Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Πρωτοπόρος ο Δήμος Ρόδου πανελλαδικά: κομποστοποίηση (μετατροπή σκουπιδιών σε λίπασμα) επί πέντε στην πόλη

Spread the love

Στις περιοχές Κέννεντυ, Χειμάρρας, Κεντρικής  Λαχαναγοράς, Πολυκατοικία Αξιωματικών στο Ζέφυρο θα τοποθετηθούν από τον Δήμο Ρόδου σε δύο μήνες περίπου οι πέντε κομποστοποιητές, αφού μετά από την γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις κατάφερε να υπογραφεί η Σύμβαση μεταξύ Δήμου Ρόδου και Εταιρείας  Incotech. Ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος από τον ειδικό συνεργάτη του επί του Περιβάλλοντος κο Χρήστο Γαμβρούδη  και τους εμπλεκόμενους Αντιδημάρχους Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Πρασίνου, κο Διακοσταματίου και κα Κρεμαστινού-Ροδίτη αντίστοιχα, κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι άλλος ένας στόχος πραγματικός της παρούσας δημαρχιακής αρχής υλοποιείται, αφού εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα  και αφού προηγουμένως καλλιεργήθηκε η ευαισθησία της διαχείρισης των αποβλήτων τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά. Ο κος Χατζηδιάκος υπενθύμισε τους 50 περίπου κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία, ενώ εξήγησε ότι μετά την αυτόματη οικιακή  κομποστοποίηση, σειρά θα έχουν κομποστοποιητές που θα εξυπηρετούν τις Ξενοδοχειακές μονάδες. Ενημέρωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να περιηγεί τα ΜΜΕ στο έργο του, ενώ ανατρέχοντας  στο έργο του ως Δημάρχος Ρόδου τόνισε ότι μόνο στον τομέα της Ανακύκλωσης και της έννοιας που “Πράσινου Δήμου” ήδη ο Δήμος Ρόδου αποτελεί πρότυπο πανελλαδικό. Τέλος,  αναρωτήθηκε καυστικά αν ό,τι συμβαίνει και αναγνωρίζεται από το πανελλήνιο είναι εικονική πραγματικότητα, όπως τον κατηγορεί ο υποψήφιος για τον Δήμο κος Αντώνης Καμπουράκης.

Τι είναι η κομποστοποίηση:

Ό,τι δεν πηγαίνει στην ανακύκλωση, αντί να πηγαίνει στους πράσινους κάδους θα τοποθετείται στους κομποστοποιητές, όπου σε διάρκεια τριών μηνών το υλικό που θα παράγεται θα είναι το λίπασμα. Αυτό θα χρησιμοποιείται και θα πωλείται αν χρειαστεί συνεισφέροντας οικονομικά στο ταμείο του Δήμου Ρόδου.

Ο εκπρόσωπος της Incotech κος Λεωνίδας Δρίκος μίλησε για πρωτοποριακό δήμο που αξίζει επαίνων, καθώς αποτελεί το Δήμο -προπομπό και για άλλους στη λύση του προβλήματος των αποβλήτων, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα κομποστοποίησης αποβλήτων απαιτούσε διαρκή προσπάθεια για να μην χαθούν τα κονδύλια που ήταν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο κος Δρίκος ενημέρωσε για την υποχρέωση της Ελλάδας να διαχειρίζεται οικολογικά το 40% των αποβλήτων της και την αδράνεια των άλλων δήμων να κινηθούν συγκροτημένα και στους απαιτούμενους χρόνους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου: 

Η ΡΟΔΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 5 ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ

 Υπεγράφη σήμερα (Τρίτη 05/03/2019) στο Δημαρχείο Ρόδου, η σύμβαση «Προμήθειας και εγκατάστασης αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών και εξοπλισμού του Δήμου Ρόδου» ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την εταιρεία Incotech, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη, του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Διακοσταματίου Σάββα,  εκπροσώπου της εταιρίας Incotech κου Λεωνίδα Δρίκου και του ειδικού συμβούλου και επιστημονικού υπεύθυνου του έργου Δρ Γαμβρούδη Χρήστου. Η παρούσα προμήθεια αξίας 158.720 € συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 στο οποίο ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως «Κάνουμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να γίνει πρότυπος “Πράσινος”. Με το παρόν πρόγραμμα έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη της συνοικιακής κομποστοποίησης, την εξοικονόμηση πόρων και παράλληλα τη δημιουργία ισχυρών περιβαλλοντικών κινήτρων στους δημότες. Οι περιοχές που θα τοποθετηθούν οι κομποστοποιητές επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος τον Ιανουάριο του 2018. Σήμερα ο Δήμος Ρόδου μας εντάσσεται πλέον στους πρώτους οικολογικούς δήμους που εφαρμόζουν πιλοτικά, την συνοικιακή κομποστοποίηση και που αποσκοπούν, μέσα από την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με όρους κυκλικής οικονομίας, να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό  τους αποτύπωμα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο που αποσκοπεί στη περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των χώρων πρασίνου του νησιού μας».

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου τόνισε πως «Το βραχυπρόθεσμο όφελος αφορά στο ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου μελλοντικά, καλύπτοντας και την ανάγκη για χωριστή συλλογή και επεξεργασία του 10% των παραγόμενων βιοαποβλήτων έως το 2020».

Ο κ. Δρίκος Λεωνίδας εκπρόσωπος της εταιρίας Incotech τόνισε πως «Οι κομποστοποιητές που θα τοποθετηθούν στον Δήμο επεξεργάζονται τα βιο-απόβλητα με απόλυτα βιολογικό και φυσικό τρόπο. Το παραγόμενο άριστης ποιότητας κόμποστ που θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πολιτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και των χώρων πρασίνου του Δήμου».

Τέλος ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Δρ. Χρήστος Γαμβρούδης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας των κομποστοποιητών μέσω της ειδικής κάρτας που θα προμηθευτούν οι πολίτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

SHARE
RELATED POSTS
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Τζάμπα μαύρος, του Χρήστου Χωμενίδη
Προβλήματα και τραγωδίες κάτω απ’ το χαλί της κανονικότητας, του Κώστα Αρβανίτη
13327564_1081795548593929_4782887902208129557_n.jpg
Η πρωταπριλιά ισχύει όλο τον χρόνο. Καλό μήνα!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.