Πρόσωπα - Αφιερώματα

Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη + 1933-2021

Spread the love

Η Μαρλένα ήταν φίλη. “Έφυγε”  για τα ουράνια σκηνώματα πλήρης ημερών και αγάπης.  Δημιούργησε, αγάπησε, αγαπήθηκε, χάρηκε, την χαρήκαμε, την αποχαιρετούμε, την αποχαιρετώ με βαθιά συγκίνηση, πολλή αγάπη, απέραντη εκτίμηση και με μπόλικο θαυμασμό. Τίποτα από όσα ζήσαμε μαζί δεν θα ξεχάσω. “Τι κάνεις, κοριτσάκι μου;” αποτυπώθηκε η φωνή της στ’αυτιά μου. Ακόμη και λίγες ημέρες πριν από το φευγιό της παρέμενε ένα αειθαλές, αεικίνητο παιδί, με διαυγέστατο μυαλό και καρδούλα που πετάριζε σαν πουλάκι.

Καλή στράτα, Μαρλένα μου, υπήρξες ξεχωριστή και πολύτιμη. Παραθέτω σύνδεσμο με τα κείμενά της που εμπιστεύτηκε αποκλειστικά στην Πόρτα και το αναλυτικό βιογραφικό της όπως το επιμελήθηκε ο σύζυγός της κόρης και γαμπρός της Κωστής Α. Μακρής

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

24.2.2021

 Η  εξόδιος ακολουθία τής Μαρλένας Σκουλά-Περιφεράκη θα γίνει σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 14:00′ (2:00′ μ.μ.). Λόγω και των υφισταμένων απαγορευτικών διατάξεων, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί άλλης προσφοράς στη μνήμη της, την ενίσχυση του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρον”.

Ακολουθούν τα στοιχεία του Συλλόγου και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού:

Σύλλογος Ανωγειανών της Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρον”, Βελεστίνου 18, Αθήνα 11523

Λογαριασμός του Συλλόγου:

Τράπεζα Πειραιώς 645512-5883-949

IBAN: GR5601714550006455125883949

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε εδώ τα ποιήματά της Μαρλένας Σκουλά-Περιφεράκη

23/12/1933 ― 24/02/2021

Η Μαρλένα (Μαρία Ελένη) Σκουλά-Περιφεράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.

Γονείς της ήταν ο Μιχαήλ Γεωργίου Σκουλάς (Καπετανομιχάλης), από τα Ανώγεια Ρεθύμνης, και μητέρα της η Λούλα (Ευανθία) Κωνσταντινίδου από την Σμύρνη.

Ήταν παντρεμένη με τον Γεώργιο Περιφεράκη ο οποίος αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Εβίτα Περιφεράκη.

Η Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη απόκτησε έναν εγγονό και δύο δισεγγονές.

Ασχολήθηκε για πολλά γόνιμα και δημιουργικά χρόνια με την συγγραφή ποιημάτων, διηγημάτων, μυθιστορημάτων και δοκιμίων.

Η αγάπη της για τα Ανώγεια και για όλους τους συγχωριανούς της είχε εκφραστεί μέσα από πολλά ποιήματα και διηγήματά της. Ποιήματα, πραγματείες και διηγήματά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στην Φωνή των Ανωγείων.

Εξεδόθησαν 19 βιβλία με έργα της, ποιήματα κυρίως.

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε ανθολογίες διαφόρων χωρών και τα μυθιστορήματά της έχουν λάβει επαινετικές κριτικές από προσωπικότητες των γραμμάτων.
Υπήρξε Μέλος του λογοτεχνικού σωματείου «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας», του «Σπιτιού της Ευρώπης», της «Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Κουλτούρας» Αμερικής, του «Συνδέσμου Επιστημόνων Κρητών» και του «Συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας».

Το Βιογραφικό της υπάρχει στο Βιογραφικό Λεξικό των ποιητών της Αγγλίας (Κέμπριτζ), στο Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο και στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 21.


ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1981 ― Βραβείο «Πανελλήνιας Εταιρείας Πολιτισμού»

1982 ― Αργυρό Μετάλλιο για την ποιητική συλλογή «ΑΝΑΤΟΛΗ Νο 1» στον 14ο Διαγωνισμό της Académie Internationale de Lutèce

1983 ― Βραβείο «Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών»

1984 ― Χρυσό Μετάλλιο για την ποιητική συλλογή «ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» στον 16ο Διαγωνισμό της Académie Internationale de Lutèce

1985 ― To ποίημα της «ΜΑΝΑ ΑΘΑΝΑΤΗ» αφιερωμένο στην Κυπρία μάνα Σωτηρού Κεσμέ (που σκότωσαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, ενώ κρατούσε το βρέφος της στην αγκαλιά, τοποθετήθηκε στο οίκημα του σωματείου «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΘΡΕΑ»

1986 ― Το ποίημά της «ΤΣΑΛΛΕΝΤΖΕΡ» τοποθετήθηκε στην αίθουσα δημοσίων σχέσεων της NASA

1987 ― Το ποίημα της «ΧΕΡΙΑ ΦΙΛΙΑΣ» μεταφρασμένο στα Αγγλικά έγινε εξώφυλλο στο βιβλίο του Πανεπιστημίου της Ινδίας , με γενικό τίτλο «Από την Ινδία στην Ελλάδα με αγάπη»

1988 ― ΄Επαινος από «Το σπίτι της Ευρώπης» της Αθήνας, ως αναγνώριση για τις πολλαπλές της υπηρεσίες στο Σωματείο και για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

1989 ― Έπαινος από την «Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία» για τη συγγραφή και μελέτη της ιστορίας της

1990 ― Τίτλος της Δόκτορος της Λογοτεχνίας από την Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού – Η.Π.Α.

1990 ― Μεγαλόσταυρος του Ιπποτικού Τάγματος της Αγγλίας και της απονεμήθηκε ο τίτλος «Dame Grand Cross»

1991 ― Πρώτο βραβείο των Δελφών, από τις Δελφικές Αμφικτιονίες

1995 ― Τιμητικό δίπλωμα από την «Académie des Floral de Toulouse»

1997 ― Βραβείο καλύτερου ξένου ποιητή από την «Academy du VAR-France», στον διεθνή διαγωνισμό για το ποίημα «ΑΔΕΛΦΕ ΠΟΙΗΤΗ»

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1987 ― Έδωσε διαλέξεις στην Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία για μαθητές της Σχολής Ευελπίδων για την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ», «ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ».

1987 ― Στο συνέδριο της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρείας παρουσίασε εργασία με θέμα « ΤΑ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και απήγγειλε ποιήματα διαστημικού περιεχομένου.

1991 ― Το ποίημα της «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» μελοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Μπενάκη, για μικτή χορωδία και πιάνο.

1995 ― Το ποίημα της «ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ» μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Τσαγκαράκη.

2010 ― Το ποίημα της «ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ» μελοποιήθηκε από τον Νίκο Φυλακτό για παιδικές Χορωδίες.

Ποιήματά της, που αφορούσαν την Ειρήνη, μεταφρασμένα στα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά παρουσιάστηκαν σε διάφορα Συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας των «ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»και απεκόμισαν ευμενείς κριτικές.

Ποιήματά της, μεταφρασμένα στα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά Ιταλικά. Ρώσικα και Κινέζικα, έχουν δημοσιευτεί σε Ανθολογίες της Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιαπωνίας, Κορέας και Κίνας. Είχε δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη απεβίωσε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2021

SHARE
RELATED POSTS
Το ραντεβού του Κασόγκι στη Σαμάρα, του Γκιγέρμο Αλτάρες
… και τώρα πια δεν έχουμε ούτε δάχτυλα, ούτε επιστροφή, να πιάσουμε (στον Βύρωνα), του Νίκου Βασιλειάδη
Γιάννης Καραχισαρίδης: «Να μην επαναπαυόμαστε, ακόμα και στην ησυχία, κάπου υπάρχει ένα φως που αξίζει να το γνωρίσουμε»-Ηχητικό video

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.