Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας
Αποκλειστικά στην iporta.gr
Ανακαλύφθηκε άγνωστη τραγωδία τού Ευριπίδη
με τίτλο: «Δίας Ωληνωμένος και Ασκληπιός Εμβολιαστής»
Μια αρχαιολογική ανακάλυψη τεράστιας σημασίας για τα Ελληνικά γράμματα και τον δυτικό πολιτισμό ήρθε στο φως πριν από λίγες ημέρες.
Στα υπόγεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, βρέθηκε τυχαία, μέσα σε ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο αντίγραφο μιας βοτανολογικής πραγματείας του Διοσκορίδη (ή Διοσκουρίδη), μία περγαμηνή των Ελληνιστικών χρόνων με ακέραιη μια χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη.
Ο τίτλος τής μέχρι προχθές χαμένης τραγωδίας είναι:
«Δίας Ωληνωμένος και Ασκληπιός Εμβολιαστής».
Ο τίτλος ήταν γνωστός από αρχαίες αναφορές φιλολόγων αλλά μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί η τραγωδία αυτή ούτε αποσπάσματά της.
Το θέμα της τραγωδίας είναι σπάνιο αλλά γίνεται τραγικά επίκαιρο σήμερα.
Στο πλαίσιο της μυθικής Τιτανομαχίας, ένας Τιτάνας ―με το σημαδιακό όνομα Κόβιντος― διαδίδει έναν φονικό ιό στον Όλυμπο με στόχο την καταστροφή των Ολύμπιων Θεών και την υπερίσχυση των Τιτάνων.
Από τους πρώτους προσεβλήθη ο Δίας, ο οποίος νόσησε βαριά και διασωληνώθηκε με την βοήθεια μιας συσκευής που κατασκεύασε ο Ήφαιστος στο μυστικό εργαστήριό του στο όρος Μόσυχλον στην Λήμνο, με την βοήθεια των Καβείρων.
Οι υπόλοιποι Θεοί θορυβήθηκαν, φοβήθηκαν και παρακάλεσαν τον Ασκληπιό να τους βοηθήσει. Ο Ασκληπιός δημιούργησε ένα φάρμακο με το οποίο κατάφερε να θεραπεύσει τον Δία.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το κατόρθωμα του Ασκληπιού. Με ένα μείγμα αμβροσίας, νέκταρος, αθάνατου θεϊκού αίματος (που το λέγανε ιχώρ) που πήρε από τον Δία, χυμό ελλέβορου, ρίζα μανδραγόρα και χυμό από τα μήλα των Εσπερίδων δημιούργησε ένα εμβόλιο με το οποίο εμβολίασε Θεούς και Ημίθεους και τους κατέστησε άτρωτους στον φονικό ιό του Τιτάνα Κόβιντου.
Μετά τον εμβολιασμό τους, οι Ολύμπιοι Θεοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις επιθέσεις των Τιτάνων και να τους κατατροπώσουν.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο χορός στην τραγωδία αυτή είναι μικτός, αποτελούμενος από άντρες και γυναίκες, και αποτελείται από Ιατρούς και Γιάτρισσες, Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες και Συλλέκτες και Συλλέκτριες βοτάνων.
Η περγαμηνή που βρέθηκε, μελετάται εντατικά από αρχαιολόγους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες για να αποκαλυφθούν όσα μυστικά κρύβει.
Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Παιδείας δηλώνουν ότι σύντομα θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα γι’ αυτή την σπουδαία ανακάλυψη που αλλάζει την εικόνα μας για την Ιατρική των Αρχαίων Ελλήνων.
Κωστής Α. Μακρής
15 Ιουλίου 2021
Σημείωση Κ.Α.Μ.: Όπως εύκολα καταλαβαίνουν οι προσεκτικοί αναγνώστες και αναγνώστριες, το άρθρο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και ουδεμία σχέση έχει με πραγματικά γεγονότα.