Υγεία

Πάγκρεας: ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ρόλο του στον οργανισμό μας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Πότε νοσεί το πάγκρεας;

Το πάγκρεας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πέψη: παράγει ινσουλίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει ενέργεια από την τροφή για μελλοντική χρήση. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τα συμπτώματα κακής λειτουργίας του αλλά και πώς θα διαφυλάξουμε την καλή λειτουργία του.
Να ποια συμπτώματα πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση:

 Κοιλιακός πόνος: σαν κάψιμο, στην άνω περιοχή της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι, στην αριστερή πλευρά και κάτω από τα πλευρά. Είναι πιο διακριτός αμέσως μετά το φαγητό ή μόλις πιείτε νερό ή κάποιο ρόφημα και πιο έντονος αν καταναλώσετε λιπαρές τροφές ή όταν ξαπλώνετε ανάσκελα γιατί τότε το πάγκρεας πιέζεται περισσότερο.
 Πυρετός: όταν τα ένζυμα επιτίθενται στο πάγκρεας δημιουργούν φλεγμονή και έτσι εκδηλώνεται πυρετός.
 Ναυτία με ή χωρίς εμετό
 Πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης και οξύθυμη διάθεση.
 Απώλεια βάρους. Κι αυτό επειδή το πεπτικό σύστημα δεν επεξεργάζεται σωστά τις τροφές, δεν παραλαμβάνει και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
 Ταχυκαρδία: αναπνέετε πιο γρήγορα και κοφτά διότι το ανοσοποιητικό δεν έχει πλέον επαρκή ενέργεια και έτσι η καρδιά επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής.

Τί είναι η παγκρεατίτιδα;

Η παγκρεατίτιδα, οξεία ή χρόνια, είναι φλεγμονή που προκαλείται στο πάγκρεας, όταν τα πεπτικά ένζυμα που παράγει το πάγκρεας για να διασπάσουν λίπη και πρωτεΐνες, ενεργοποιούνται μέσα στο όργανο, πριν φτάσουν στο λεπτό έντερο.

Σύμφωνα με μελέτες το 80% των περιπτώσεων παγκρεατίτιδας, οφείλεται κυρίως στις πέτρες της χοληδόχου κύστης οι οποίες εμποδίζουν το πάγκρεας να λειτουργήσει σωστά αλλά και στις κακές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση λίπους και αλκοόλ. Παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, κοιλιακός τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, φαρμακευτικές αγωγές, έκθεση σε ορισμένα χημικά, το κάπνισμα, παθήσεις όπως η κυστική ίνωση ενώ λειτουργεί επιβαρυντικά και το οικογενειακό ιστορικό.

Όταν ο πόνος που προκαλεί η νόσος εμφανιστεί ξαφνικά, τότε κάνουμε λόγο για οξεία παγκρεατίτιδα ενώ αν αναπτυχθεί σταδιακά, για χρόνια παγκρεατίτιδα. Στη χρόνια παγκρεατίτιδα, ο κοιλιακός πόνος δεν είναι τόσο έντονος ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται πόνο. Τις μεθόδους θεραπείας καθορίζει η αιτία που την προκάλεσε.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου αν και αποτελεί μόνο το 2% των καρκίνων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο. Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωσή του είναι η ηλικία (συχνότερος σε άτομα άνω των 60), το φύλο (συχνότερος στους άνδρες), το κάπνισμα, ο διαβήτης, η χρόνια παγκρεατίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι εμφανίζουν τους παραπάνω παράγοντες, θα νοσήσουν ούτε ότι δεν μπορεί να νοσήσουν όσοι δεν εμφανίζουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Θεωρείται “σιωπηλή νόσος”, διότι αρχικά δεν προκαλεί συμπτώματα. Τη διάγνωση δυσχεραίνει και το ότι τα συμπτώματα του είναι παρόμοια με άλλων ασθενειών ενώ πρόβλημα δημιουργεί κι η ανατομική θέση του παγκρέατος, βαθιά στην κοιλιά. Η διάγνωση σπάνια λοιπόν γίνεται στα αρχικά στάδια ενώ η νόσος έχει την τάση να κάνει μεταστάσεις νωρίς στην εξέλιξη της. Έτσι, πολλές φορές όταν γίνει η διάγνωση, η νόσος έχει ήδη διηθήσει λεμφαδένες, αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς ή όργανα. Απαιτείται ολική χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου παγκρέατος.

Πάγκρεας: Κεφάλαιο πρόληψη

Και στην προστασία του παγκρέατος η πρόληψη έχει τους δικούς της χρυσούς κανόνες:
 Περιορίστε εξευγενισμένα σάκχαρα και αλεύρι.
 Όχι στο κάπνισμα.
 Περιορίστε στο ελάχιστο το αλκοόλ.
 Ναι σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
 Όχι στο κόκκινο κρέας. Η γαλοπούλα είναι πιο υγιεινή και έχει λιγότερο λίπος.
 Ναι στα σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, κάρδαμο και λαχανάκια Βρυξελλών.
 Ναι στις πρωτεΐνες από όσπρια και ψάρια.
 Διατηρείστε το σωστό σωματικό βάρος.

Με ποιες τροφές θα αποτοξινώσετε το πάγκρεας;

 Μπρόκολο και κουνουπίδι: με ισχυρές χημικές ουσίες που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
 Σκόρδο και κρεμμύδια
 Κόκκινα σταφύλια: πολύ καλή πηγή της αντιοξειδωτικής ρεσβερατρόλης. Ναι σε μια κούπα κόκκινα σταφύλια αντί για ένα ποτήρι κρασί.
 Σπανάκι: πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β.
 Λάχανο, μουστάρδα και σέσκουλο,
 Γλυκοπατάτες, καρότα, καλαμπόκι και κολοκύθα
 Τόφου: εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά.
 Σούπα λαχανικών με ντομάτα: Οι ντομάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, ενώ η σούπα παρέχει επιπλέον υγρά για την αποτοξίνωση του παγκρέατος.
 Βατόμουρα και κεράσια: εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα αποφύγω τις αιμορροΐδες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Εισαγωγή-Καλοήθη Νοσήματα- Όγκοι εγκεφάλου-Καρκίνος εγκεφάλου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Με οδηγό την πρόληψη! της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.