Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τι διηγούνται τρεις νεαροί που επέζησαν από τον κορονοΐό: “Άλλαξε η ζωή μας. Μόνιμες βλάβες στον οργανισμό”

Spread the love

Τρεις νεαροί επιζώντες της Covid-19 αποκαλύπτουν τις σοβαρές επιπλοκές, όπως δύσπνοια, καρδιακά προβλήματα και μόνιμη κόπωση, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, αν και έχουν περάσει μήνες αφότου διαγνώστηκαν θετικοί.

Oι μαρτυρίες τους έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες προειδοποιήσεις ειδικών και γιατρών από την Ιταλία ότι η Covid-19 δεν είναι απλώς μια νόσος που φεύγει όταν αναρρώσει κανείς, αλλά προκαλεί μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

27χρονη: «Σαν να έχω μια τσιμεντόπλακα στο στήθος»

Η 27χρονη Τάλια Βάργκα κατάφερε να γλιτώσει από τον φονικό ιό με τα σχεδόν 570.000 θύματα ανά την υφήλιο, αλλά εξακολουθεί να νιώθει σαν να να την πιέζει «μια τσιμεντόπλακα στο στήθος». Η νεαρή γυναίκα από το νοτιοδυτικό Λονδίνο έσφυζε από ζωή, χόρευε, γυμναζόταν τακτικά και πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά της μέχρι την 1η Απριλίου, που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. «Είχα ταξιδέψει τον Μάρτιο στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και 13 μέρες αργότερα άρχισαν τα συμπτώματα: πονούσε ο λαιμός μου, εμφάνισα πυρετό και σύντομα αντιμετώπιζα δύσπνοια. Ακόμη κι όταν αναπαυόμουν, ένιωθα σαν να είχα τρέξει 10 χιλιόμετρα! Δυσκολευόμουν να γεμίσω με αέρα τα πνευμόνια μου».

Η 27χρονη Τάλια Βάργκα, μήνες μετά την «ανάρρωσή» της από τον κορωνοϊό, νιώθει ακόμη ένα έντονο βάρος στο στήθος και σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας

Τις επόμενες πέντε εβδομάδες τις πέρασε στο κρεβάτι, αλλά κάλεσε δύο φορές ασθενοφόρο λόγω της δύσπνοιας. Τη δεύτερη φορά την πήγαν στο νοσοκομείο με την υποψία πνευμονίας και πνευμονικής εμβολής και η μαγνητική τομογραφία έδειξε έναν όγκο στο δεξί της στήθος κι έναν όζο κοντά στην καρδιά της. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό, αλλά τρεις μήνες μετά η 27χρονη αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα, όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Ξυπνώ με πόνους στα πλευρά, στο στήθος και στην πλάτη, και ακόμη δυσκολεύομαι να ανασάνω. Σαν να έχω μια τσιμεντόπλακα στο στήθος. Ανήκω θεωρητικά στις ομάδες χαμηλού κινδύνου και θα έπρεπε να είχα συνέλθει ως τώρα. Αλλά παίρνω αναλγητικά, βιταμίνες και αν είμαι τυχερή, βρίσκω και εισπνεόμενα φάρμακα».

21χρονη: «Ο γιατρός μου δεν αναγνωρίζει τα συμπτώματά μου»

Μια άλλη νεαρή γυναίκα, η ηλικίας 21 ετών Τζέσικα, όταν εμφάνισε συμπτώματα του νέου κορωνοϊού κλείστηκε στο πατρικό της στο Μπαθ της Αγγλίας για δύο εβδομάδες με πυρετό, που ακόμη δεν της έχει περάσει: «Ο βήχας μού έφυγε την ίδια μέρα που εμφανίστηκε. Αλλά περίπου μία εβδομάδα αφότου νόσησα, άρχισα να πονώ έντονα στο στήθος και να δυσκολεύομαι να ανασάνω, και μετά από τρεις εβδομάδες με έστειλαν στο νοσοκομείο λόγω ασυνήθιστης ταχυκαρδίας. Τότε ήταν που οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι είχα κολλήσει τον κορωνοϊό και ότι μου είχε προκαλέσει περικαρδίτιδα».

