… ή αλλιώς… πώς ένας χαρισματικός θρησκευτικός Ηγέτης αποκαθιστά τον ρόλο και την θέση της Εκκλησίας.
Προσφάτως οι άθεοι με την δοκιμασία του κορονοϊού έκαναν πάρτυ ισχύος των πεποιθήσεών τους καθώς η Εκκλησία αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί καραντίνας. Ειρωνεύτηκαν το γεγονός υποστηρίζοντας ότι τελικά η Εκκλησία μάλλον δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δόγμα του Χριστιανισμού που στηρίζεται στην υπερβατικότητα και την ισχυρή Πίστη για την σωτηρία του ανθρώπου. Ή κάτι τέτοιο, αμφισβητώντας πράξεις συμβολισμού όπως την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Το βάρος της Εκκλησίας έπεφτε ανέκαθεν στους ώμους των ποιμένων της. Στους χαρισματικούς και στους υπερβολικούς των οποίων πράξεις και λόγια εξέθεταν τόσο το σώμα της Εκκλησίας, όσο και το σώμα των ένθεων πιστών και όχι των θρησκόληπτων.
Σαν όαση στην ξηρασία ήρθε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκΕλπιδοφόρος ακολουθώντας τον βηματισμό του Αρχιεπισκόπου Βόρειας και Νοτίας Αμερικής Ιακώβου που συνοδοιπόρησε με τον Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ προασπιζοντας τα δικαιώματα των νέγρων. Η ιστορία τον έγραψε ως συναπελευθερωτή του πάστορα και ιεροκήρυκα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ απόφοιτου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University School of Theology), ενώ ο Ιάκωβος ήταν απόφοιτος αυτός της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Ιάκωβος έχοντας βιώσει ο ίδιος από μικρό παιδί το μαρτύριο και τον καημό της ανελευθερίας και της διάκρισης στο μαρτυρικό νησί του την Ιμβρο, είχε ταυτιστεί με το μαρτύριο των νέγρων της Αμερικής θέτοντας σε κίνδυνο προφανώς και τη ζωή του, μα σε άμεσο επίπεδο την ενθρόνισή του καθώς ήταν μόνο έξι χρόνια στη θέση της Αρχιεπισκοπής.
Μόλις ένα χρόνο στη θέση του, ο Αρχιεπισκόπος, ο κκ Ελπιδοφόρος έπραξε το απολύτως ανθρώπινο και αλληλέγγυο, συνυφασμένο με το δόγμα της Ορθοδοξίας: διαδήλωσε με γενναιότητα και αποφασιστικότητα στο Μπρούκλιν υπέρ των δικαιωμάτων των νέγρων που καταπατούνται. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι μόλις 52 χρόνων και όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα δεν πτοείται ούτε από την σχεδόν δικτατορική συμπεριφορά του αμερικανού Προέδρου που έβγαλε τα τανκς και τα όπλα στις λεωφόρους της Αμερικής αποφασίζοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας για 10 ώρες ημερησίως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα προβαίνοντας σε συλλήψεις όσων κυκλοφορούν στο δρόμο αν δεν έχουν πολύ σοβαρό λόγο. Αμερική: ένας ξεκάθαρα αντιφατικός κόσμος. αλληλοσυμπληρούμενος και αλληλοσυγκρουόμενος. Ευτυχώς που δίπλα στο κακό, το απελπιστικά σκοτεινό, ανθίζει το καλό, το φωτεινό, το ελπιδοφόρο για έναν νέο κόσμο. Από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Ό,τι δηλαδή λέει το όνομά του.
4/6/2020
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr
Ακολουθεί η τοποθέτησή του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο φβ.
Archbishop Elpidophoros of America
“Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να σταθώ αλληλέγγυος με τις αδελφές και τους αδελφούς των οποίων τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Αυτή ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία κανενός είδους, και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, διότι η βία προκαλεί περισσότερη βία. Πρέπει να μιλάμε και να μιλάμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό μας καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπου. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία σοβαρής σωματικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στον τόπο μας τρέχει ακόμα βαθύτερα και πρέπει να θεραπευτεί με πράξεις καθώς και με λόγια. Και έτσι, θα συνεχίσω να στέκομαι στο ρήγμα μαζί με όλους εκείνους που δεσμεύονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας για κάθε πολίτη καλής θέλησης, ανεξάρτητα από τη φυλή τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική κατ
Ήρθα σήμερα εδώ στο Brooklyn για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Εγώ θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής.”