Το σχόλιο της ημέρας

Ο πλούτος που εξαφανίζει το χρήμα, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Τα νούμερα του πλούτου ζαλίζουν. Διαβάστε περιουσίες : 210 δισ. δολάρια ο ένας (Bernard Arnault, o επικεφαλής της Louis Vuitton) και 80 δις η άλλη ( Françoise Bettencourt, κληρονόμος της L’Oréal). Δηλαδή : Γάλλος ο πλουσιότερος άνδρας παγκοσμίως, Γαλλίδα η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο !

Forbes: Πρώτη φορά Γάλλοι οι δύο πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο - Ο κύριος "Louis Vuitton" και η κυρία "L'Oréal"Φρανουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ

Αλλά την ίδια στιγμή πρώτη στον κόσμο είναι και η κοινωνία της Γαλλίας όσον αφορά μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες για τα μέτρα, την οικονομική δυσπραγία και τις ανισότητες που επικρατούν στην χώρα.

Δεν είναι σύμπτωση. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Πρόκειται για το κατ’ εξοχήν φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Και δείτε μια λεπτομέρεια -που ίσως να διαφεύγει της βιαστικής ερμηνευτικής μας οπτικής : οι εν λόγω δυο ζάμπλουτοι διαχειρίζονται οίκους πολυτελών προϊόντων, δηλαδή αγαθών που τα ψωνίζουν κυρίως οι αρκετά πλούσιοι αυτού του πλανήτη. Αλλά στην εποχή του θεάματος και της ψηφιακής διαφήμισης, εύκολα τους ακολουθούν οι μάζες της μιμητικής επιθυμίας.

Αν δεν είναι αυτό το γεγονός( επιδεικτική κατανάλωση και υπερκέρδη επώνυμων οίκων) η πιο τρανή απόδειξη της έκρηξης των ανισοτήτων- που τις σκεπάζει και τις εξαϋλώνει αυτού του είδους η κατανάλωση- τότε μάλλον χρειάζεται να μελετήσουμε ακόμα πιο βαθιά τους σοβαρούς ερευνητές (Pilkety, Milovanovic) ώστε να δούμε το φαινόμενο αναλυτικότερα.

Να κατανοήσουμε δηλαδή πρώτα και κύρια το γιατί οι λίγοι μαζεύουν τα λεφτά των πολλών. Και γιατί φυσικά αυτοί οι λίγοι αυξάνουν την ζήτηση πολυτελών αγαθών, γιατί μπορούν και ψωνίζουν τα πολυτελή προϊόντα, τα οποία παράγουν ακόμα λιγότεροι.

Ίσως με αυτή την αλληλουχία συμπερασμάτων καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε γιατί εξαφανίζεται η ρευστότητα τόσο γρήγορα. Ποια είναι εκείνα τα φαινόμενα (υπερεργασία, υπεραξία, κερδοσκοπία) που συμβάλλουν ώστε να εξαφανίζεται το κέρδος για τους μικρομεσαίους, αλλά και ο μισθός για τις μάζες…

SHARE
RELATED POSTS
Έχουμε εκλογές αύριο!, του Μάνου Στεφανίδη
Συναστρία, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)
Αμέ ΑΜΕΑ! Μυαλά με Ειδικές Ανάγκες!- “Handicapped” brains!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.