Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Παρέμβαση της ΔΕΥΑ Ρόδου και της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος

Spread the love

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο με διάφορες ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και δράσεις οι πολίτες να ενημερώνονται, να αφυπνίζονται και να κινητοποιούνται για τα παγκόσμια, αλλά και τα τοπικά περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα ώστε με την καθημερινή πρακτική και συμπεριφορά τους να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ρόδου που είναι δημοτική επιχειρήσεη κοινωφελούς χαρακτήρα και ειδικού σκοπού λειτουργεί με ανταποδοτικότητα στον δήμο μας, και στα 40 περίπου χρόνια της λειτουργίας της συνέβαλε ουσιαστικά στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα από:

την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην περιοχής αρμοδιότητάς της

την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων

Παραπέρα, θεωρούμε ότι το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής προσέγγισης αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ η υποβάθμισή του από ποικίλες αιτίες (πλαστικά απορρίμματα, κλιματική αλλαγή κ.α.) είναι μια σύγχρονη και διαρκώς αυξανόμενη απειλή.

Όσον αφορά στο υδατικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνεται ότι απειλείται  από πολλές πηγές ρύπανσης. Το 2018, μόνο το 40% των επιφανειακών υδάτων βρέθηκε σε καλή οικολογική κατάσταση, ενώ το 25% των υπόγειων υδάτων παρουσίασε ενδείξεις κάποιας ρύπανσης. Στη χώρα μας έχουμε ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από αστικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις και υπεραντλήσεις που εγκυμονούν κινδύνους υφαλμύρινσης και εξάντλησης των αποθεμάτων.

Η προστασία του υδατικού περιβάλλοντος προϋποθέτει την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και των αρχών της πρόληψης, του ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης και της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των υδατικών πόρων επικαιροποιείται  και αναθεωρείται συνεχώς ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες του τομέα και τις ανάγκες περιβαλλοντικής προστασίας. Τα σημαντικότερα νομοθετικά κείμενα για το νερό σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Οδηγία 60/2000/ΕΕ για τους υδατικούς πόρους και οι θυγατρικές της Οδηγίες, Οδηγία 91/271/ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών υγρών αποβλήτων) αξιολογούνται σήμερα, ενώ υπό αναθεώρηση είναι η Οδηγία 98/83/ΕΕ για το πόσιμο νερό. Ακόμα, επίκειται η θέσπιση ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής.

Οι σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος είναι:

Η προστασία του νερού ως ευαίσθητου πόρου

Η προσέγγιση του “ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης” για μικρορρυπαντές

Η εφαρμογή της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει»

Η αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο νερό

Η ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για τους υδατικούς πόρους

Τέλος η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και η ΔΕΥΑ Ρόδου επισημαίνει ότι για την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος απαιτείται όχι μόνο η ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η συγκρότηση ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, ο συντονισμός και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων της υδατικής διακυβέρνησης, η έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                      Ο Γενικός Δ/ντής

Μανωλάκης Αλέξανδρος                                                      Διακομανώλης Εμμανουήλ

SHARE
RELATED POSTS
Tέλος παιχνιδιού χωρίς ηττημένο [εκτός από εμάς];, του Γιάννη Πανούση
Ατομικός Αυτόχειρ! – Atomic suicide!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Θέλω να είμαστε άνθρωποι απέναντι στα ζώα, του Σταύρου Θεοδωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.