Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ελεύθερο βήμα, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

210 65 40 170 – [email protected]

Γενέθλια για την iporta λοιπόν και πολλά μπορεί να πει κανείς που συμμετέχει σ΄ αυτό το ταξίδι της ενημέρωσης, της παράθεσης απόψεων για πολιτική, επιστήμη, τέχνη και κάθε είδους θεμάτων που μπορούν να φανούν χρήσιμα στον μέσο πολίτη σήμερα.

Προσωπικά η ιστοσελίδα μας είναι αυτή που μου άνοιξε πρώτη την ΄΄πόρτα΄΄ επαφής με τον κόσμο, προκειμένου να εκφράσω κι εγώ ελεύθερα τις σκέψεις και τις απόψεις μου και να τις κάνω ευρύτερα γνωστές, με την ελπίδα ότι με αυτές θα συμβάλω στο ελάχιστο στην τεκμηριωμένη ενημέρωση και στην ανάπτυξη περαιτέρω προβληματισμών για διάφορα θέματα που ασχολήθηκα. Συνεπώς έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία για την iporta, αλλά τρέφω και μια ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ωραιοζήλη, η οποία με σοβαρότητα, υπομονή και επιμονή κάνει ένα σοβαρό λειτούργημα στο πεδίο της ενημέρωσης.

Κατά τα λοιπά και με δεδομένο ότι ως φαίνεται είμαστε τα μόνα όντα σε αυτόν τον Πλανήτη με επίγνωση της θνητότητάς μας, χρήσιμο είναι στο σύντομο αυτό πέρασμά μας να αφήνουμε ένα θετικό αποτύπωμα με τη δράση και την παρουσία μας, ελάχιστη παρακαταθήκη στις γενιές που θα μας διαδεχτούν, προκειμένου κι αυτές με τη σειρά τους να κουβαλήσουν, όσο τους αναλογεί, το όχημα της γνώσης, της έρευνας, της επιστήμης και της προσφοράς, μερικά βήματα πιο πέρα από εκεί που το παρέλαβαν.

Ο Παρμενίδης έλεγε ότι το ΄΄Είναι΄΄ είναι ένα και το ταξίδι για την ανακάλυψή του από τους θνητούς είναι μακρύ, επίπονο και περνά μέσα από συγκρούσεις, αντιφάσεις, αδιέξοδα και τελικά ίσως οδηγεί στη ματαιότητα. Μπορεί όμως κανείς να δει το Είναι και κάθε στιγμή απολαμβάνοντας το θαύμα της ζωής που από μόνο του αρκεί να απαντήσει σε ερωτήματα αιώνων.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ο άνθρωπος να έχει σε κάθε ιστορική περίοδο τη δυνατότητα να περπατήσει αυτόν το δρόμο κι ας γνωρίζει ότι προφανώς δεν θα φτάσει ποτέ στο τέλος της διαδρομής ή ότι δεν θα ΄΄δει΄΄ ούτε από μακριά ή ακόμη, ούτε και με τη φαντασία του αυτό το ΄΄Είναι΄΄.

Μπορεί όλα να γίνονται για κάποιο λόγο όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μπορεί με τη λογική της φυσικής επιλογής όλα να είναι έρμαιο της τυχαιότητας και των συγκυριών ,όπως υποστηρίζουν άλλοι.

Ίσως απλά ο άνθρωπος μπορεί δια της εξελίξεώς του (μέσω της γνώσης) να παρέμβει στην θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Αν αυτό θα μπορούσε να είναι αληθές, τότε επιφορτίζεται με μεγάλο βάρος ευθύνης και θα πρέπει να δρα αναλόγως. Να φροντίζει για την βιωσιμότητα του Πλανήτη, για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων και με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να συνεισφέρει θετικά και μόνο στον υπέρτατο σκοπό της ευδαιμονίας.

Αυτή η εξέλιξη θα ήταν προς της θετική κατεύθυνση κι έτσι ο  ΄΄Ιανός- Άνθρωπος΄΄, θα σταματούσε να τα ρίχνει όλα, κατά το δοκούν και κατά πως τον συμφέρει κάθε φορά , στο Μοιραίο, στο Καλό ή το Κακό Ον, στο ΄΄Είναι και το Γίγνεσθαι΄΄.

Ιδού λοιπόν η πρόκληση για τον σύγχρονο ( της νανοτεχνολογίας, της γενετικής, της βιοτεχνολογίας, του χωροχρόνου κλπ) μετα-άνθρωπο.

Σημασία έχει βέβαια σε αυτό το ΄΄ταξίδι΄΄ να του έχει εξασφαλίσει η εκάστοτε πολιτεία και κοινωνία ένα και μοναδικό αγαθό. Την Ελευθερία. Την ελευθερία σκέψης, δράσης, επιστημονικής έρευνας, φιλοσοφικής αναζήτησης, επ΄ αγαθώ της ίδιας της Πολιτείας και της εξέλιξης, δια της γνώσης, της κοινωνίας και μέσω αυτής, τελικά  του ίδιου του ανθρώπου. Με τον απαράβατο βέβαια όρο του κοινωνικού ελέγχου και των απαραβίαστων ορίων που η ίδια θέτει κάθε φορά.

Έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι ο άνθρωπος δίνει και τη ζωή του για κάποια ανώτερη και υπέρτατη ιδέα, που πολλές φορές δεν γνωρίζει και το ακριβές νόημά της ( εξαιρώ απόλυτα τους παντός είδους φανατισμούς που προσφέρουν για τη θυσία ανταλλάγματα στην ΄΄άλλη ή την επόμενη ζωή΄΄).

Η λογική της ανυστερόβουλης θυσίας έχει να κάνει με τον αλτρουισμό και τα ιδανικά και όχι με κατασκευασμένα συναλλακτικά ανταλλάγματα. Αυτή η θυσία λοιπόν η οποία μπαίνει πάνω από τη λογική, υπακούοντας στον εσωτερικό αθέατο κόσμο των συναισθημάτων, που υπερβαίνουν την ύλη, ίσως έχει να μας πει κάτι. Ίσως να μπορεί να μας δώσει μία απάντηση για πολλά.

Από αυτή και μόνο την άποψη η δυνατότητα ελεύθερης παράθεσης σκέψεων, η ανταλλαγή απόψεων και γενικά η ανάρτηση γνώσεων για κάθε θέμα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα ανεξάρτητων ειδησεογραφικών και γνώμης ιστοσελίδων, όπως η iporta.

Καλό ταξίδι λοιπόν σε όλους μας!!!!

SHARE
RELATED POSTS
Ένας τζίτζικας τον Αύγουστο, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Τα πεύκα της Μαγκουφάνας, του Κωστή Α. Μακρή
Η μετριότητα, της Μαρίνας-Μαρίας Βασιλείου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.