Συνεντεύξεις Υγεία

Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος: το Alzheimer, η νόσος του 21ου αιώνα και η προσφορά του Fondation Santé στους Έλληνες ερευνητές [ηχητικό αρχείο 32′]

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι B.A.,M.Sc. Θεολογίας ΕΚΠΑ,Εκδότης- Αρθρογράφος, www.iporta.gr

Ο Πρόεδρος της Biogen Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος φιλοξενήθηκε στο “Ραδιοσκόπιο” του sky 100,8 στις 16 Αυγούστου 2021 και μοιράστηκε με τους ακροατές μας τις σκέψεις του για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο, την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και τον κόσμο, τις επενδύσεις στον ερευνητικό τομέα, την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τη Χαλκιδική. Μιλά για την ασφάλεια του φαρμάκου, για το μέλλον της ασθένειας Alzheimer την οποία χαρακτηρίζει ως τη νόσο του 21ου αιώνα που συνεπάγεται την καταστροφή του πνεύματος και προκαλεί τεράστιο το βάρος για την οικογένεια, ηθικό, κοινωνικό, οικονομικό. Είναι Έλληνας της διασποράς που τιμά το ελληνικό πνεύμα, την Επιστήμη, την Ανθρώπινη υπόσταση.  Οι αμερικανοί τον αποκαλούν GodFather καθώς η παρουσία του στην επιστήμη της Μοριακής Βιολογίας και στις χρηματιστηριακές επενδύσεις στον τομέα της Βιοτεχνολογίας ήταν λίγο μετά  την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα “GodFather” αλλά οι Έλληνες τον αποκαλούμε καλαίσθητα Πατριάρχη. Ακούστε την ραδιοφωνική μας συζήτηση στο τέλος του κειμένου και διαβάστε μέρος των σκέψεών του παρακάτω.

Ο Δρ Παπαδόπουλος, που οι επιστήμονες του κόσμου αποκαλούν “Στέλιο” και εννοούν τον κύριο Παπαδόπουλο, αν και είναι στην κορυφή της παγκόσμιας Επιστημοσύνης, παραμένει απλός, οικείος, σεμνός υπενθυμίζοντάς μας ότι οι αληθινά σπουδαίοι και σημαντικοί απέχουν από κάθε υπεροψία που ίσως και να ήταν δικαιολογημένη, διατηρώντας την ακεραιότητα και το ήθος της προσωπικότητάς τους.

Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή, τον χρόνο που μας διέθεσε, για την εμπιστοσύνη του.

Καλή ακρόαση.

Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά

16/8/2021

“Το πρώτο φάρμακο στην ιστορία της ασθένειας  Alzheimer στοχεύει συγκεκριμένα στον βιολογικό μηχανισμό της ασθένειας και όχι σε συμπτώματα. Η αλήθεια είναι ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες, δεν προλαμβάνει, αλλά σίγουρα την καθυστερεί και ενδείκνυται  σε ασθενείς με διαγνωσμένη τη νόσο και σε πρώιμο στάδιο. Περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά τεράστιο πρώτο βήμα επόμενως στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σίγουρα καλύτερα φάρμακα . Στην Ελλάδα η έγκριση θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ίσως το 2022.

Ο καρκίνος είναι πολυεπίπεδη νόσος και δεν μπορεί, όπως και το Alzheimer όπως θα δούμε στο μέλλον, να αντιμετωπιστεί ενιαία. Είμαι σίγουρος ότι η καλή φυσική, διατροφολογική και ψυχολογική κατάσταση βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού που ούτω ή άλλως αστυνομεύει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι επικίνδυνο να φροντίσουμε αυτά και να πιστέψουμε ότι δεν θα χτυπήσει ο καρκίνος.

