Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Στην Ελλάδα μου: γράμμα από την Ιταλία, της Χριστίνας Λαζαρίδη (κάτοικος Μπολόνια)

Spread the love

 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

 

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι κάτοικος Ιταλίας και τελειόφοιτη του Παν/μίου Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία.

«Άγχος ειδησεογραφίας» ή αλλιώς, «άγχος επικεφαλίδων αρνητικής επικαιρότητας»  φαίνεται να είναι το συναίσθημα που θα βιώνουν όχι μόνο οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά όλη η υφήλιος λόγω του  COVID-19 ή αλλιώς Κορονοϊού, σύμφωνα με το Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Το γνωρίζω πολύ καλά, διότι κι εμείς αυτό το συναίσθημα νιώσαμε όταν άρχισαν να πρωτομιλάνε στα ΜΜΕ για κάποια κρούσματα του COVID-19 κι εδώ, στην Ιταλία.

Έτσι λοιπόν, στο Ουχάν μια μικρή πόλη της Κίνας, το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και όπως και στο μύθο, σκορπίστηκαν στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και οι ασθένειες, χωρίς καμία προειδοποίηση! Αυτές οι κακουχίες βρήκαν ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης. Πιστεύαμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σε εμάς, τους Ευρωπαίους, εφόσον η Κίνα βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης.. Κι όμως, όπως απεδείχθη, ο κόσμος είναι πολύ μικρός… Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ “βρισκόμαστε σε καθεστώς ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  και όπως καταλαβαίνετε, η εξάπλωση του ιού αυτού προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς, λαμβάνοντας οικουμενικές διαστάσεις”.

Η κατάσταση στην Ιταλία μέχρι εχθές 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 .

AΣΘΕΝΕΙΣ 17.755 – ΝΕΚΡΟΙ 1.441 

«Ελπίς»…συνεχίζοντας το μύθο της Πανδώρας , το δώρο των Αρχαίων που τοποθέτησαν στο βάθος του πυθαριού της είναι η «ελπις», η αιώνια ελπίδα…

ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΝΤΕΣ  1.966

Ο Abraham Lincol (16ος Πρόεδρος των Η.Π.Α ) έλεγε  πως  «ο καλύτερος τρόπος να εξοντώσεις έναν εχθρό είναι να τον κάνεις φίλο».

Αυτή είναι η πραγματικοτητα λοιπόν, την αποδεχόμαστε όλοι και αφήνουμε τους ειδικούς επιστήμονες να γνωρίσουν καλύτερα τον εχθρό, ώστε να «τον κάνουν φίλο». Ο Σένεκας (Ρωμαίος ρήτορας και φιλόσοφος) έγραφε: «Υποφέρουμε πιο πολύ από την δική μας φαντασία παρά από την πραγματικότητα»  γι’αυτό και δεν χρειάζεται πανικός ούτε άγχος, παρά μόνο ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Συνεπώς, ως υπεύθυνοι πολίτες μιας σωστής κοινωνίας αλλά πρωτίστως, ως Άνθρωποι αυτού του κόσμου, αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Για το λόγο αυτό, νίπτω τας χείρας μου (κυριολεκτικά), καθώς μόνο έτσι θα δείξω την αγάπη προς τον εαυτό μου και στον πλησίον μου.

Θεώρησα λοιπόν χρέος και υποχρέωση μου -ως Ιταλοελληνίδα που ζει στην Ιταλία (και συγκεκριμένα στη γενέτειρα μου, Μπολόνια)- η φωνή της μαρτυρίας μου, της προσωπικής μου εμπειρίας, να προσπαθήσει  να φτάσει σε εκείνους τους ανθρώπους που υψώνουν τη σημαία της ανευθυνότητας. Εγχείρημά μου λοιπόν, είναι να ενημερώσω τους τελευταίους, ώστε να μην οδηγηθούν στην έπαρση της! Δεν θέλω να φοβίσω, αλλά να προειδοποιήσω αυτούς που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη και ότι χτυπάει αποκλειστικά τις ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει κανένας μαγικός μανδύας  -ουτε για τους νέους, ούτε και για τους μεγαλύτερους- που μας κάνει αόρατους μπροστά σε αυτόν τον ιο. Ο COVID-19, δεν κάνει φυλετικές, κοινωνικές και ηλικιακές διακρίσεις. Γι’αυτό μας αφορά ΟΛΟΥΣ ! Δεν πρέπει να λειτουργούμε ως «ιδιώτες», σύμφωνα με την αρχέγονη σημασία της λέξης. Στην Αρχαία Ελλάδα, «ιδιώτης» λεγόταν τα άτομο εκείνο, που η ενασχόληση του είχε να κάνει μόνο με τις προσωπικές του υποθέσεις,  μένοντας αδιάφορος για τα δημόσια πράγματα (εξού και η αγγλική λέξη idiot).  Έτσι λοιπόν στην Αρχαία Αθήνα, ήταν σημαντική η μετατροπή των ιδιωτών σε πολίτες, σε άτομα δηλαδή που ασχολούνταν και συμμετείχαν στα κοινά.

Ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο επισημαίνει την υποχρεωτική συμμετοχή του Πολίτη στα κοινά: «Μόνοι γάρ τον τε μηδέν των (δε πολιτικών) μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’αχρείον νομίζομεν» , όπου η ατομική ησυχία έναντι των κοινών ανησυχιών, ήταν ανεπίτρεπτη και επωμιζόταν το χαρακτηρισμό του άχρηστου.

Ας μην είμαστε λοιπόν «ιδιώτες» αλλά «πολίτες»!

Βάσει των παραπάνω, και γι’αυτό το λόγο, ό,τι «Δρακόντεια» μέτρα πάρει η Κυβερνηση, θα πρέπει να τα σεβαστείτε, όπως τα σεβαστήκαμε κι εμείς στην Ιταλία.  Όσο δυσχερή ή αυστηρά κι αν ακουστούν τα επερχόμενα μέτρα,  κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν με γνώμονα τη λογική και την αλληλεγγύη! Πιστέψτε με, είναι Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.  Βρισκόμαστε ΟΛΟΙ σε ένα κυκλικό τραπέζι, όπου εξαλείφονται όλες οι θέσεις κύρους, δεν υπάρχει κανένας επικεφαλής! Είμαστε όλοι ίσοι κι ο καθένας από εμάς, είναι ο αδερφός του διπλανού του. Να προσέχετε τον εαυτό σας, μην ντρέπεστε να φοράτε μάσκα και γάντια μιας χρήσεως! Να προσέχετε την οικογένεια σας! Να προσέχετε την κοινωνία μας! Γιατί μόνο μέσα από την τήρηση των ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ,  είναι δυνατή η αποφυγή και ο περιορισμός της διάδοσης του COVID-19! Οφείλουμε λοιπόν να δράσουμε συντεταγμενα, καθόσον η πανδημία αυτή σε λίγο καιρό θα αποτελεί ένα κακό όνειρο. Γιατί όπως ο λύκος έχει ανάγκη την αγέλη του, έτσι και η αγέλη έχει ανάγκη τον ηγέτη της!  Με σκοπό να κυνηγήσουμε το θήραμά μας -αυτόν τον αποδιοπομπαίο τράγο, γνωστό κι ως COVID-19-  το κυνήγι αυτό χρειάζεται πνεύμα ομαδικότητας. Όχι ένας, ΌΛΟΙ. Γιατί η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού αυτού είναι ευθύνη όλων μας.

Για να αποφύγουμε λοιπόν εμείς οι ΄Ελληνες της Ιταλίας να αντικρύσουμε στις ελληνικές ειδήσεις τις δραματικές καταστάσεις που ήδη ζήσαμε και ζούμε εδώ, στην Ιταλική ενδοχώρα, ακολουθήστε τις οδηγίες της Κυβέρνησης και εξακολουθήστε να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους κρατικούς φορείς, όπως είναι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, προς αποφυγήν άγχους επικεφαλίδων αρνητικής επικαιροτητας που κυκλοφορούν στις διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Όπως προείπαμε, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! Αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και στόχος μας είναι να την αλλάξουμε, γιατι είναι προσωπική ευθύνη ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Για να μην γίνει η Ελλάδα σαν την Ιταλία, αυτό που σας δόθηκε λέγεται ΕΥΚΑΙΡΙΑ, και αυτή η ευκαιρία λέγεται ΧΡΟΝΟΣ και αυτός ο χρόνος λέγεται ΖΩΗ .

Γιατί όσο εμείς πατούσαμε ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ, ο ΧΡΟΝΟΣ είχε ήδη παρει τη ΖΩΗ. Και δεν ήταν μόνο μια, αλλα μεχρι εχθες 14 Μαρτίου 2020, 1441 ΖΩΕΣ.

Ξυπνήστε, αδέρφια μου! Δεν υπάρχει χρόνος για φαινόμενα στρουθοκαμηλισμού! Μείνετε σπίτι σας! Δεν είναι διακοπές!

Όταν ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα αλλά κυρίως ζωή…. Περίληψη και Μετάφραση από το De Brevitatae Vitae του Seneca.

