Εικαστικά Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης & εικαστική αναβίωση του Μεσαιωνικού Δράκου της Ρόδου – 45 χρόνια RODOS PALACE – εικόνες

Spread the love

 

ΕΔΩ περισσότερα για τον κο Νίκο Γιώργο Παπουτσίδη

Με μια λαμπερή γιορτή στην οποία παρευρέθηκαν προσωπικότητες της Ρόδου, πλήθος Ροδιτών και επισκεπτών γιόρτασε το Rodos Palace, την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, τα 45α γενέθλιά του. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το ξενοδοχείο διάλεξε ως κεντρική εκδήλωση την εικαστική αναβίωση του Δράκου της Ρόδου, “γεφυρώνοντας” το χρόνο ανάμεσα σε ένα μεσαιωνικό θρύλο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Η ιστορία του δράκου γεννιέται γύρω στο 1332 κai σύμφωνα με τον θρύλο ήταν ερπετό μεγάλων διαστάσεων, ανίκητο και επικίνδυνο.

Ζούσε στην περιοχή δυτικά από την Ακρόπολη της Ρόδου, στο επονομαζόμενο σήμερα λόφο του Μόντε Σμιθ, το οποίο τότε ονομαζόταν «Mal Paso» (κακό πέρασμα) εξαιτίας αυτού του λόγου και εκτεινόταν ως το σημείο που βρίσκεται κτισμένο σήμερα το ξενοδοχείο. Ο δράκος είχε τρομοκρατήσει τους κατοίκους του νησιού λόγω των φονικών επιθέσεων του σε βοσκούς, παιδιά και ζώα ενώ οι ιππότες που αναμετρήθηκαν μαζί του δεν είχαν καλύτερη τύχη.

Τον δράκο τελικά σκοτώνει κι ελευθερώνει από το φόβο το νησί, η τόλμη του ιππότη Dieudonne de Gozon, ο οποίος αφού πρώτα φυλακίζεται γιατί παράκουσε τις εντολές του Μέγα Μάγιστρου, στη συνέχεια γίνεται ο ίδιος ο νέος Μεγάλος Μάγιστρος των Ιπποτών. Μάλιστα, όταν πέθανε και έπειτα από μια άριστη θητεία και αγαπητός στο λαό το 1353, στην πλάκα του τάφου του χαράκτηκε η επιγραφή “EXTINCTOR DRACONIS” (Εξολοθρευτής του δράκου).
Η αφήγηση αυτή που διατηρήθηκε ζωντανή στη Ρόδο μέχρι τις μέρες μας, ενέπνευσε τον εικαστικό Νίκο Γιώργο Παπουτσίδη να φιλοτεχνήσει το έργο “Ο Δράκος της Ρόδου”, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο του εορτασμού.

Η κ. Μαίρη Καμπουράκη σε σχετική δήλωσή της σημειώνει:

“Με πολλή χαρά γιορτάσαμε τα γενέθλια του ξενοδοχείου μας, και διαλέξαμε να αναβιώσουμε έναν θρύλο του τόπου μας, μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός, είναι πολύτιμα πλεονεκτήματά μας, για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, και την κατοχύρωση της Ρόδου, ως μοναδικού παγκόσμιου προορισμού”.

SHARE
RELATED POSTS
Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940 και το «Όχι» των Δωδεκανησίων, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος: “Δεν βάζουμε εμπόδια σε αναπτυξιακά έργα και ανάδοχους”
Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν Ρόδου σε… ανακοπή; Δρ Νικήτας Μόσχος: «Για 3 πτέρυγες, είμαστε μόλις 4 καρδιολόγοι», της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.