος την ενδυνάμωση του συστήματος αεροδιακομιδών.

Η υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άρση των μέτρων και την απόφαση να ανοίξουν οι πύλες εισόδου της χώρας το επόμενο διάστημα και σε τουριστες. Το Σχέδιο εχει εκπονηθεί με προσοχή και στόχευση στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των τουριστών.

Ένα άλλο κρίσιμο σχέδιο, αλλά διαφορετικού περιεχομένου και σκοπού, ξεδιπλώθηκε τα δύο προηγούμενα 24ωρα στην περιοχή της Ξάνθης, με την εφαρμογή σειράς περιοριστικών μέτρων και lockdown στον Εχίνο, σημειωτέον για δευτερη φορά. Ο αριθμός των κρουσμάτων ειναι περίπου 70, εκ των οποίων τα μισά αφορούν άτομα χωρίς συμπτωματολογία -γεγονός που προκαλεί ευλόγως ακόμη μεγαλυτερη ανησυχία στους ειδικούς, με δεδομένη τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων απόστασης, προστασίας, υγιεινής που επικρατεί στους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 20 χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα επτά ήταν στον Εχίνο και ένα στην Ξάνθη, αποδεικνύοντας τα αυξημένα επίπεδα ιικού φορτίου στην περιοχή. Με αφορμή αυτά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε νέο lockdown στην περιοχή, ωστόσο η είδηση αυτή δεν έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τους κατοίκους.

Ωστόσο, όπως έχουν επανειλλημένα οι ειδικοί τοσο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η απάντηση στις τοπικές εξάρσεις της επιδημίας θα ειναι οι τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί. Όπως διαφαίνεται, τα μέτρα που ελήφθησαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, οι παρεμβάσεις γενικά και ειδικότερα όπως στον Δήμο Μύκης και ιδιως στον Εχίνο, θα αποτελέσουν τον “μπούσουλα” και για άλλες περιοχές, όταν πιθανόν καταγράφουν εξάρσεις του νέου κορωνοϊού.

Το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά

Με τη νησιωτική χώρα να ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της σε επιςκέπτες, αλλά και με τις δομές υγείας να είναι γενικώς περιορισμένων δυνατοτήτων και μέσων, το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας ήταν μονόδρομος.

Ο βασικός πυλώνας του είναι η διασύνδεση όλων των δομών υγείας των νησιών, περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, νοςοκομεία, με νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες Covid-19 στη νησιωτική χώρα αλλα και με νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάνω σε αυτη τη διασύνδεση θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, είτε ύποπτα ειτε επιβεβαιωμένα που πιθανόν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ένα περιστατικό στη Λέρο, για παράδειγμα, θα μπορεί να διακομίζεται στο νοσοκομείο Σάμου, αλλά αναλόγως με τη σοβαρότητα της κατάςταςης που θα αξιολογείται κατά περίπτωςη θα μπορεί να διακομισθεί και σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Αντίστοιχα, ασθενείς από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ή από μικρά νησιά όπως η Σίκινος και η Ιος στη Σαντορίνη, ειτε για να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο του νησιού ειτε για να διακομιστούν απο κει σε αλλο μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Κικίλιας, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19. Εάν απαιτηθεί μπορούν να αυξηθούν στις 694. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Ολες οι δομές Υγείας ενισχύονται με το απαραίτητο προσωπικό. Εχουν ήδη τοποθετηθεί 687 υγειονομικοί στα νησιά, κι έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις. Ωστόσο, εφόςον παραστεί έκτακτη ανάγκη θα ενεργοποιηθούν γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και για κατ’ οίκον επισκέψεις και 600 γιατροί με μπλοκάκι και αμοιβή 2.000 ευρώ.

Το παραπάνω μοντέλο θα πλαισιώνεται από ενισχυμένο σύστημα διακομιδών και πρόγραμμα ελέγχου των κατοίκων και των επισκεπτών. Οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται με πλωτά ή εναέρια μέσα, καθώς και συνδυασμού των δύο. Πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει συνολικά έντεκα κάψουλες για τη διακομιδή των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19.

Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα τοποθετηθούν στη Σύρο και τη Ρόδο και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν έως και 500 τεστ την ημέρα. Μικρότεροι αναλυτές αναμένεται να τοποθετηθούν σε διάφορα νησιά. Ήδη, 13 νησιά έχουν εγκατεστημένα τέτοια μηχανήματα (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυμνος). Η εγκατάσταση τοποθέτησης μικρών μηχανημάτων σχεδιάζεται ακόμη για τα εξής νησιά: Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.

Οι κινητές Ομάδες Υγείας και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν κομβικό ρόλο στον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού. Οι ΚΟΜΥ μέχρι τις 9 Ιουνίου είχαν πραγματοποιήσει 32.481 δειγματοληψίες. Εννέα ΚΟΜΥ υπάρχουν σε νησιά και είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση άλλων 106 ΚΟΜΥ, επίσης για τη νησιωτική χώρα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

SHARE
RELATED POSTS
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Πρόκληση η εξασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, του Δρ. Χρήστου Γαμβρούδη
Άρση βουλευτικής ασυλίας για την Χρυσή Αυγή – “Παλιάνθρωπος” ο κ. Υψηλάντης κατά Μιχάλη Αρβανίτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.