Υγεία

Επιστροφή στο κρέας με σύνεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Μετά το Πάσχα η κρεοφαγία και η κατανάλωση λιπαρών στήνουν… πάρτι, εξανεμίζοντας σε ελάχιστο χρόνο τα οφέλη που αποκομίσαμε μένοντας μακριά από κορεσμένα λίπη και ζωικά λιπαρά. Όλες οι τροφές προσφέρουν στον οργανισμό, αρκεί να τις καταναλώνουμε με σύνεση.

Αρνάκι. Η πέτσα του περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, σε αντίθεση με το μπούτι, που είναι το πιο άπαχο τμήμα του. Οι πουρίνες του, αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα οπότε και τον κίνδυνο να προκληθεί ουρική αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά ενδυναμώνει μύες και νευρικό σύστημα επειδή περιέχει σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Κατσικάκι. Καλύτερη διατροφική επιλογή, με λιγότερες θερμίδες και λίπος, σε σχέση με το αρνί. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 που μειώνει την κακή χοληστερόλη ενώ η L-καρνιτίνη, μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου διασπώνται και δίνουν ενέργεια. Περιέχει και γ-λινολεϊκό οξύ, που βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.

Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και εξουδετερώνει τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Πότε το κρέας είναι επικίνδυνο;

Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες, όταν διασπώνται, δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή ουρίας. Για ν’ απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών – σε περιόδους όπως η νηστεία-  μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, εφόσον το σώμα δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν λοιπόν καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δυσπεψία και η τοξικότητα. Επιπρόσθετα, η απότομη κατανάλωση και σε μεγάλες ποσότητες, τροφών που στερηθήκαμε όπως κρέας, τυριά και λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, διάρροια αλλά και μετεωρισμό (δηλαδή «φούσκωμα της κοιλιάς»).

Γενικά, αποφύγετε να καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα κρέας και αυγό: ο συνδυασμός, καθιστά την πέψη  δυσκολότερη. Για να χορτάσετε αλλά και να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια, καταναλώστε υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και ψωμί) και σαλατικά: τα τελευταία λόγω των φυτικών ινών τους προκαλούν αίσθημα κορεσμού και εμποδίζουν την υπερκατανάλωση κρέατος.

Για να χωνέψετε ευκολότερα, μη σωριαστείτε στον καναπέ! Κάντε μια βόλτα και το στομάχι σας θα το εκτιμήσει!

Οι ωφέλιμοι πρωταγωνιστές

Έχουν θέση στο τραπέζι μας όλες τις εποχές του χρόνου. Bελτιώνοντας το διατροφικό μας προφίλ, θωρακίζουμε την υγεία μας.  

Όσπρια και λαδερά φαγητά. Οι ωφέλιμοι πρωταγωνιστές στο πιάτο μας. Τα όσπρια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες- κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες- βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, το μούλιασμα και το μαγείρεμα ελαττώνουν την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, βιταμίνες, κάποια αμινοξέα και φυτικά οξέα. Οι πολυφαινόλες τους έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και νεοπλασίες. Οι σαπωνίνες και οι ολιγοσακχαρίτες των οσπρίων, μειώνουν τη χοληστερίνη.

Φρούτα και λαχανικά. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό από  την υπερκατανάλωση ζωικού λίπους και μειώνουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού.

Μονοακόρεστο λίπος. Το προσφέρουν ελαιόλαδο, ταχίνι και ξηροί καρποί και είναι πραγματικά πολύτιμο.

Θαλασσινά. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία και αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

Βιταμίνη C. Η κατανάλωση χυμού λεμονιού ή εσπεριδοειδών-  μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

SHARE
RELATED POSTS
Ανακαλύψτε το ασβέστιο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χόρτα: από τη φύση στο πιάτο μας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Παγωτό: Λέμε ναι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.