Υγεία

Μυαλό… ξουράφι για πάντα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς του σώματος, που με άσκηση και φροντίδα μπορεί να διατηρήσει τη δύναμή του! Δεν παίζει ρόλο η ηλικία για να είναι υγιής και αποδοτικός. Καλή διατροφή, ανάπαυση και άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα!

Περπάτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνουμε να περπατήσουμε όταν θέλουμε να «καθαρίσει» το μυαλό μας. Η σωματική άσκηση μειώνει το στρες και συμβάλει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπό μας, ενισχύοντας τη μνήμη και βελτιώνοντας την ψυχολογία.

Φροντίδα του οργανισμού. Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για την εμφάνιση άνοιας. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.   

Χόμπι. Καταπολεμά την βαρετή καθημερινότητα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τον εγκέφαλο. Δεν έχει σημασία τί θα επιλέξετε, αρκεί να σας κάνει να αισθάνεστε δημιουργικοί και να περνάτε ευχάριστα τον χρόνο σας.

Εξάσκηση. Ό,τι δεν χρησιμοποιείς, αχρηστεύεται. Διαβάστε ένα βιβλίο, επισκεφθείτε ένα μουσείο, παίξτε ένα παιχνίδι ή λύστε ένα σταυρόλεξο.

Μουσική. Ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και την ικανότητα σχεδιασμού ενώ βοηθά στο να συντονίζουμε καλύτερα τα χέρια μας. Επιλέξτε την αγαπημένη σας μουσική ή ακούστε ραδιόφωνο!

Αποδράσεις. Η εναλλαγή εικόνων και εμπειριών τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Αν μένετε σε πόλη, επισκεφθείτε μέρη όπου θ’ αναπνεύσετε φρέσκο και καθαρό αέρα: αφεθείτε στη φύση και αυτή θα λειτουργήσει θεραπευτικά επάνω σας. Για να είμαστε πνευματικά δραστήριοι, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.

Καλός ύπνος. Η χρόνια αϋπνία προκαλεί κενά στη μνήμη. Ο εγκέφαλος πρέπει να ξεκουράζεται τουλάχιστον έξι με οχτώ ώρες το 24ωρο. Μάλιστα,  όταν μάθουμε κάτι νέο, ένας μικρός υπνάκος αμέσως μετά, βοηθά να το εμπεδώσουμε.

Κοινωνικότητα.  Φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα, βοηθούν ν’ αντιμετωπίζουμε τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία, απαραίτητο «καύσιμο» για να διατηρηθεί νέος ο εγκέφαλός.

Αυτοπεποίθηση. Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας και η θετική στάση μας  ένα θαυματουργό ελιξίριο. Αυτό είναι το μυστικό για να κρατήσουμε τον εγκέφαλό μας νέο για πάντα. Αξίζει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με αγάπη για την προσπάθεια που καταβάλει.

Ευεργετικές συνήθειες και κατάλληλοι συνειρμοί. Αυξήστε την χωρητικότητα του εγκεφάλου σας προκειμένου να δεχθεί νέες πληροφορίες, υιοθετώντας καθημερινά συγκεκριμένες κινήσεις. Αν έχετε σταθερό σημείο για κλειδιά, κινητό και γυαλιά, κερδίζετε σε χρόνο και κόπο για να τα ανακαλύψετε. Γράψτε αυτά που θέλετε να θυμάστε.  Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα, συνδυάστε τα με συγκεκριμένα αντικείμενα ή γεγονότα.

Ένα βήμα τη φορά. Καλό είναι να συγκεντρωνόμαστε κάθε φορά σε μία δουλειά και να μαθαίνουμε σταδιακά καινούργια πράγματα.

Ποιες τροφές αγαπά ο εγκέφαλος;

Ο εγκέφαλος καταναλώνει πολύ ενέργεια και αγαπά υδατάνθρακες και λιπαρά. Υπάρχουν μάλιστα τροφές, που τον απογειώνουν!

Ελαιόλαδο. Συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου χάρη στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά του.

Μπρόκολο. Ενισχύει την μνήμη εφοδιάζοντας τον οργανισμό με βιταμίνες K και C αλλά και χολίνη, μία απαραίτητη θρεπτική ουσία η οποία μπορεί να παραχθεί στο σώμα, αλλά υπάρχει και σε συκώτι, καρύδια, εσπεριδοειδή, όσπρια,  αυγά, κοτόπουλο, ψωμί ολικής άλεσης, μπανάνες και ψάρια.

Μέλι.  Προλαμβάνει την κατάθλιψη και μας γεμίζει ενέργεια.

Αβοκάντο.  Προσφέρει στον εγκέφαλο μονοακόρεστα λιπαρά, φολικό οξύ και βιταμίνες Κ, Β και C.

Μαύρη σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή της εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ναι σε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70%.

Παντζάρια. Με πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Σέλινο. Τα αντιοξειδωτικά και οι πολυσακχαρίτες του, προστατεύουν τον  εγκέφαλο από φλεγμονές και μολύνσεις

Κουρκουμάς. Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέρει παράλληλα οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Φασκόμηλο και Δεντρολίβανο. Το καρνοσικό οξύ τους προφυλάσσει τα νεύρα από τον εκφυλισμό.

Ποιοι είναι οι… εχθροί του εγκεφάλου;

Κακή διατροφή και κακές συνήθειες, κάνουν τον εγκέφαλο μαλθακό και προκαλούν βλάβες στα νεύρα του.

Αλκοόλ. Επηρεάσει την κρίση, την ομιλία, την κίνηση και τη μνήμη. Η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να συρρικνώσει τον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου, βλάβη που δεν αποκαθίσταται αν κόψουμε το αλκοόλ.

Τροφές με ζάχαρη. Η μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει νευρολογικά προβλήματα, να επηρεάσει τη μνήμη.

Προμαγειρεμένα και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Περιέχουν χημικές και χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλες ουσίες που επηρεάζουν τη γνωστική μας λειτουργία: προκαλούν δε υπερκινητικότητα, σε παιδιά και ενήλικες.

Λιπαρά. Επηρεάζουν την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας  χημικής ουσίας που προκαλεί ευφορία ενώ ενδυναμώνει τη γνωστική λειτουργία, την ικανότητα μάθησης, την εγρήγορση, και τη μνήμη.

Τηγανητά. Το ηλιέλαιο θεωρείται από τα πλέον τοξικά: το τηγάνι επιτίθεται στα  νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Αλάτι. Βλάπτει τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα σκέψης. Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι η σύγχρονη διατροφική μάστιγα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που θέλετε να καταναλώσετε.

Σιτηρά. Επιδρούν βλαπτικά, με εξαίρεση τα σιτηρά ολικής άλεσης.

SHARE
RELATED POSTS
Συνδυασμός ανοσοθεραπείας και ακτινοθεραπείας: η νέα πρόκληση στη θεραπεία του καρκίνου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Κόκκινα λαχανικά: θρεπτικός θησαυρός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η κλιμακτήριος είναι και ανδρική υπόθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.