Friday, Nov 22, 2024

Υγεία

Μύθοι και αλήθειες για το δέρμα, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναπτυχθεί μία τεράστια φιλολογία γύρω από το τί ωφελεί και τί βλάπτει το δέρμα. Είναι το όργανο με την μεγαλύτερη έκταση και το πιο ευπρόσβλητο σε εξωτερικούς παράγοντες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που παραμένει εκτεθειμένο, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Τί απ’ όσα ακούμε για την προστασία του είναι αλήθεια; Τί πρέπει να προσέχουμε;

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν έχει ήλιο. Μέγας μύθος. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο κάθε εποχή ακόμη κι αν έχει σύννεφα γιατί η ηλιακή ακτινοβολία τα διαπερνά και μας επηρεάζει. Και δεν είναι απαραίτητο μόνο στην παραλία αλλά και στο βουνό. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο θα βρεθούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως είναι γνωστό δεν αρκεί μία απλή επάλειψη. Απαιτείται συνεχώς ανανέωση αν ερχόμαστε σε επαφή με το νερό ή αν ιδρώνουμε.

Αν πλένεις συχνά το πρόσωπο αποφεύγεις την ακμή. Η αλήθεια είναι ότι αν καθαρίζουμε συχνά το πρόσωπο – πάνω από δύο φορές την ημέρα- και μάλιστα με ισχυρά καθαριστικά, απομακρύνουμε τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και ευνοούμε την ξηρότητα. Τα ήπια καθαριστικά ρυθμίζουν τη λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνουν το δέρμα. Αν σας «τραβάει» το δέρμα μετά τον καθαρισμό, μάλλον χρησιμοποιείτε λάθος προϊόν καθαρισμού. Και η υπερβολική απολέπιση να προκαλέσει φλεγμονή. Σίγουρα απαιτείται επιμελές ντεμακιγιάζ.

Ο ήλιος «εξαφανίζει» τα σπυράκια. Η αλήθεια είναι ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία,  προκαλεί τους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες οι πόροι του δέρματος να κλείσουν και να εμφανιστούν σπυράκια. Επιπρόσθετα, η ηλιακή ακτινοβολία κάνει πιο σκούρα και άρα πιο έντονα τα σημάδια της ακμής.

Ο καφές βλάπτει ή ο καφές ωφελεί το δέρμα. Και εδώ η κατάχρηση παίζει καθοριστικό ρόλο. Η υπερκατανάλωση καφέ επιδρά αρνητικά γιατί προκαλεί διούρηση, άρα αυξάνει τις πιθανότητες το δέρμα να αφυδατωθεί και να γεράσει πρόωρα. Ωστόσο ,ένα φλιτζάνι καφέ, προσφέρει ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών- τα γνωστά φλαβονοειδή- που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος από τη ζέστη, το φως, τη ρύπανση και τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Δεν είναι τυχαίο ότι η καφεϊνη αποτελεί συστατικό καλλυντικών που στόχο έχουν να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Το αλκοόλ δεν βλάπτει το δέρμα. Λάθος. Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντας εντονότερες τις κοκκινίλες και αφυδατώνοντας το δέρμα ενώ εντείνει τα συμπτώματα της ακμής και επιδρά αρνητικά σε όσους έχουν ροδόχρου ακμή.

Το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση. Λάθος. Κι το λιπαρό δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί. Ωστόσο, επιλέξτε λεπτόρρευστα προϊόντα, κατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες.

Το δέρμα «συνηθίζει» τα καλλυντικά. Η αλήθεια είναι ότι το δέρμα  έχει διαφορετικές ανάγκες κάθε εποχή. Για παράδειγμα τον χειμώνα το κρύο το αφυδατώνει ενώ το καλοκαίρι γίνεται πιο λιπαρό λόγω αυξημένων θερμοκρασιών. Προσαρμόζουμε λοιπόν την περιποίησή του, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες της επιδερμίδας.

Ο καθαρισμός προσώπου συρρικνώνει τους πόρους. Η αλήθεια είναι ότι οι πόροι δείχνουν μεγαλύτεροι λόγω σμήγματος και νεκρών κυττάρων. Όταν τα αφαιρούμε, οι πόροι δεν αλλάζουν μέγεθος αλλά  δείχνουν μικρότεροι. Σε κάθε περίπτωση, το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό για ν’ αναπνέει σωστά.

SHARE
RELATED POSTS
Ο κήπος του φθινοπώρου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ακτινοθεραπεία VS αδένωμα υπόφυσης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ψάχνοντας… μια καινούργια σχέση, του Δρ Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.