«Μετά από αρκετές επισκέψεις στον γιατρό μου, έκανα κι άλλες αναλύσεις αίματος την περασμένη εβδομάδα, που έδειξαν ότι είμαι αρνητική στα αντισώματα και ότι είχα περάσει λοιμώδη μονοπυρήνωση στο παρελθόν. Ο γιατρός μου είπε ότι πιθανόν ήδη υπέφερα από κόπωση λόγω αυτής της λοίμωξης όταν προσβλήθηκα από κορωνοϊό και γι’ αυτό συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μου συμβαίνει. Εκτός από πυρετό, έχω και δύσπνοια, στομαχόπονο, μυαλγία, ρίγη, έντονη εφίδρωση, πονοκεφάλους, προβλήματα με τη γεύση και την όσφρηση, αλλά το σημαντικότερο είναι η έντονη κόπωση, συνεχώς, ακόμη κι όταν αναπαύομαι. Με την παραμικρή δραστηριότητα -αν αδειάσω το πλυντήριο πιάτων, βγάλω βόλτα τον σκύλο μου, ακόμη κι αν δω μια ταινία- ανεβάζω πυρετό και πρέπει να κάτσω ήρεμη για να μου περάσει», λέει.

21χρονος: «Kάθε μέρα αλλάζει το επίπεδο των συμπτωμάτων»

Ο φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Νορθάμπτον, Τζακ Λόρενς, νόσησε από τον κορωνοϊό στις 20 Ιανουαρίου. «Στην αρχή νόμισα ότι ήταν ένας κανονικός ιός, αλλά γρήγορα ήρθαν τα χειρότερα. Άρχισε με έναν βήχα και συνέχισε με πόνους, που με καθήλωσαν στο κρεβάτι, σφοδρό πονόλαιμο και υψηλό πυρετό. Τα συμπτώματα κορυφώθηκαν μετά από τέσσερις μέρες και πίστεψα ότι ανάρρωσα μετά από μία εβδομάδα», λέει ο 21χρονος. Αλλά στις 9 Φεβρουαρίου, και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο Γουότφορντ, ένιωσε να του κόβεται η ανάσα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο 21χρονος Τζακ Λόρενς ζούσε μια φυσιολογική ζωή, μέχρι που προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό
Είχε αντιμετωπίσει και προ τριετίας προβλήματα με τους πνεύμονες λόγω άλλης ασθένειας και οι γιατροί τον έψαξαν εξονυχιστικά, φοβούμενοι μήπως επανακύλησε, αλλά συμπέραναν ότι απλώς βρισκόταν στα «απόνερα» της Covid-19, αφού η ακτινογραφία του βγήκε καθαρή. Του είπαν ότι θα συνέλθει, αλλά τέσσερις μήνες μετά μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος. Σύμφωνα με έρευνα της British Heart Foundation, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην καρδιά. Μελέτη σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία βρήκε ότι σε πάνω από τους μισούς ασθενείς του κορωνοϊού εντοπίστηκαν αφύσικες αλλοιώσεις στις καρδιές τους και ένας στους οκτώ είχε ενδείξεις «σοβαρής δυσλειτουργίας» με προφανή αιτία τον SARS-CoV-2. Σε αυτόν αποδίδεται και η ταχυκαρδία και τα άλλα συμπτώματα του 21χρονου φοιτητή. «Κάθε μέρα νιώθω συνεχώς έντονη δύσπνοια και ταχυκαρδία, αλλά το επίπεδο των συμπτωμάτων αλλάζει διαρκώς. Μόλις που μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου ως φοιτητής. Μου δίνουν εισπνεόμενα φάρμακα με κορτιζόνη, αλλά δεν κάνουν τίποτε. Παίρνω βιταμίνες, κάνω ειδική διατροφή, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστα μπορώ να κάνω…», είπε ο νεαρός.

Πηγή: iefimerida.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το ανελαστικό κόστος του μέλλοντος, του Ηλία Καραβόλια
Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον Έβρο, του Σπύρου Σιδέρη
Ψήφος στους Απόδημους και λύση στο Δημογραφικό! Expatriate Vote and Demographic solution!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.