Αν και υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την κατανάλωση καφέ ωστόσο έρευνες έχουν διασαφηνίσει ότι έχει ευεργετικά οφέλη.
Εκτιμάται ότι καθυστερεί την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων.
Συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση): τα συστατικά του προκαλούν κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.
Επιδρά στη γαστρική λειτουργία γιατί επιταχύνει τη γαστρική κένωση.
Δρα διεγερτικά και ενισχύει την πνευματική εγρήγορση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενισχύει την ψυχική διάθεση, την προσοχή και τα αντανακλαστικά.
Βελτιώνει τη μνήμη.
Έχει αντοξειδωτική δράση και συμβάλει στην προστασία του DNA.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson.
Ο καφές δεν είναι επικίνδυνος σε ένα άτομο χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα και με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία.
Τα επιθυμητά αποτελέσματα της καφεΐνης βρίσκονται μεταξύ 85 και 250 mg δηλαδή περίπου σε ένα με τρία φλυτζάνια καφέ: εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής, την ευαισθησία του ατόμου και αν καπνίζει: οι καπνιστές μεταβολίζουν έως και 50% γρηγορότερα την καφεΐνη και είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτήν.
Ένα δυνατό φλιτζάνι γαλλικού καφέ περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (160-200 mg)
Αν καταναλώσουμε πάνω από 250 με 500 mg καφεΐνης εμφανίζονται παρενέργειες όπως τρέμουλο, εκνευρισμός, συχνοουρία, αϋπνία κ.α Σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες ή και καρδιακές κρίσεις.
Η καφεΐνη προκαλεί θάνατο με τη λήψη 8 με 10 gr (8000-10000 mg): μιλάμε για 50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε εύλογο χρονικό διάστημα.