Υγεία

 Αναπνέεις σωστά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να ξεκινήσουμε! Το σωστό είναι να αναπνέουμε από τη μύτη: από εκεί ο αέρας μέσω της τραχείας φτάνει τελικά στους πνεύμονες.

Μέσω του βλεννογόνου της μύτης ο αέρας προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του σώματός (γύρω στους 37ο Κελσίου) ενώ το επιθήλιο της μύτης τον φιλτράρει από ξένα σωματίδια που ενδεχομένως έχει εισχωρήσει μαζί του από τη μύτη. Έτσι, αποστειρωμένος προχωρά προς το κατώτερο αναπνευστικό.

Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, απαιτητικός και με γρήγορους ρυθμούς, επηρεάζει  και τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε, διότι εκείνη την ώρα διοχετεύουμε τις προσπάθειες μας και την προσοχή μας σε άλλα πράγματα τα οποία θεωρούμε σπουδαιότερα.

— Τρεις είναι κατά κύριο λόγο οι κακές μας συνήθειες αναφορικά με τον τρόπο που αναπνέουμε:

— Ρηχή αναπνοή: είναι ευκολότερη γιατί απαιτεί μικρότερη προσπάθεια.

— Αναπνέουμε από το στόμα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του αέρα που φτάνει τελικά στους πνεύμονές μας.

— Δεν αναπνέουμε θωρακικά, δηλαδή με το διάφραγμά μας, αλλά κοιλιακά. Στην κοιλιακή αναπνοή- καταφεύγουν κυρίως παχύσαρκοι ή άτομα με παθολογικό πρόβλημα – οι μύες της κοιλιάς εμπλέκονται στην αναπνευστική διαδικασία, οπότε δεν υπάρχει καλή αναπνευστική λειτουργία.

Η αναπνοή από το στόμα οφείλεται συνήθως σε παθολογικά αίτια:  κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα ή ένα οίδημα. Όταν το πρόβλημα αποκατασταθεί αναπνέουμε και πάλι από τη μύτη. Αν όμως συχνά κρυολογούμε ή εκδηλώνουμε αλλεργικές ρινίτιδες συνηθίζουμε να αναπνέουμε από το στόμα ακόμη κι όταν η μύτη μας δεν είναι βουλωμένη. Άλλοι παθολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην αναπνοή από το στόμα μπορεί να είναι το στραβό διάφραγμα ή κάποιος πολύποδας που εμποδίζει τη δίοδο του αέρα μέσω της ρινικής κοιλότητας: ωτορινολαρυγγολόγος, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τί να κάνω;

Προσπαθούμε να αναπνέουμε από το θώρακα, που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αναπνοής. Αξίζει να δυναμώσουμε το διάφραγμά μας διότι έτσι οι ιστοί οξυγονώνονται επαρκώς και  λειτουργούν καλύτερα, με προφανή οφέλη την καλύτερη ποιότητα ύπνου, τις μεγαλύτερες αντοχές και τη μικρότερη σωματική  και πνευματική κόπωση. Η καλή οξυγόνωση των ιστών ξεκουράζει τον εγκέφαλο και εξασφαλίζει πνευματική διαύγεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη ενδυναμώνει τον εγκέφαλο και οξύνει την μνήμη!

Όσο μεγαλύτερη οξυγόνωση τους επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερη υγεία έχουν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα μας. Επιπρόσθετα, με τη σωστή αναπνοή χαλαρώνει και ηρεμεί το νευρικό μας συστήματος.

Για να δυναμώσουμε το διάφραγμά μας, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις καθημερινά και για λίγα λεπτά, είτε το πρωί όταν ξυπνάμε είτε το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

— Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι με χέρια και πόδια τεντωμένα και τοποθετούμε ένα ελαφρύ βιβλίο στο στομάχι. Παίρνουμε μία βαθιά και μεγάλη εισπνοή από τη μύτη και προσπαθούμε την ώρα που το κάνουμε ν’ ανεβάσουμε το βιβλίο προς τα πάνω σπρώχνοντάς το με το κοιλιακό μας τοίχωμα. Στη συνέχεια, εκπνέουμε ήρεμα και προσπαθούμε να κατεβάσουμε το βιβλίο ρουφώντας το στομάχι μας.

— Στεκόμαστε μπροστά σε έναν καθρέφτη και φανταζόμαστε πως υπάρχει μπροστά μας ένα κερί. Προσπαθούμε να φυσάμε συνεχώς (παρατεταμένη εκπνοή) αυτό το κερί και παράλληλα παρατηρούμε στον καθρέφτη το κοιλιακό μας τοίχωμα να τραβιέται προς τα μέσα, σαν να ρουφάμε την κοιλιά μας.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η κλιμακτήριος είναι και ανδρική υπόθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στα βερίκοκα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.