Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Φ.Χατζηδιάκος: “Με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα, έχουμε ταμειακό απόθεμα 44,6 εκ. αν και παραλάβαμε χρέη”-Και σε video η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Spread the love

Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής 2018 στις 24 Φεβρουαρίου 2019, Δημοτικό Θέατρο

Ομιλία Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου

 

Κυρίες – οι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Η σημερινή ειδική συνεδρίαση του απολογισμού δεν είναι μια τυπική διαδικασία, που επιβάλλεται εκ του νόμου, αλλά αποτελεί για μας, ουσιαστική, ανοικτή, υπεύθυνη  λογοδοσία και ενημέρωση των πολιτών, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, αλλά  και του δημόσιου ελέγχου, της λειτουργίας του Δήμου μας. Είναι μια δημόσια συνεδρίαση, που  ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών, προάγει  και ενισχύει τις  θεμελιώδεις αξίες της  δημοκρατίας.

Στον απολογισμό του 2018 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ενός  ρεαλιστικού σχεδιασμού,  εκπόνησης  μελετών, εκτέλεσης  έργων και παρεμβάσεων, προιόν αμέτρητων ωρών καθημερινής δουλειάς, για την υπέρβαση εμποδίων και δυσκολιών που συναντήσαμε στην τετραετία από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα.   Αποτελεί όμως, έναν απολογισμό με μετρήσιμα αποτελέσματα, σε θέματα τόσο της καθημερινότητας, όσο και της υλοποίησης αναπτυξιακών και εμβληματικών έργων καθώς  και  της επίτευξης  στόχων και οραμάτων που ήταν  ζητούμενα δεκαετιών.

Το 2018 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για την δημοτική αρχή, καθώς υλοποιούνται σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της, για την  εκτέλεση έργων που αποσκοπούν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας, στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στην ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος καθώς και στην προστασία περιοχών απαράμιλλου φυσικού κάλλους .

Ενδεικτικά θα αναφερθώ:

-Στην εκπόνηση από τις υπηρεσίες μας περισσότερων από 75 μελετών που αφορούν ωριμάνσεις έργων, που έχουν δημοπρατηθεί ή εκτελούνται ήδη.

-Στην ολοκλήρωση 81 έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας από τις Διευθύνσεις του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑΡ, και της ΔΕΡΜΑΕ.

-Στην διασφάλιση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάδειξης προστασίας, διαχείρισης, και βιώσιμης ανάπτυξης της Μεσαιωνικής και την εδραίωση της Ρόδου σε διεθνές κέντρο πολιτισμού.

-Στην συνεχή ενδυνάμωση των προνοιακών μας δομών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, την τρίτη ηλικία και γενικά στις ευπαθείς και πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,

Θα αναφερθώ όμως και στο αποτέλεσμα ενεργειών μας, που ανέδειξαν τον δήμο Ρόδου , πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή, ανάμεσα σε 325 Καλλικρατικούς δήμους της χώρας, με την  δρομολόγηση έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 94.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στην κατασκευή 11 νέων σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, καθώς και  στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων,.

Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά  στο μεγαλύτερο πανελλαδικά έργο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας που ξεκινά τις επόμενες μέρες  και αφορά στην αντικατάσταση 30.400 λαμπτήρων και φωτιστικών οδοφωτισμού, στην πόλη  σε όλες τις   κοινότητες, με λαμπτήρες τεχνολογίας led, χωρίς επιβάρυνση και με πολλαπλά οφέλη για το Δήμο μας

Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς, αλλά και ορθολογικής διαχείρισης και νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου μας, με  σεβασμό στον πολίτη. Στα χρόνια της παρούσας θητείας  θωρακίσαμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας, με την εξοικονόμηση πόρων, την διεκδίκηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά και με την διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν.

-Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην βέλτιστη αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, το 2018 πετύχαμε αύξηση κατά 17% των ίδιων εσόδων σχέση με το 2017. Παράλληλα μειώσαμε κατά 67% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, και με χρηστή διαχείριση αυξήσαμε το ταμειακό μας υπόλοιπο κατά 46% σε σχέση με το 2017. Σήμερα, έχουμε ένα ισχυρό αποθεματικό 44.600.000 ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτει το τεχνικό μας πρόγραμμα, για το 2019 και τα επόμενα έτη και δημιουργεί τις  συνθήκες  και τις προυποθέσεις για την εκτέλεση  αναπτυξιακών έργων, εγγυώμενοι παράλληλα την οικονομική ευρωστία του Δήμου για την επόμενη τετραετία.

Ο Δήμος Ρόδου κινείται με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής.  Αναλάβαμε τη μεγάλη ευθύνη να κάνουμε πράξη τους στόχους και τα οράματα για τα οποία δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας.

Ο σημερινός απολογισμός αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας και έχω υποχρέωση,  στο σημείο αυτό,  να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους υπηρεσιακούς, τους ειδικούς συμβούλους, για την προσπάθεια τους, καθώς και τους συναδέλφους της μειοψηφίας, τόσο για την συμπόρευσή τους, σε πολλά θέματα,  όσο και για την γόνιμη κριτική και τις υποδείξεις τους.

Κυρίες  και κύριοι,

Όπως κάθε φορά και όπως επιβάλλεται σε ένα δήμο με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό,  θα ξεκινήσω τον απολογισμό από τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Α) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ –

Σε μια περίοδο οξυμένης οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία δημιούργησε νέες και επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες, η ανθρωποκεντρική πολιτική και η στήριξη των κοινωνικά ευπαθών συμπολιτών μας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα μας.

Το 2018  η δημοτική Αρχή σε συνέχεια του κοινωνικού της έργου, για την αντιμετώπιση της κρίσης, έδωσε ιδιαίτερη  βαρύτητα και έμφαση στην ενίσχυση  ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών,  επιχειρώντας να καταπολεμήσει  τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό..

 Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των συμπολιτών μας, λειτουργήσαμε πριν 2 χρόνια 2 νέους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, στην Πυλώνα και στη Σορωνή. Το 2018 στα Αφάντου, φθάνοντας έτσι τον αριθμό των δημοτικών δομών στους 20. Σήμερα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η ανέγερση  παιδικού  σταθμού στην Ιαλυσό, (κοινότητα 18.000 μόνιμων κατοίκων χωρίς  δομή  μέχρι σήμερα) ενώ αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης  του παιδικού  σταθμού στα Κοσκινού που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με μελέτες που εκπόνησαν οι υπηρεσίες μας και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου. Ταυτόχρονα

Ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το νέο νηπιαγωγείο  Κρεμαστής και το νέο διθέσιο νηπιαγωγείο Παστίδας για την υποβολή τους προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Τέλος με μελέτη της Δνσης Μεσαιωνικής πόλης,  και ίδιους πόρους του δήμου, ξεκινά η ανακατασκευή του Βρεφονηπιακού σταθμού «Κισθηνίου» στην Μεσαιωνική Πόλη, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια προσέλκυσης μονίμων κατοίκων στην Παλιά πόλη της Ρόδου που παλαιότερα έσφιζε από ζωή,

Αυξήσαμε τον αριθμό απασχόλησης  συμπολιτών μας, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, με την πρόσληψη νέου προσωπικού για την στελέχωση των κοινωνικών, προσχολικών και προνοιακών δομών του Δήμου. Συγκεκριμένα:

–Υλοποιήσαμε 3 προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δίνοντας την δυνατότητα σε συνολικά 450 άτομα να εργαστούν σε υπηρεσίες του Δήμου.

–Με ιδιους πόρους και αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων προσλάβαμε και ανανεώσαμε συμβάσεις εργασίας  250 ατόμων για την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς και κοινωνικών και προνοιακών δομών του Δήμου.

–Μεριμνώντας για την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αυτήν των αστέγων, καταθέσαμε πρόταση και είμαστε στους 13 από τους 325 Καλλικρατικούς Δήμους πανελλαδικά που έλαβαν έγκριση για την εφαρμογή του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους». Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και δημιουργία θέσεων απασχόλησης για 48 συμπολίτες μας.

–Για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της φτώχειας – που δυστυχώς υπάρχει και στο νησί μας αλλά κάποιοι δεν το βλέπουν–  συνεχίζουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ. Μοιράσαμε με κοινωνικά κριτήρια, αφανώς και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, 112 τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 2.500 ωφελούμενους. Ταυτόχρονα, με πρόγραμμα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μοιράσαμε 128 τόνους φρούτα σε όλα τα σχολεία του νησιού.

–Η δομή του Δημοτικού Συσσιτίου προσφέρει καθημερινά δυο γεύματα σε 154 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

–Στα 6 δημοτικά ιατρεία που λειτουργούμε, εξετάστηκαν το 2018 8.181 συμπολίτες μας ξεπερνώντας έτσι τις 40.000 τα τελευταία 4 χρόνια. Από το Κοινωνικό  έχουν εξυπηρετηθεί φέτος 75 συμπολίτες μας, φτάνοντας κατά αυτό τον τρόπο τους 706 οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που έχουν εξυπηρετηθεί από την εν λόγω δομή.

–Επιπρόσθετα, σε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με ίδιους πόρους του δήμου υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση, για τη λειτουργία του πετυχημένου θεσμού των Κοινωνικών Φροντιστηρίων για την υποβοήθηση παιδιών  ευάλωτων ομάδων.

–Θέσαμε την Τρίτη Ηλικία στην πρώτη γραμμή, και είμαστε από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που προχωρήσαμε άμεσα τη διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων του Βοήθεια στο Σπίτι. Βελτιώσαμε και εμπλουτίσαμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στα ΚΑΠΗ και στα ΚΗΦΗ μας.

–Με γνώμονα μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς διακρίσεις λειτουργούμε 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές δεξιότητες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών/εφήβων με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποιούμε το πρόγραμμα «Συν δημιουργώ», ένα έργο προσφοράς για την οικογένεια και το παιδί, που παρέχει εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά .

–Μέσω των δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας (τον Ξενώνα και το Συμβουλευτικό Κέντρο) στηρίξαμε έμπρακτα στα τρία χρόνια 600 γυναίκες  Για αυτά τα αποτελέσματα, οι δομές μας επιβραβεύτηκαν από την Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ως πρότυπες πανελλαδικά,  για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

–Στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά – ένα θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία επι 30ετία – σκύψαμε με επιμονή  από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Μετά από 4 χρόνια μεθοδικής και αθόρυβης δουλειάς, για να παρακάμψουμε θυελλώδεις  αντιδράσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις,  η δέσμευση μας για την μετεγκατάσταση και κοινωνική ένταξη των Ρομά γίνεται πραγματικότητα.

–Μετά από γόνιμη συζήτηση και διαδικασίες διαβούλευσης με  φορείς, κατάθεσης εκατοντάδων εγγράφων, εκπόνησης μελετών, και έκδοσης 28 εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των  εμπλεκομένων υπηρεσιών και μετά από καθημερινές  οχλήσεις στα  αρμόδια υπουργεία,   η δημοτική αρχή,  προώθησε με  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από 3 δεκαετίες, ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετεγκατάστασης των Ρομά στην περιοχή του Καρακόνερου.

–Με την επικείμενη δημοσίευση στο ΦΕΚ , εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για την μίσθωση κατοικιών σε 17 οικογένειες και την  δημιουργία νέου οικισμού, που θα φιλοξενήσει προσωρινά 22 νοικοκυριά Ρομά μέχρι της ολοσχερούς αφομοίωσης και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

–Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε τα μέγιστα το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά που εγκαινιάστηκε πρώτο πανελλαδικά από την αρμόδια Υπουργό το 2017.

–Αποκτήσαμε νέα δομή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ στη Ρόδο.  Η βράβευση του Δήμου (για ακόμη μια φορά) για την προσπάθεια και  συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επιβεβαιώνουν την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών, συνεργασιών και πρωτοβουλιών του Δήμου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Και στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου εθελοντές αλλά και όσους στήριξαν την προσπάθεια μας.

