Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Οι ασύμμετρες συνέπειες του κορονοϊού και οι απύθμενες εκφράσεις της ανθρώπινης βλακείας και κοινωνικής ανευθυνότητας, του Γιάννη Παπανικολάου

Spread the love

Ο κ.Γιάννης Παπανικολάου είναι Οικονομολόγος, έχει μοιράσει την καριέρα του μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Οικονομικός Σύμβουλος & Δ/ντης του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία είκοσι χρόνια ως Οικονομικός Σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικής. 

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

 

Η οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό  έχει οδηγήσει στην πιο άνιση ύφεση που έχουμε βιώσει στη σύγχρονη εποχή.

Το ότι οι οικονομικές υφέσεις πλήττουν πιο έντονα τα πτωχότερα νοικοκυριά είναι γνωστό, αλλά αυτή τη φορά συμβαίνει με τον πιο έντονο και άδικο τρόπο εδώ και πολλές γενεές.

Καταρχάς η τεράστια ανισότητα εκδηλώνεται στο ποσοστό των ασθενών που τελικά καταλήγουν, μια που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν υπερπολλαπλάσιο αριθμό νεκρών που προέρχονται από τις πτωχότερες κοινωνικές τάξεις.

Οι ίδιες ομάδες πλήττονται κατά συντριπτική πλειοψηφία και από την ανεργία και τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες που τη συνοδεύουν

Οι κλάδοι που βίωσαν τις εντονότερες επιπτώσεις από το lockdown ήταν η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα μπαρ, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα σινεμά και τα θέατρα  και όπου αλλού υπάρχει μαζική προσέλευση  πελατών.

Οι σχετικά  χαμηλά  αμειβόμενες δουλειές που χάθηκαν  στους τομείς των υπηρεσιών ήταν οκτώ φορές περισσότερες  από τις υπόλοιπες .

Παλιότερα σε άλλες περιπτώσεις μεγάλης ύφεσης οι πιο αρνητικά πληττόμενοι κλάδοι ήταν ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός

Σ’αυτή την πρωτοφανή κρίση εννέα  από τους δέκα κλάδους που χτυπήθηκαν πιο σκληρά ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών.

Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι αυτές οι δουλειές δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην αγορά εργασίας διότι πολλές από τις πληγείσες επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν

Άλλες δε από αυτές τις δουλειές  θα μειωθούν δραστικά,  είτε επειδή σταδιακά θα τις αναλάβουν ρομπότ (όπως ήδη συμβαίνει στη Κορέα ) ή λόγω της ευρύτερης χρήσης μηχανών και συστημάτων αυτοματοποίησης.

Παρόλο που το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη η απασχόληση θα χρειαστεί τουλάχιστο άλλα τρία χρόνια (μέχρι το τέλος του 2023) για να προσεγγίσει κάπως τα προ της πανδημίας επίπεδα και για κάποιες ειδικότητες ίσως αρκετά περισσότερα

Ο κορονοϊός κατά συνέπεια επαναπροσδιορίζει σε έντονο βαθμό τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. Όμως όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού περιέλθει σε καθεστώς φτωχοποίησης τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει και η γενικότερη ανάκαμψη. Έτσι η κρίση θα περάσει σταδιακά και στους υπολοίπους κλάδους και τελικά κανείς δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την παραμονή του στο οικονομικό απυρόβλητο.

Η παραπάνω ανάλυση είναι προφανώς οικονομικού περιεχομένου αλλά έχει σημαντικές κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές παραμέτρους.

Ο COVID-19 δεν μεταδίδεται από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση μολυσμένων  φιστικιών Αιγίνης ή λουκουμιών Σύρου, αλλά από ανεγκέφαλους συμπολίτες μας που αγνοούν επιδεικτικά τα πρωτόκολλα προστασίας είτε λόγω ανευθυνότητας είτε λόγω ηρωικής “αντίστασης”  στις διεθνείς συνωμοσίες του Bill Gates και των όμοιων του

Εάν όλοι όσοι πιθανολογούν ότι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κάνανε τεστ ή έστω μπαίναν σε προσωρινή εθελοντική καραντίνα, και αν οι υπόλοιποι φορούσαν μάσκες και κράταγαν τις αποστάσεις ασφαλείας, το υγειονομικό πρόβλημα θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο και χωρίς στραγγαλισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Άρα δεν θα υπήρχαν ούτε τόσοι νεκροί, ούτε τόσοι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, ούτε τόσες οικογένειες που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία σε κατάσταση υστερίας και τόσοι άνθρωποι κάποιας ηλικίας που στερούνται ακόμα και τη τονωτική ζεστασιά μιας αγκαλιάς από τα εγγόνια τους.

Όλα αυτά έχουν μια τεράστια ηθική και πολιτική διάσταση.

Το ότι υπάρχουν πολλά δίποδα «γαϊδούρια» (αν και πρέπει να απολογηθώ που παρομοιάζω αυτούς τους κρετίνους με τα συμπαθή  τετράποδα) που ρυπαίνουν, δεν σέβονται ώρες κοινής ησυχίας, που καταστρέφουν το κλίμα, που ρυπαίνουν τις παράλιες και τις θάλασσες με τα απόβλητα τους είναι γνωστό. Οι όποιες συνέπειες είναι μεν γνωστές αλλά συσσωρεύονται σταδιακά. Άρα κάποιοι εθελοτυφλούντες έχουν την πολυτέλεια να τις κρύβουν κάτω από το χαλί.

Φταίμε προφανώς και εμείς που τους ανεχόμαστε.

Φοβάμαι όμως ότι έχουμε χάσει τα όρια και το μέτρο  αυτών που θεωρούνται ατομικά δικαιώματα που θεωρούνται συλλήβδην ταμπού. στα πλαίσια ενός  άκρατου και τελικά αντικοινωνικού φιλελευθερισμού.

Πρέπει να ξαναμπεί επειγόντως στην καθημερινή ατζέντα και ό,τι αφορά την κοινωνική υπευθυνότητα και προφανώς δεν μπορεί να αφεθεί το θέμα στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Είναι πρωτίστως ευθύνη της Πολιτείας να το θεσμοθετήσει και να το επιβάλλει και ημών των πολιτών να το περιφρουρήσουμε

Άλλως κανένα εμβόλιο η φάρμακο κατά του κορονοϊού δεν θα μπορέσει να μας σώσει.

Άλλωστε η απίστευτη ευχέρεια με την οποία μεταλλάσσεται εγγυάται ότι έστω και ως κλεφτοπόλεμος η μάχη θα κρατήσει πολλά χρόνια

ΑΘΗΝΑ 5-10-2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μαύρη Παρασκευή και οι χαμένες ίντσες, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Και οι δεύτεροι έσονται πρώτοι (αντί ανούσιας εκλογολογίας), του Μάνου Στεφανίδη
Καμπάνια για την ψήφο των Αποδήμων από το υφυπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (βίντεο)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.