Monday, Dec 23, 2024

Υγεία

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψεις το τσιγάρο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Καρκίνος των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις απειλούν τους καπνιστές. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) δίνει την αφορμή ν’ αναδείξουμε  το θέμα, το οποίο οφείλουμε οι επιστήμονες που ασχολούμαστε με τον ογκολογικό ασθενή να διατηρούμε υψηλά στην ατζέντα μας.

Πολλοί υιοθετούν το επιχείρημα «Αν καπνίζεις για χρόνια, η ζημιά έχει γίνει!»  Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.  Τα οφέλη διακοπής του, είναι άμεσα ορατά.

20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση.

8 ώρες μετά ,τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα πέφτουν στο μισό και τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

24 ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα.

48 ώρες μετά δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα. Ανακτούμε γεύση, όσφρηση και δροσερή αναπνοή μέσα σε λίγες μέρες, κοιμόμαστε καλύτερα και αυξάνεται η αντοχή μας.

Ακόμη κι αν σταματήσετε να καπνίζετε μετά τα 60, πνεύμονες και   εγκέφαλός θα λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με καπνιστών. Όσο νωρίτερα ξεκινήσατε να καπνίζετε κι όσο περισσότερα τσιγάρα ανάβετε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

Δεν φταίει η ατμόσφαιρα!

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήσαμε στην ΑΚΟΣ, η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αντικαπνιστικό αγώνα.  Ακούμε αλλά δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου, εκτοπίζει το οξυγόνο από το αίμα και βάζει βόμβα στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων.

Έχουμε ευήκοα ώτα για ψευδοεπιχειρήματα όπως ότι «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο των πνευμόνων». Η αλήθεια είναι ότι είναι η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα υπεύθυνη μόνο για το 5% περίπου των καρκίνων του πνεύμονα. Το κάπνισμα παραμένει μακράν η συχνότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα.  Κι ακόμη ενοχοποιείται για τους καρκίνους σε λάρυγγα (87%), στόμα (74%), οισοφάγο (53%), ουροδόχο κύστη (50%), νεφρό (39%), πάγκρεας (38%) και τράχηλο της μήτρας (6%).

Αιματολογικοί όγκοι, αρθρίτιδες αλλά και στειρότητα απειλούν τους καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει έως και 5 φορές την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν καπνίζουμε από νεαρή ηλικία ενώ προκαλεί αρτηριακή πίεση και  αυξάνει την πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη.

ΧΑΠ: νόσος καπνιστών και ανθρακωρύχων

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η νόσος των καπνιστών και των ανθρακωρύχων!  Μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων να απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και οι   συνέπειες ιδίως μετά τα 50 είναι τραγικές: μόνιμη και χρόνια ασφυξία ενώ κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί ν’ απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πανδημία του κορωνοϊου οι ασθενείς με ΧΑΠ, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους καπνιστές ενώ είναι αδήριτη ανάγκη η διακοπή καπνίσματος να ενταχθεί στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή.

Τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη είναι εξίσου επικίνδυνα με τα υπόλοιπα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα τσιγάρα με μενθόλη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα: η αίσθηση δροσιάς που προσφέρουν μπορεί να παρακινήσει τους καπνιστές να εισπνέουν βαθύτερα τον καπνό.

Έγκλημα εκ προμελέτης το κάπνισμα για τις εγκύους

Το κάπνισμα κατά την κύηση απειλεί την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και αργότερα ακυρώνει τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού.  Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου εξασθενεί το ανοσοποιητικό της και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.  Ο καπνός που εισπνέει το έμβρυο μέσω της μητέρας, του προκαλεί αναπνευστικά νοσήματα, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών ενώ αυξάνει τις αυτόματες αποβολές. Οι καπνίστριες συχνά αντιμετωπίζουν αποκόλληση του πλακούντα και αιμορραγίες ενώ τα παιδιά τους είναι πιθανό να γεννηθούν με μικρό βάρος,  μικρότερο σώμα και περίμετρο κεφαλής και περισσότερα προβλήματα υγείας: υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης και νοητικής υστέρησης. Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων στα παιδιά. Επικίνδυνα είναι ακόμη και τα υπολείμματα καπνού στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας.

Στο τσιγάρο δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο βλαπτικές συνήθειες. Και όπως δείχνουν οι έρευνες και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει.

Κόψτε το τσιγάρο ΣΗΜΕΡΑ!

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (aktinotherapeia.gr)

SHARE
RELATED POSTS
Η ΑΚΟΣ γιόρτασε τον Movember και λέει ΝΑΙ στην πρόληψη των ανδρών – Φωτογραφίες
Τα “μυστικά” του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τροφές κατά του άγχους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.