Κύριες και κύριοι,

Κλείνοντας την θεματική ενότητα της Κοινωνικής Πολιτικής θέλω να τονίσω πως μεγάλο μέρος των δράσεων και των πρωτοβουλιών μας έχει «κοινωνικό» πυρήνα.  Εμπιστευόμαστε, επιιζητούμε και έχουμε την πολύτιμη συνεισφορά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Ως αναγνώριση του σημαντικού τους έργου ο Δήμος Ρόδου παρέχει στέγη σε 25  συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις στην πόλη και αντίστοιχα στου συλλόγους των κοινοτήτων,  προάγοντας  τον εθελοντισμό και δυναμώνοντας το οργανωμένο και θεσμοθετημένο πλέον  Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο στα 2 χρόνια λειτουργίας του αριθμεί ήδη 68 μέλη .

 Β) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 

Η διαχείριση της καθημερινότητας, μέσω της συνεχούς βελτίωσης της καθαριότητας και της προστασία του περιβάλλοντος, της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την επαρκή συντήρηση δρόμων, υποδομών και κοινόχρηστων χώρων αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα μας.

Διαχείριση απορριμμάτων-ανακύκλωση

Με το τρίπτυχο «Αποκομιδή-Ανακύκλωση-Διαχείριση» προσπαθήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας να καταστήσουμε τον Δήμο Ρόδου πρότυπο «πράσινου» δήμου στην Ελλάδα.

Η ένταξη για χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου αποτελεί την τελευταία θετική εξέλιξη και επιτυχία στην εκπλήρωση του παραπάνω στόχου. Το έργο, του οποίου η δυναμικότητα των  95.000 τόνων ετησίως, θα γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών που έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της καθαριότητας.

Συγκεκριμένα:

Ολοκληρώσαμε την κατασκευή και την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου Ρόδου δυναμικότητας 12.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ετησίως. Πλέον στο ΚΔΑΥ καταλήγουν περισσότεροι από 20 τόνοι ανακυκλώσιμων καθημερινά που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% φτάνοντας τον εθνικό μέσο όρο σε μόλις 1 χρόνο λειτουργίας του.

Λειτουργήσαμε το ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου που θα καλύψει τις ανάγκες διάθεσης απορριμμάτων για τουλάχιστον 12 έτη. Παράλληλα με την κατασκευή του ΧΥΤΑ πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΑΔΑ.

Ανανεώσαμε συστηματικά με ίδιους πόρους και λίζινγκ τον στόλο οχημάτων του Δήμου με πέντε νέα απορριμματοφόρα, δυο σάρωθρα, τέσσερα μεγάλα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης χωρητικότητας και δύο μικρά απορριμματοφόρα ανακύκλωσης για την κάλυψη των αναγκών της μεσαιωνικής πόλης και της Λίνδου (παραχώρηση της ΕΕΑΑ),. Επιπλέον προμηθευτήκαμε 6 μοτοποδήλατα για τις μετακινήσεις των εποπτών καθαριότητας, ένα μικρό ανατρεπόμενο, και τρία αυτοκίνητα τύπου βαν για ειδικές χρήσεις.

Προωθούμε σταθερά τον εθελοντισμό με δεκάδες δράσεις ευαισθητοποίησης. Η πρόσφατη βράβευση μας με το βραβείο Greek Green Award στο πλαίσιο της 3ης διεθνούς έκθεση Verde.tec (Τεχνολογίες περιβάλλοντος) για τις δράσεις μας όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αποβλήτων στην νησιωτική Ελλάδα,

καθώς και τα δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες για το πρότυπο μοντέλο διαχείρισης-ανακύκλωσης των απορριμμάτων του Δήμου Ρόδου αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της συστηματικής δουλειάς που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της καθαριότητας.

Χώροι πράσινου-περιοχές φυσικού κάλλους

Κυρίες και κύριοι,

Ένα εμβληματικό και πολύ σημαντικό έργο για την κοινωνία της Ρόδου  υλοποιείται. Αναφέρομαι στην ανάπλαση του ιστορικού  πάρκου του Ροδινιού.  Μια παρέμβαση που ήταν ζητούμενο πολλών ετών, μετά από ενέργειες 2 ετών για την εκπόνηση των  μελετών,  την έκδοση  των  απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς πόρους,  προχωρά σήμερα και με γρήγορους ρυθμούς

  Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες, εκπόνησαν μελέτες προϋπολογισμού 1 εκατ. Ευρώ, για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στο φωτισμό του Πάρκου, το δρόμο προς τα πευκάκια και το ελαφοκομείο, Η Μελέτη έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2018 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχει δεσμεύσει αντίστοιχους πόρους  για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

 Στο ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για  την προστασία και ανάδειξη περιοχών φυσικής κληρονομιάς εντάξαμε

     Την Ανάδειξη της Κοιλάδας των Πεταλουδών, προϋπολογισμού 680.000 ευρώ, εργασίες που ξεκινούν  τον Μάρτιο, μετά από τις γνωστές πολύμηνες  διαδικασίες δημοπράτησης  και ανάδειξης εργολάβου,   και

–Η Ανάδειξη της Πηγής Φασούλι στην Ψίνθο, προϋπολογισμού 337.000 ευρώ. Για το οποίο αναμένεται η εντολή δημοπράτησης.

  ΄ Όμως το αστικό πράσινο της πόλης της Ρόδου δεν περιορίζεται στο πάρκο του Ροδινιού, αφού η πόλη μας είναι προικισμένη με  400 στρέμματα  πρασίνου και πάρκων με  7.000 δέντρα σε δενδροστοιχίες:

–Η υπηρεσία πρασίνου πραγματοποιεί  κάθε χρόνο παρεμβάσεις σε περισσότερους από 120 δρόμους εντός της πόλης, σε περισσότερα από 40 σχολεία και  σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού.  Πραγματοποίησε περισσότερες από 500 φυτεύσεις νέων δέντρων σε πεζοδρόμια, 3.500 θάμνων και 10.000 ανθόφυτων. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε σε περισσότερα από 50.000 τρέχοντα μέτρα επεμβάσεις και καθαρισμούς σε πεζοδρόμια.

Κυρίες και κύριοι,

 Αναμφίβολα ο τομέας της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην διαχείριση των απορριμμάτων και των χώρων πρασίνου.

