Ανοιχτή πόρτα

«Ανθεσφόρια», του Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Εξ επαφής : (Π4)

«Ανθεσφόρια»

Εμείς εδώ στην Ελλάδα γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά εθιμοτυπικά, με την δημιουργία στεφανιών από λουλούδια, που τα κρεμάμε στις πόρτες των σπιτιών μας για ΚΑΛΗ Άνοιξη. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης. Όμως, επίσης την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται και η ημέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Έτσι λέει το ιστορικό ημερολόγιο.

Σε πείσμα βέβαια της εκμετάλλευσης της Εργατικής Πρωτομαγιάς τόσο από το ΠΑΜΕ [ΚΚΕ], όσο και από άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις, που με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά στέλνουν μηνύματα άσχετα με τους αγώνες των εργατών, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας – και καλά κάνουν αλλά θα έπρεπε να το κάνουν σε άλλη στιγμή από την γιορτή των λουλουδιών – ξεχνώντας όμως τον ιμπεριαλισμό της πάλαι ποτέ «αείμνηστης» Σοβιετικής Ένωσης, που τοσο πιστά υπηρέτησαν. Βλέποντας ένα σχετικό τους βίντεο σήμερα «στην σκιά ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία» όπως λέει η συντρόφισσα εκφωνήτρια, που καταγγέλλει την «λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζόμενων», αναρωτιέμαι, μήπως κάνω λάθος και δεν κατάλαβα ότι οι κοινωνίες αποτελούνται ΜΟΝΟΝ από εργάτες ή η Εργατική Πρωτομαγιά αντιπροσωπεύει και όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους. Το ΠΑΜΕ όμως με έβγαλε από την πλάνη μου διευκρινίζοντας ότι «τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες…».

Έτσι λοιπόν εμείς, οι μη εργάτες Έλληνες αλλά εργαζόμενοι κατά τα άλλα, που δεν βλέπουμε την «λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων», αλλά μόνον την επίθεση της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, με το πρόσχημα της ανάκτησης των εδαφών της πρώην ΕΣΣΔ, ας γιορτάσουμε τα «Ανθεσφόρια» της σύγχρονης Πρωτομαγιάς των λουλουδιών όπως οι αρχαίοι Έλληνες τα γιόρταζαν, που ήταν μία γιορτή παρόμοια με τη σύγχρονη Πρωτομαγιά, τότε, που οι νέες κοπέλες και τα κορίτσια στόλιζαν τα μαλλιά τους με λουλουδένια στεφάνια, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε παγανιστές, όπως συνέβαινε  στην προ-χριστιανική Ευρώπη, που ο  εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε το αρχαίο  θρησκευτικό του νόημα, αλλά ας χαρούμε την άνοιξη, όπως κάνουν οι πολίτες που επέλεξαν και πάλι μια ολιγοήμερη απόδραση εκτός πρωτεύουσας για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και απ’ ότι λένε οι ειδήσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εγκαταλείπουν τις πόλεις με κάθε μέσο, η έξοδος των εκδρομέων για την Πρωτομαγιά, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, μια που η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό και τραμ την Κυριακή λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε αυτά τα μέσα. 

Όσοι λοιπόν θα μείνετε εντός του  άστεως, σας γνωρίζουμε ότι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί. «Ο αγώνας συνεχίζεται» ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ.

* Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Πάνος Καπώνης, από τους πρώτους ποιητές της γενιάς του ’70, γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαρτίου 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στα «Παπαστράτεια» Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νομικά στο Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας έχει δημοσιεύσει σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης (από το 1972) με τελευταίο το «Πυρήνες Υετού (2021), ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα με λογοτεχνικά δοκίμια (πρόσωπα στην ομίχλη 2012) και ένα με διηγήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του «Η ΥΒΡΙΣ». Έχει διδάξει ως επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Φαρμακευτικό Δίκαιο και συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου. 

Λογοτεχνική ιστoσελίδα :http://logos.caponis.gr

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 64ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Ολίγον από Μαρακές, για να υποψιαζόμαστε, του Νίκου Βασιλειάδη
Αλέξανδρος Μπέμπης
Lexo (τα)…νίλες, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.