Monday, Dec 23, 2024

Υγεία

 Ωφελεί ο μεσημεριανός ύπνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Ένας σύντομος ύπνος- μεσημέρι ή απόγευμα- μάς αναζωογονεί και ανάλογα με τη διάρκειά του έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αν κοιμηθούμε έστω για δέκα λεπτά, ενισχύουμε  τα επίπεδα ενέργειας και τις πνευματικές μας επιδόσεις. Ο οργανισμός  θα εμφανίσει μέγιστη απόδοση μισή ώρα αφότου ξυπνήσουμε και τα θετικά αποτελέσματα διαρκούν περίπου δύο ώρες. Καλό είναι να ξυπνήσουμε μετά τη μισή ώρα γιατί αν κοιμηθούμε αρκετά, ίσως το βράδυ θα έχουμε αυπνία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2015) έδειξε ότι ο ημίωρος ύπνος – μεσημέρι ή απόγευμα- αποκαθιστά τις βλάβες στο ορμονικό σύστημα, οι οποίες προκλήθηκαν από μία νύχτα κακού ύπνου. Αν κοιμηθούμε παραπάνω, όταν ξυπνήσουμε αισθανόμαστε περίπου για μιάμιση ώρα «ναρκωμένοι». Ωστόσο ο ωριαίος ύπνος μας κρατά σε εγρήγορση, για περίπου δέκα ώρες μετά και απομνημονεύουμε καλύτερα. Άρα, λοιπόν, τον επιλέγουμε αν πρέπει να ολοκληρώσουμε μετά το απόγευμα κάποια απαιτητική πνευματική εργασία.  Όσον αφορά στον ύπνο που διαρκεί πάνω από μιάμιση ώρα, μάς οδηγεί στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, «καθαρίζει» το μυαλό και αποκαθιστά τυχόν έλλειψη ύπνου: αρκεί να μην θέτει σε κίνδυνο τον βραδινό μας ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού μας και πράττουμε ανάλογα.

SHARE
RELATED POSTS
Το οπλοστάσιο της κουζίνας για το φθινοπωρινό κρυολόγημα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί δεν έχω γεύση και όσφρηση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.