Η ποιότητα ζωής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την:

–Τη ρύθμιση του χρόνιων κυκλοφοριακών ζητημάτων

–Την ταχύτερη και ποιοτική εξυπηρέτηση του δημότη από τις υπηρεσίες μας

–Την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-πεζοδρομήσεις-χώροι στάθμευσης

Κυρίες και κύριοι,

 Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, με την ταυτόχρονη αύξηση, με γεωμετρική πρόοδο των οχημάτων, αποτελεί το μείζον ζήτημα της πόλης, που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες. Για αυτό το λόγο εκπονούμε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών στον τομέα των συγκοινωνιακών ρυθμίσεων, της διαχείρισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης.

Στο πλαίσιο αυτό  το δημοτικό συμβούλιο, μετά από συστηματικές και πολύμηνες μετρήσεις της κυκλοφορίας και σχετική μελέτη της Υπηρεσίας μας, με την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων συγκοινωνιακών φορέων, αποφάσισε και προωθεί στο ΦΕΚ σχέδιο μονοδρομίσεων, τόσο για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας, όσο και για την αύξηση χώρων στάθμευσης.

 Με τα ανωτέρω στόχος μας είναι μια Ρόδος φιλική και εύκολα προσβάσιμη από όλους.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στις παρακάτω επιμέρους παρεμβάσεις:

-Στην διάνοιξη της Οδού Καμείρου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της πόλης και στη δημιουργία μίας τρίτης εισόδου και εξόδου. Είναι μια διαδικασία που εκκρεμούσε από το 1994 όταν έγινε η αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Ρόδου, η οποία χάριν στην επιμονή και στη μεθοδικότητα της δημοτικής αρχής βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης. .

-Στην δημιουργία χώρων στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου, που πλέον των 700 θέσεων στάθμευσης στο χώρο του λιμανιού της Ακαντιάς, και των 144 θέσεων στις οδούς Γαριβάλδη (ΔΟΥ) και πλατεία Χαρίτου, ολοκληρώνουμε και την οριοθέτηση 140 θέσεων στάθμευσης στην οδό  Εθνικής Αντιστάσεως,. Παράλληλα ζητούμε από την αρχαιολογία την έκταση έναντι του ΟΑΕΔ για την δημιουργία πάρκιγκ, που θα εξυπηρετούνται από τα δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που προμηθεύτηκε ο δήμος μας, από ευρωπαικό προγραμμα.

-Αντίστοιχες μελέτες για δημοπράτηση, δημιουργίας χώρων στάθμευσης ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο  στη Λίνδο και στην Ιαλυσό.,

-Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, εκτελούμε με ιδίους πόρους έργα, κατασκευής ανακατασκευής και αποκατάστασης δημοτικών οδών και πεζοδρομιών για κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου Ρόδου.  Εντός του   2018 δημοπρατήσαμε για ασφαλτοστρώσεις και βελτιωτικές παρεμβάσεις οδών, έργα προϋπολογισμού 6.330.000 ευρώ από ιδίους πόρους . Εκτελούνται ήδη 6 εργολαβίες και  εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη ακόμη 14 εργολαβιών , στην πόλη και σε όλες τις  κοινότητες του δήμου.

 –Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας εκτελούνται τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού  €1.800.000 για ΔΕ Καμείρου και Δ.Ε. Ατταβύρου και ΔΕ Νότιας Ρόδου, συνολικά 25 χλμ. Ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων  .

-Επιπλέον,  είναι προς ένταξη 3 νέες  μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ για τα υπόλοιπα των Δ.Ε. Καμείρου, Ατταβύρου και Νοτίας Ρόδου στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την ασφαλτόστρωση ακόμη 25 χλμ. Αγροτικών δρόμων..

-Με επίμονες παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο Υποδομών ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση της μελέτης του σημαντικότερου έργου οδικών υποδομών που εκκρεμούσε αρχικά από το 1985 και μεταγενέστερα από το 2006. Ένα έργο σταθμός για τη Ρόδο, που αφορά  τη σύνδεση Αεροδρομίου με το λιμάνι της Ρόδου,  Με πρόσφατο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων προκειμένου η λεγόμενη «Μεσογειακή Χάραξη» να γίνει πραγματικότητα και εντός των  επομένων μηνών αναμένεται η δημοπράτηση της Α φάσης των 8,6χλμ. Ταυτόχρονα προωθούμε και την ολοκλήρωση της μελέτης της Β’ Φάσης.

-Στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, ο ΡΟΔΑ, μέσω της οικονομικής εξυγίανσης που έχει επιτευχθεί, συνεχίζει την ενίσχυση του στόλου του με την αγορά 2 ακόμη λεωφορείων. Με ιδίους πόρους, χωροθετήθηκαν και τοποθετήθηκαν 16 νέες έξυπνες στάσεις με πινακίδες ενημέρωσης του επιβατικού κοινού και παράλληλα τοποθετήθηκαν 62 νέες στάσεις. Παράλληλα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών   ο ΡΟΔΑ ξεκίνησε τη διαδικασία για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα ενημέρωσης των δρομολογίων και των χρόνων αφίξεων των λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο.

Υπηρεσίες προς τους πολίτες

Αναφερόμενος σε εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέλω να σταθώ στην προσπάθεια που κάνουμε για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο λοιπόν της περαιτέρω διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στο Δήμο Ρόδου ολοκληρώσαμε τη μελέτη, την προμήθεια, την εγκατάσταση και την επιτυχή λειτουργία συστημάτων σταθμών:

-Ενεργοποίηση λειτουργίας e-παραβόλου στο Δήμο Ρόδου

-Επέκταση συστήματος έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων κοιλάδας Πεταλούδων.

Σχεδιάσαμε, ολοκληρώσαμε διαγωνισμό για την τοποθέτηση τριών ηλεκτρονικών σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών e-ΚΕΠ που θα παρέχουν 24-ωρη εξυπηρέτηση στους πολίτες, επενδύοντας €100.000 με στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών 365 μέρες το χρόνο.