«Ας μην παίζουμε, λοιπόν, με το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε, το ΧΡΟΝΟ. Ο  χρόνος μας ξεγελάει όλους, επειδή είναι άυλος και δεν τον βλέπουμε. Το θεωρούμε κάτι μικρής η μηδαμινής αξίας.Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι δέχονται επιταγές και δωρεές και σε αυτά τοποθετούν τα πάθη της δουλειάς τους,Όταν όμως αρρωσταίνουν, και ο κίνδυνος του θανάτου πλησιάζει και είναι πολύ κοντά, γραπώνονται στα πόδια των γιατρών και φοβούνται τη θανατική ποινή, έτοιμοι να πληρώσουν με όλα τους τα υπάρχοντα, για να μπορέσουν να ζήσουν. Πόση αντίφαση βρίσκεται σε αυτούς. Είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίσεις αυτό που είναι σίγουρο όσο πενιχρό και αν είναι, πρέπει όμως να φροντίσεις με περισσότερη προθυμία αυτό που δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει».

ΠΡΟΕΧΕΙ  Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο NiccoloMacchiavelli (Ιταλός διπλωμάτης συγγραφέας )  στο περίφημο του έργο  « Ο Ηγεμών» (1513) παρομοιάζει την τύχη με  «ένα μεγάλο δυνατό ποτάμι, που όταν αυτό υπερχείλισε,  καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει την καταστροφική του επίδραση μόνο εάν κατασκευάσει αναχώματα.»

Από αυτό συμπεραίνουμε λοιπόν, σύμφωνα με τον N.Macchiavelli ότι η ΤΥΧΗ (fortuna) αποτελεί ένα 50% στη ζωή του ανθρώπου, ενώ το υπολειπόμενο 50 % βρίσκεται στα χέρια του. Έτσι λοιπόν η ΑΡΕΤΗ ( virtu’) του ανθρώπου αποδεικνύεται στην προβλεψιμότητα , και στην ικανότητα του να αρπάξει την ΕΥΚΑΙΡΙΑ, επειδή όμως η τύχη δεν είναι στάσιμη και συνεχώς μεταβάλλεται πρέπει να είναι ΕΥΠΛΑΣΤΟΣ(duttile)

Eνας πόλεμος και η έκβαση αυτού, θα κριθούν από τις μικρές μάχες που θα δώσει ο καθένας από εμάς, ξεκινώντας από το σπίτι μας και παραμένοντας σε αυτό, βγαίνοντας μονάχα για τα απαραιτητα και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις. Όπως άλλωστε γνωρίζετε,  αυτό εφαρμόζουμε κι εμείς στην Ιταλία #iorestoacasa (#εγώμένωσπιτι).  Τοιουτοτρόπως συντελούμε στο έργο των «αρχιστρατηγών» μας, δίνοντας τους ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ. Ποιοι είναι άραγε οι αρχιστρατηγοί μας;  Δεν είναι άλλοι από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό και τους εθελοντές #iorestoincorsia (#εγώμένωστοθάλαμο) σε αυτούς λοιπόν πρέπει να λέμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,  και δεν ξεχνάμε και τους φαρμακοποιούς με αίσθημα καθησυχασμού ενημερώνουν σωστά και ψύχραιμα τον κόσμο. Αυτά ήταν τα λόγια που μου ήρθαν στη μνήμη, όταν αντίκρισα την εικόνα με τους ειδικούς-επιστήμονες-ιατρούς που ήρθαν από την Κίνα, με σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια της γονατισμένης και εξαντλημένης Ιταλίας. Γιατί κανένας δε σώζεται μόνος του…

 «Να ανακουφίσει ο καθένας όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί»

Ερρίκος Ντυνάν (Ιδρυτής του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού) από τις Αναμνήσεις από το Σολφερίνο

Δεν είναι λίγες οι εικόνες αυτών των ηρώων, καθώς μονάχα αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να αποδοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους!  Αργήσαμε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης…δεν άργησαν όμως οι ιατροί και όλο το υγειονομικό προσωπικό να φορέσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, αυτή την παράξενη στολή. Βλέποντας ειδήσεις άρχισε το μάτι μας να αποκτάει οικειότητα με αυτήν την παράξενη στολή και στο δρόμο αρχίσαμε να βλέπουμε μόνο μάσκες και όχι πρόσωπα αλλά μάσκες… Γρήγορα καταλάβαμε ότι αυτή η παράξενη στολή θα ήταν από εδώ και πέρα η καινούρια πανοπλία των αρχιστράτηγων μας!

Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να λέγονται ήρωες, αυτοί που βρίσκονται εκεί, στην πρώτη γραμμή, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, αντίξοες συνθήκες απίστευτης πίεσης, ρισκάροντας τη δική τους ζωή αλλά και των οικείων τους. Ήρωες , με σθένος και ανδρεία σπούδασαν  γι’αυτό, ορκίστηκαν γι’αυτό και βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή, όχι στο σπίτι τους με τους οικείους τους, είναι στην πρώτη γραμμή και μάχονται για τη Ζωή, για την δική μας Ζωή! Γι’αυτό δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως είναι άνθρωποι, σαν και εμάς! Φοβούνται και ξέρετε καμιά φορά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους και κλαίνε, κρυφά, κλαίνε. Όμως συνεχίζουν να μας χαμογελούν και με βουρκωμένα μάτια και να μας καθησυχάζουν ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όντως όλα θα πάνε καλά #tuttoandrabene. Γι’αυτό σας παρακαλώ πολύ, μείνετε στο σπίτι σας! Μόνο έτσι  θα νικήσουμε τον πόλεμο, με μικρές μάχες , εμείς από το σπίτι μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε χώρο και χρόνο σε αυτούς τους ήρωες, για να μην είναι μάταιος ο αγώνας τους και η μάχη που δίνουν για την Ζωή

…Και μέσα από τέτοιες στιγμές καραντίνας η μήτηρ των social media γεννάει καμπάνιες ευαισθητοποίησης για να μπορεί ο ιταλικός λαός να είναι πάλι ενωμένος, έστω και από μακριά #DISTANTIMAUNITI. Με αυτόν τον τρόπο σπάμε αυτές τις ώρες σιγής μέσα στο σπίτι, δίνοντας ραντεβού  για ένα τραγούδι, για να ξεσηκώσουμε τη γειτονιά στο πόδι ζητωκραυγάζοντας με κατσαρόλες και κουτάλια, για ένα χειροκρότημα εμψύχωσης για αυτούς τους ’Ήρωες και για να σπάσουμε εκείνη τη σιωπή που τόσο απρόσμενα μπήκε στη ρουτίνα μας, μα όχι στις ψυχές μας. Γιατί όσο θα υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο ένα να παιδί που θα χαμογελάει τότε και η ΕΛΠΙΔΑ δεν θα χαθεί, δεν μπορεί να χαθεί. Πείτε λοιπόν στα παιδιά σας την αλήθεια, με τρόπο απλό και κατανοητό, γιατί ξέρετε καμιά φορά εμείς οι μεγάλοι κάνουμε τα πράγματα περισσότερο πολύπλοκα απ’ότι είναι στην πραγματικότητα. Μιλήστε μαζί τους… γιατί αυτές τις μέρες θα τις θυμόμαστε, και θα τις θυμούνται για την υπόλοιπη ζωή τους…Απευθύνομαι τώρα στους μεγάλους που νομίζετε πως ο κόσμος σταμάτησε και κερδίσατε τον χρόνο που πότε δεν βρίσκατε, γιατί δεν είχατε χρόνω (συγγνώμη για το λογοπαίγνιο) τώρα που μας φαίνεται ότι οι δείχτες του ρολογιού σταματήσανε, ίσως τώρα είναι η ώρα να αναθεωρησουμε καλύτερα το είναι μας και ας αναρωτηθούμε  «Τι έκανες με τα χρόνια σου; Πού έθαψες τον καλύτερο σου χρόνο; Έζησες ή όχι;»

από το Λευκές Νύχτες του Fyodor Dostoevsky (Ρώσος συγγραφέας)

Ολοκληρώνοντας, θα επιθυμούσα να  παραθέσω τα λόγια του Hakuri Murakami  (πολυβραβευμένου Ιάπωνα συγγραφέα)

«Κι όταν η καταιγίδα θα έχει περάσει, δεν θα θυμάσαι πως τα κατάφερες ή πως επιβίωσες. Δεν θα είσαι καν σίγουρος εάν η καταιγίδα όντως τελείωσε. Ένα πράγμα είναι μόνο σίγουρο, όταν θα περάσει, δεν θα είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν πριν ξεκινήσει».  

Αυτή η καταιγίδα θα τελειώσει , και πιστέψτε με σε αυτό θα τελειώσει… και όταν τελειώσει, δεν θα μας φοβίζει πλέον τίποτα. #ANDRATUTTOBENΕ

Στην Ελλάδα μου, με αγάπη,

Χριστίνα Λαζαρίδη

Μπολόνια, 15.03.2020

 

SHARE
RELATED POSTS
Αλληλέγγυες καρδιές όταν πρέπει, της Τζίνας Δαβιλά
Μάνος Στεφανίδης: εκρηκτικός, μαχητικός, τολμηρός, εύστοχος ο Κριτικός Τέχνης και Καθηγητής ΕΚΠΑ σε 3.298 λέξεις
Ευθύμιος Λέκκας για το Μάτι: “Φταίμε όλοι. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.