Αν έμενα στην Ελλάδα, επειδή είμαι αρκετά πειθαρχημένος και δουλεύω πολύ δεν θα ήμουν αποτυχία, κάτι θα είχα καταφέρει και το λέω χωρίς να ντρέπομαι, αλλά οπωσδήποτε δεν θα ήμουν αυτό το συγκεκριμένο που είμαι τώρα.  Πάντα ψαχνόμουν σε διάφορους τομείς για πολύ καιρό. Το μεράκι μου  η Φυσική . Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, πέρασα στο Μετσόβιο το 1966 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γιατί ήταν επαγγελματική εξασφάλιση, βρήκα την υποτροφία, πήγα στην Αμερική, σπούδασα Φυσική και Μαθηματικά, συνέχισα σε Βιοφυσική και Μοριακή Βιολογία και το Διδακτορικό ήταν στη Δομική Βιολογία και δίδασκα στο Πανεπιστημίο της Ιατρικής, ενώ παράλληλα σπούδαζα Οικονομικά για να προετοιμαστώ κατάλληλα, διότι την περίοδο που ολοκλήρωνα το Διδακτορικό μου συνέβη η πρώτη εισροή επενδυτικών εταιρειών  του χώρου της Βιοτεχνολογίας στο Χρηματιστήριο. Είδα τη δύναμη των επενδύσεων στον χώρο της έρευνας και μπήκα στον ΄χώρο αυτό ο οποίος ήταν σε βρεφική ηλικία. αρχές της δεκαετίας του 1980 Οπωσδήποτε αναρωτιέμαι γιατί με λένε τον “πατριάρχης της Βιοτεχνολογίας” διότι δεν ίδρυσα εγώ τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στο χρηματιστήριο. Απλώς είμαι από τους πρώτους ασχολούμενος επαγγελματικά  και που παραμένω σε ενεργό δράση. Επίσης, ίσως με αποκαλούν πατριάρχη επειδή παραμένω πρόθυμος αρωγός των νέων που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτές τις επενδύσεις στον ερευνητικό χώρο. Το σημαντικό είναι ότι η χρηματιστηριακή αξία της Biogen είναι 50 δις δολάρια και τα συγχαρητήρια  αξίζουν στους εκατοντάδες επιστήμονες της Biogen που επι χρόνια δουλεύουν πάνω στην έρευνα. Ανα τον κόσμο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την έρευνα και μάλιστα το 2021 αναμένουμε να εισαχθούν 50 δις δολάρια σε επενδύσεις νέων εταιρειών Βιοτεχνολογίας.  Αυτά τα ποσά πάνε σε εταιρείες που ιδρύονται στην Αμερική και τα δεύτερο λόγο σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και ελάχιστα σε Ιταλία, Ισπανία, Σκανδιναβικές χώρες . Το 80% και παραπάνω της παγκόσμιας δράσης της Βιοτεχνολογίας πάνε στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά καλούς επιστήμονες που θα είχαν μια καλή καριέρα στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουμε ομάδες που θα κάνουν πραγματική καινοτομία που θα οδηγήσει σε πραγματικά χρήσιμα φάρμακα, απαιτείται μεγάλη ομάδα, μεγάλη επένδυση, μεγάλο βάθος στον χώρο της έρευνας που η Ελλάδα δεν υποστηρίζει. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια να ένα πρότζεκτ για κάποιο φάρμακο.

Με τον κύριο Αρταβάνη, Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στο Χάρβαρντ,  το 2000 ιδρύσαμε το ίδρυμα Fondation Santé, που βοηθά Έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν στον χώρο της Βιολογίας, Κυτταρικής Βιολογίας. Ανακοινώνουμε τη συμμετοχή τους με την αποστολή αιτήσεων κάθε Σεπτέμβριο  και  αφού αξιολογήσουμε τις αιτήσεις των μικρών ομάδων, δίνουμε ένα ποσό για να συνεχίσουν τη δουλειά τους στην έρευνα. Περί το 1 εκατομμύριο τον χρόνο από προσωπικούς μας πόρους.  Δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά είναι κάτι. Στη δομή μας έχουμε τη σταθερότητα, κάτι που λείπει από την Ελλάδα,  και είναι η επανάληψη, η σταθερότητα, η επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων που είναι εντελώς αντικειμενική και απαρτίζεται από ανθρώπους του επιστημονικού χώρου παγκόσμιας ολκής, νομπελίστες κλπ, οι οποίοι έχουν ποιότητα αδιαμφισβήτητη και δεν υπάρχει καν η υπόνοια ότι ο ξάδελφος, ο θείος, ο γνωστός θα παρέμβουν λόγω γνωριμιών.  Η δική μας μικρή αρωγή υπάρχει στο να βοηθήσουμε ικανούς επιστήμονες να πάνε λίγο παραπέρα τη δουλειά τους. Αλλά οπωσδήποτε, θα πρέπει να γίνει μια ριζική αναδιοργάνωση του επιστημονικού χώρου Ελλάδας, απαιτείται μια κυβερνητική πρωτοβουλία, αντικειμενικότητα, να δοθούν κονδύλια και μια πρωτοβουλία με πραγματική ουσία, ώστε έλληνες της διασποράς να μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα, ώστε να μην αναγκάζονται να παραμένουν στο εξωτερικό.”

 

SHARE
RELATED POSTS
Όταν πονάει ο αυχένας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.