Γ) ΕΡΓΑ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Κυρίες και κύριοι,

Στον τομέα των υποδομών και της εκτέλεσης έργων, παρά τα εμπόδια που έθεσαν οι νόμοι 4412/16 και 4482/17  με την αναστολή των δημοπρατήσεων,μέχρις  της έφαρμογής των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, το 2018 οι υπηρεσίες  προχώρησαν σε δημοπρατήσεις 75 εργων,

Ωστόσο το 2018 ήταν η χρονιά που η συστηματική δουλειά ετών άρχισε να καρποφορεί

ΣΔΙΤ

Πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, αξιοποιήσαμε τα νέα χρηματοδοτικά μοντέλλα των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, και των συμβάσεων παραχώρησης,  εντάξαμε τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού €92.000.000:

-Όπως ανέφερα στον πρόλογό μου, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ προτάσεις του Δήμου

Α)  για την κατασκευή έντεκα νέων Βιοκλιματικών Σχολικών Μονάδων και δύο κλειστών Γυμναστηρίων Αφάντου και Αρχάγγελο, συνολικού προϋπολογισμού €27.992.000

Β)για την κατασκευή Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού €37.210.000 όπως ήδη αναφέρθηκα

-Με τη διαδικασία παραχώρησης υπηρεσίας σε ιδιώτη, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση για το δημότη, έχει ξεκινήσει έργο προϋπολογισμού €26.000.000 με την αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων σε όλο το νησί με λαμπτήρες εξοικονόμησης LED, και συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης κοινοχρήστων χώρων – εφαρμογές SMART CITIES με στόχο τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης του Δήμου Ρόδου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα έχει ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.

Αναπλάσεις – Ανατολικό παραλιακό μέτωπο

Κυρίες και κυριοι,

Ευθύνη κάθε Δημοτικής Αρχής πέραν της διαχείρισης της καθημερινότητας του πολίτη, είναι οι στρατηγικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την όψη και τη δυναμική της πόλης.

Στα πλαίσια αυτά, αξιοποιώντας σχετική χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που αναφέρεται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, εκπονήσαμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε από την αρμόδια διαχειριστική αρχή και χρηματοδοτείται με ποσο περίπου 5.000.000 ευρώ.

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης πρώην βιομηχανικής ζώνης του  ανατολικού μετώπου της πόλης μας.

Στην πρώτη φάση σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο δημοπρατήσαμε την επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας έως το λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου, έργο προϋπολογισμού 1.250.000€

Ακολούθως υποβάλαμε μελέτη των υπηρεσιών μας για  την ανάπλαση στο τμήμα παραλιακού πεζοδρομίου-ποδηλατοδρόμου από τη λιμάνι Ακαντιάς ως τη νέα μαρίνα και τη δημιουργία οδικού κόμβου και χώρου στάθμευσης στα «Σφαγεία», προϋπολογισμού  3.000.000€.  Και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση δημοπράτησης.

Τέλος στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου εθνικής οικονομίας, μεταξύ άλλων έργων εντάξαμε την περαιτέρω ανάπλαση παραλιακής ζώνης από θαλασσινή πύλη μέχρι λιμένα Ακαντιάς προϋπολογισμού €2.600.000 για την οποία μελέτη αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση δημοπράτησης.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι  παρεμβάσεις αυτές θα αναβαθμίσουν και θα αλλάξουν την εμφάνιση του συνόλου του ανατολικού μετώπου  της πόλης, θα δώσουν κίνητρα για την αξιοποίηση ιδιωτικών ακινήτων και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και της δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.

Παρεμβάσεις σε ιστορικά κτήρια στο κέντρο της πόλης

Με απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο ιστορικά κτιριακό δυναμικό της πόλεως Ρόδου, έχοντας κύριο στόχο την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης μέσω εκτεταμένων παρεμβάσεων σε εμβληματικά ιστορικά κτίρια-μνημεία εργαστήκαμε επί τέσσερα χρόνια προκειμένου:

-να ολοκληρώσουμε τη μελέτη, να εντάξουμε και να υπογράψουμε σύμβαση για την αποκατάσταση, του εμβληματικού κτιρίου-μνημείου της Βίλα Ακάβη προϋπολογισμού €1.382.000, έργο που σήμερα εκτελείται

-να πετύχουμε την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα της Ροδιακής Έπαυλη και να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες αποκατάστασής της. Πετύχαμε την ένταξη του έργου προϋπολογισμού €3.500.000 στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο, για  το οποίο σήμερα έχει αναδειχθεί εργολάβος. Άμεσα θα δημοπρατηθεί και η εργολαβία ανάπλασης των 24 στρεμμάτων κήπου του κτηρίου.

-Ολοκληρώσαμε εργολαβία €8881,54 για την ανακατασκευή 2 ορόφων του κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου με στόχο τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ εξασφαλίσαμε πόρους για την πλήρη αποκατάσταση του ακινήτου μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ προϋπολογισμού €2.500.000.

-Μέσω του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, καταφέραμε να εντάξουμε για χρηματοδότηση την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου

-Δεν εκπονήσαμε μελέτες μόνο για κτίρια της πόλης αλλά και για την προστασία την αξιοποίηση και την συντήρηση του συνόλου των δημοτικών κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό δημοπρατήσαμε, εκτελούνται και αναμένεται η ανάδειξη αναδόχων για τα δημοτικά κτίρια, Πεταλουδών, Καμείρου, Λίνδου και Ν.Ρόδου, ενώ εκπονείται μελέτη για Αφάντου Ν.Ρόδου με δεσμευμένους ιδιους πόρους με αποφαση ΔΣ.

Υποδομές

Σχολικές μονάδες – παιδικές χαρές – αθλητικές υποδομές

Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των μαθητών και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υλοποιούμε συνεχώς παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων του νησιού, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα:

-Οι σχολικές επιτροπές Α’ και Β’βάθμιας εκπαίδευσης ολοκλήρωσαν 26 έργα συντήρησης σχολικών μονάδων προϋπολογισμού 171.561 ευρώ,

-Συνολικά για το 2018 διαθέσαμε 3.100.000€ για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.

Μετά τη ρητή εντολή του Υπουργείου να καθαιρεθούν όλες οι Παιδικές Χαρές όλης της χώρας που δεν είχαν πιστοποίηση εντάξαμε και δημοπρατήσαμε μέσω του προγράμματος Φιλόδημος αλλά και ίδιων πόρων, 22 παιδικές χαρές , Π/Υ 494.680,84 και σε δεύτερη διαδικασία δημοπρατήσαμε επιπλέον 10 παιδικές χαρές Π/Υ 239.940  με ιδίους πόρους, και ολοκληρώσαμε τρεις με ίδιους πόρους και 2 σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.

Όσον αφορά τα Αθλητικά Έργα πέραν των Προγραμματικών και Διαβαθμηδικών Συμβάσεων με την ΠΝΑΙ:

Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τρία αθλητικά έργα προϋπολογισμού €190.100:

Α) «Ηλεκτροφωτισμός και τάπητας γηπέδου μπάσκετ Αφάντου

Β) «Καθαίρεση ψευδοροφής και αντικατάσταση φωτιστικών Βενετόκλειου γυμναστηρίου Ρόδου

Γ) «Αποκαταστάσεις όψεων και τειχείων στο δημοτικό στάδιο Διαγόρα»

Για τα οποία έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και αναμένεται η έναρξη των εργασιών το προσεχές διάστημα.

Για τις διεθνείς υποχρεώσεις των ομάδων μας αυξήσαμε με ιδίους πόρους την χωρητικότητα του κλειστού γυμναστηρίου Καλλιθέας με 422 καθίσματα, με σκοπό τη διεκδίκηση και φιλοξενία σημαντικών διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Ως αποτέλεσμα της εν λόγω εργολαβίας ο Δήμος Ρόδου διοργάνωσε στις 20-21 Απριλίου 2018 το final 4 του κυπέλλου βόλεϊ ανδρών.

Μετά από 14 χρόνια στασιμότητας, επικαιροποιήσαμε τις μελέτες για την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου Ιαλυσού προϋπολογισμού €1.800.000. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην Γ.Γ. Αθλητισμού, και παράλληλα το προωθούμε προς ένταξη στο πρόγραμμα επανάκτησης δημοτικών ακινήτων .

Αντισταθμιστικά έργα ΔΕΗ

Το 2015 υπογράψαμε σχετική σύμβαση χορηγίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., και ολοκληρώσαμε τις μελέτες για τα έργα, τα οποία είχαν ζητήσει οι Τοπικές Κοινωνίες της Νότιας Ρόδου συνολικού προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί

-η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης χαμηλής τάσης

-ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου Γενναδίου

Παράλληλα εκτελούνται οι εργολαβίες που αφορούν:

-στα νέα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης

-στην ανάδειξη του παλιού ιταλικού κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο Κατταβιάς

-στο νέο δίκτυο δημοτικού φωτισμού Κατταβιάς

Αντιπλημμυρικές υποδομές

Οι δυσκολότερες μελέτες, με τις περισσότερες αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα:

Παρόλα αυτά μετά από τέσσερα χρόνια:

-Δημοπρατήσαμε και έχει αναδειχθεί εργολάβος για τη διευθέτηση του ρέματος «Ρένη Φαληρακίου» €676.000

-Εντάξαμε τη διευθέτηση του ρέματος «Ποτός Φαληρακίου» €1.310.000

-Ολοκληρώσαμε τη μελέτη και την διευθέτηση του ρέματος «Μπρασιανός Αφάντου» €2.000.000 και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

-Ολοκληρώσαμε την Α’ Φάση των Περιβαλλοντικών εγκρίσεων των μελετών για την Παστίδα, το Γεννάδι και τη Λάρδο

-Υποβάλαμε προς έγκριση τη μελέτη του Ποταμού Επιτρόπου Ιαλυσού

Λιμενικές υποδομές

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ολοκλήρωσε το MasterPlan για το λιμάνι της «Ακαντιάς» το οποίο προβλέπει:

Τη δημιουργία 750 υπαίθριων θέσεων στάθμευσης, έργο που έχει ολοκληρωθεί

Τη δημιουργία διώροφου παρκιγνκ 500 θέσεων

Την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος Διαχείρισης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων Ρόδου, προϋπολογισμού €526.127,24 για το οποίο έχει αναδειχθεί ανάδοχος

Παράλληλα οδεύει προς δημοπράτηση του καρνάγιο μετά σχεδιασμό 30 και πλέον ετών το Νέο Καρνάγιο της Ρόδου.

Ύδρευση-Άρδρευση

Αναγνωρίζοντας ότι το νερό αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό, αναγκαίο για τη ζωή αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με τη μη ολοκλήρωση των έργων της Β’ Φάσης του Φράγματος Γαδουρά η ΔΕΥΑΡ:

Ολοκληρωσε 2 μεγάλα έργα που έδωσαν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης των Κολυμπίων και των Στεγνών,

Αντικατέστησε το δίκτυο άρδευσης της λιμνοδεξαμενής Σκολωνίτη της Δ.Ε. Νοτίας Ρόδου και

Εκτελεί εργασίες εκσυγχρονισμού της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Ρόδου, προκειμένου να είναι πάλι επιχειρησιακή για τα επόμενα 20 χρόνια.

Για το 2018 η ΔΕΥΑΡ συνολικά:

Ολοκλήρωσε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων προϋπολογισμού 1.500.000€ ενώ έχει προγραμματίσει και είναι υπό εκτέλεση έργα προϋπολογισμού 3.500.000€ από ιδίους πόρους. Επιπρόσθετα πέτυχε χρηματοδότηση 3.200.000€ από το ΕΣΠΑ και από το τομεακό επιχειρησιακό του Υπουργείου, καθώς και 3.900.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) για νέα έργα επέκτασης δικτύων ύδρευσης και επέκταση των συστημάτων τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και διαχείρισης των διαρροών.

Μεταξύ άλλων το 2018:

 Δ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 Το 2018, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογήθηκε έπειτα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τεσσάρων ετών.

14 χρόνια μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου». Μέσω της εν λόγω σύμβασης η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού.

Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας, καθώς και η διασύνδεση της με τον τουρισμό αποτελούν το θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στην προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τουρισμός

Το 2018, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού τουριστικής προβολής και προώθησης της Ρόδου:

συμμετείχαμε σε 18 τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

διοργανώσαμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Ροδίων «Το Αντάμωμα» στο Ασκληπειό,

επιχορηγήσαμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ με 271.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δράσεων ηλεκτρονικής προβολής και αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Εμπλουτίζουμε την τουριστική εμπειρία, μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εντάσσοντας προς υλοποίηση στο πρόγραμμα LEADER την ανάπτυξη περιπατητικών, ποδηλατικών και ορειβατικών μονοπατιών σε όλο το νησί της Ρόδου, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε και η μελέτη για την ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων,

συνεχίσαμε τις πρωτοβουλίες μας για άνοιγμα της Ρόδου στην τουριστική αγορά της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και τον Οργανισμό Welcome Chinese σχεδιάζουμε πρόγραμμα πιστοποίησης και ανάδειξης προορισμών φιλικών προς τους Κινέζους επισκέπτες.

Πολιτισμός

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, πως η Ρόδος αποτελεί ένα φιλικό και ασφαλή προορισμό που διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, διοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε για ακόμη μια χρονιά δεκάδες συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας.

Μεταξύ άλλων διοργανώσαμε:

το 16ο Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», με την συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων, μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπροσώπων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωματών, εμπειρογνωμόνων από διάφορα πεδία από όλο τον κόσμο,

το 8ο Συνέδριο Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών, με την συμμετοχή ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων από 12 χώρες στον κόσμο,

το Παγκόσμιο Συνέδριο Αεροπορικών Εταιρειών του Ομίλου TUI,

το Διεθνές Συνέδριο για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ,

την 3η Υπουργική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα με την συμμετοχή 25 αντιπροσωπειών από κράτη της Νοτιοανατολικής/Ανατολικής Ευρώπης, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή,

το Συμπόσιο Σύμης με την συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, του χώρου των γραμμάτων, της τέχνης, και του πολιτισμού.

το Διεθνές Συνέδριο Δικηγόρων και Δικαστών της Αυστραλίας

Παράλληλα ο ΔΟΠΑΡ, η Δημοτική Πινακοθήκη, και το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών, διοργάνωσαν περισσότερες από 700 εκδηλώσεις και δρώμενα, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 90.000 κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στη δημιουργία ξεχωριστής αίθουσα στο Νεστορίδειο Μέλαθρο με 120 πίνακες του Βάλια Σεμερτζίδη τα οποία δώρισε η χήρα του Καλλιτέχνη στο Δήμο.

Αθλητισμός

 Αναγνωρίζοντας την υψηλή προστιθέμενη αξία του αθλητισμού στην περαιτέρω προβολή του νησιού μας για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Ρόδου συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε δεκάδες αθλητικές συναντήσειςόπως:

τον διεθνή ποδηλατικό αγώνα UCI

το παγκόσμιο τουρνουά TAE-KWO-DO

το final 4 Κυπέλλου Ελλάδας Βόλεϊ

το Παγκόσμιο Τουρνουά Τένις ITF κατηγορίας junior

το Μαραθώνιο Ρόδου

το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων ταχύτητας

 Πρωτογενής Τομέας

Ως Δημοτική Αρχή, θέσαμε σαν στόχο την ανάπτυξη και άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του μικρού παραγωγού, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες των ποιοτικών προϊόντων της Ρόδου και τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τον Τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό:

Αντιμετωπίσαμε συστηματικά το πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης που δημιουργούσε σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Πάνω από 800 συλλήψεις ζώων και περισσότεροι από 6 τόνοι κρέατος μοιράστηκαν σε ιδρύματα του νησιού

Παράλληλα δώσαμε διέξοδο στους παραγωγούς μέσω της ρύθμισης του τοπίου των λαϊκών αγορών. Καταρτίσαμε και εφαρμόσαμε Νέο Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, και χορηγήσαμε 115 άδειες παραγωγών, δίνοντας οικονομική διέξοδο στους τοπικούς παραγωγούς

Συνεχίζουμε και ασκούμε πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την παραχώρηση των κτημάτων «Κάτω Καλαμώνα» και «Βάρης», με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακού Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στη Ρόδο.

Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Φιλοζωικές Οργανώσεις πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.500 στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

Πολεοδομικός Σχεδιασμός

Για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, προωθούμε τις Πολεοδομικές Μελέτες Μεσαιωνικής Πόλης, Κρεμαστής, Κοσκινού και Αρχαγγέλου, αλλά και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Αφάντου και Καλλιθέας.

Ε) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

το 2014 αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή υπό δύσκολες συνθήκες. Η μακροχρόνια κρίση δημιούργησε ένα ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας.

Ο δανεισμός υπέρογκος, €64.000.000. Οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους άνω των €10.0000.000. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, μειωμένοι κατά 60%., και παράλληλα η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ στέρησε από τα ταμεία του Δήμου €10.000.000 ετησίως.

Πολλοί πίστευαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Ρόδου θα λύγιζε. Μίλησαν για Επιτροπεία. Εμείς όμως είχαμε τη γνώση, την επιμονή, και τη σύνεση, σεβόμενοι τους δημότες μας να λάβουμε δραστικά μέτρα για να ισχυροποιήσουμε την οικονομική θέση του Δήμου.

Καταφέραμε να θωρακίσουμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας με την εξοικονόμηση πόρων, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και με την διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν.

Μεθοδικά θέσαμε σαν προτεραιότητα την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας. Εισπράξαμε πάνω από €3.000.000 σε μισθώματα, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση της Δημοτικής Περιουσίας κατά 10%. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω

Η δημοτική ανώνυμος εταιρεία ΔΕΡΜΑΕ κατέγραψε την τετραετία 2015-2018 κύκλο εργασιών €8.730.516 από αξιοποίηση δημοτικών περιουσιακών στοιχείων, αυξάνοντας ετησίως τον κύκλο λειτουργίας της, με συνολικά 10% αύξηση στην τετραετία μέσω νέων διαγωνισμών μίσθωσης ακινήτων

Παραλάβαμε μια διαχείριση που εισέπραττε ο Δήμος μόλις 3% επί των βεβαιωθέντων μισθωμάτων, ενώ σήμερα εισπράττεται ποσοστό 70%

Διεκδικήσαμε δυναμικά, με επιμονή και με συνεχείς παρεμβάσεις στα κέντρα λήψη αποφάσεων και δόθηκαν από το Υπερταμείο προς διαχείριση στο Δήμο Ρόδου οι παραλίες του νησιού, από τις οποίες ο Δήμος Ρόδου εισπράττει ετησίως περί τα €1.500.000

Από την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών στην κοιλάδα πετύχαμε την κατακόρυφη αύξηση 70% των εσόδων (+αλλά και την εξοικονόμηση προσωπικού

Μέσω διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών, η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε την επαναλειτουργία εμβληματικών για το νησί ακινήτων-μνημείων, όπως το Ακταίο, το Ιαλύσιο, το Συσσίτιο, και το Ήχος&Φως. Ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια,, σήμερα, με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής τα τέσσερα αυτά ακίνητα αποφέρουν περί τα €400.000 ετησίως (+2% επί του τζίρου τους), ενώ έχουν υλοποιηθεί από τους μισθωτές επενδύσεις πέραν των €3.000.000, προς όφελος της Δημοτικής Περιουσίας

Στο θέμα της Νέας Αγοράς αυτή η Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά τόλμησε να προχωρήσει σε εξωστική διαδικασία των κακοπληρωτών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευσαν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα ανέθεσε σε πιστοποιημένο εκτιμητή τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για τον προσδιορισμό της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση ενός μνημείου ικανού να συνεισφέρει πέραν του €1.500.000 στο Δημοτικό Προϋπολογισμό

Κυρίως όμως περιορίσαμε δραστικά της δαπάνες του Δήμου Ρόδου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων:

Ενδεικτικά μειώσαμε 40% την κατανάλωση καυσίμου με την εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου διαχείρισης

Εγκαταστήσαμε ηλεκτρονική εφαρμογής παρακολούθησης αποθηκών

Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου.

Ως Δημοτική Αρχή δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος, και τολμήσαμε να διεκδικήσουμε οφειλές εκατομμυρίων προς το Δήμο. Δεσμεύσαμε τα ΑΦΜ μεγαλοοφειλετών, ενώ δώσαμε την ευκαιρία στον οικονομικά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας να ενταχθούν σε τρία προγράμματα ρύθμισης οφειλών.

Μειώσαμε 70% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου. Ο Δήμος Ρόδου είναι πλέον σε θέση να πληρώνει άμεσα την πλειονότητα των υποχρεώσεων του προς τρίτους, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομική δραστηριότητ

Αυξήσαμε κατά 32,6% το ποσοστό των ίδιων εσόδων μας

Σε ότι αφορά τη δανειακή κατάσταση του Δήμου, εξυπηρετούνται εγκαίρως και στο έπακρο όλες οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που προήλθαν μετά τη συνένωση των 10 Καποδιστριακών Δήμων του νησιού, ενώ παράλληλα δεν έχουμε καταφύγει στην λήψη νέου δανείου. Πάνω από €10.000.000 έχουν πληρωθεί στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Κυρίες και κύριοι, όλα τα παραπάνω μεταφράζονται στον διπλασιασμό του ταμειακού υπολοίπου του Δήμου Ρόδου. Ο Δήμος Ρόδου σήμερα είναι θωρακισμένος, με ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα €44.000.000, το οποίο ήδη χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα €30.000.000.

 ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και κύριοι,

Ο σημερινός απολογισμός δίνει ένα σαφές στίγμα της επίπονης, μεθοδικής και αθόρυβης,  χωρίς επικοινωνιακή προβολή, δουλειάς που υλοποιήσαμε την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα θέτει τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδιασμού μας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Κυρίως όμως, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις τόσο στην πόλη όσο και στις αποκεντρωμένες κοινότητες.

Η υλοποίηση του Τεχνικού μας προγράμματος θα συμβάλλει καθοριστικά στη τόνωση της τοπικής οικονομίας και της παροχής θέσεων εργασίας σε εκατοντάδες συμπολίτες επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο δήμος Ρόδου και οι  δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη σε ολόκληρο το Αιγαίο και τον κύριο αιμοδότη της Τοπικής Οικονομίας.

Η δημοτική αρχή με απόλυτη προσήλωση στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, και τη στιβαρή διαχείριση, τόλμησε χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος,  να ανοίξει και να δρομολογήσει όλα τα λιμνάζοντα επί δεκαετίες αναπτυξιακά ζητήματα, ενεργώντας πάντοτε με γνώμονα το όφελος των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.

Για αυτό  σχεδιάζουμε το αύριο με τόλμη και αισιοδοξία.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με αμείωτο ενδιαφέρον και με κινητήριο δύναμη την αγάπη για τον τόπο μας και την σχέση εμπιστοσύνης που μας συνδέει με τους συμπολίτες μας.

Για ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό το έργο. Συνεργάτες, φορείς, εθελοντές, αφανείς συμπολίτες μας, κυβερνητικά στελέχη.

Να είστε σίγουροι πως η  επίμονη προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και το έργο μας θα ολοκληρωθεί.

Για εμάς το αύριο της Ρόδου είναι μια ηθική υποχρέωση και δέσμευση απέναντι  στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και συνεχίζουν να μας δείχνουν οι συμπολίτες μας.

Σας ευχαριστώ όλους  για την υπομονή και την προσοχή σας.

Ο Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

SHARE
RELATED POSTS
Οριστική λύση ύδρευσης και άρδευσης στα Κολύμπια-Το μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου
Το αίμα νερό δε γίνεται: Το ΠΡΑΤΤΩ σε σύμπραξη με το Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και κοινή στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές
Η κα Λιάνα Σουλούνια, Δ/ντρια του Ακτινολογικού στο Νοσ/μειο Ρόδου στηρίζει ως υποψήφια τον κο Γλυνό και την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.