Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στον Πολιτισμό

Κώστας Γεωργουσόπουλος: “Κινδυνεεύω να πάω φυλακή για χρέη του Θεατρικού Μουσείου”

Spread the love

«Δεν μου το χρώσταγε αυτός ο τόπος στα 82 μου να απολογούμαι σε οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο», έλεγε χθες απογοητευμένος από την ταλαιπωρία χρόνων ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, στο κάλεσμα που έκανε μαζί με το Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ) στον Τύπο.

«Ζητάω τη συνδρομή του θεάτρου και της δημοσιογραφίας», ξεκίνησε την ομιλία του από τη σκηνή του Θεάτρου Μουσούρη, όμως η πλατεία κάτω ήταν θλιβερά άδεια. Μόνο οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Πολιτόπουλος, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Μονεμβασίτης, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Δεπάστας… Δυστυχώς, παρότι τα προβλήματα του Θεατρικού Μουσείου είναι γνωστά στους ανθρώπους του χώρου, καθώς και οι ταλαιπωρίες που υφίστανται οι αμισθί πρόεδρος και αντιπρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ελάχιστοι έφθασαν στο ιστορικό θέατρο κι ας βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Ούτε νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Ούτε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Ούτε φοιτητές από τα Τμήματα Θεατρολογίας που καταφεύγουν ακόμη στην πολύτιμη βιβλιοθήκη με τις 45.000 τόμους και στο αρχείο αποκομμάτων, το οποίο χρονολογείται στο 1896. Πόρτες που άνοιγαν για διδακτορικά, ακόμη και τα τελευταία χρόνια που το μουσείο είναι κλειστό. «Κινδυνεύω να πάω φυλακή», είπε ο Κ. Γεωργουσόπουλος. Στις 9 Νοεμβρίου, έχει ακόμη πέντε δίκες για τα χρέη του μουσείου. Δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόστιμο, επανέλαβε χθες, δεν είναι άλλωστε δικό του. «Μου κατάσχεσαν κάθε μου κατάθεση εξαιτίας του χρέους». Τα είχε πει και στην «Κ» στις 28/9.

Θύμισε ότι το 80χρονο Θεατρικό Μουσείο, που ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, είναι ερευνητικό κέντρο, ότι το υπουργείο Πολιτισμού το επιχορηγούσε από το 1971 έως το 2012, ότι από το 2013 τα χρέη του συσσωρεύονται στο ΙΚΑ και στην εφορία. Υπήρχαν χρονιές που τα μέλη του Δ.Σ. τσοντάριζαν ακόμη και για το χαρτί τουαλέτας. Το χρέος τώρα έφτασε στο 1.750.000 ευρώ και κανείς δεν θέλει να το αναλάβει. Ο πρόεδρος έκανε έκκληση χθες: «Το Θεατρικό Μουσείο διατίθεται στο κράτος». Εξέφρασε όμως και την ανησυχία του. Μήπως χαριστεί στο Εθνικό Θέατρο; Η πρώτη κρατική σκηνή, άλλωστε, ορίστηκε από την τ. υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ως ενδιάμεσος φορέας, στον οποίο μάλιστα δόθηκαν 450.000 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΚΜΕΕΘ-ΘΜ. Ο εκπρόσωπος της νέας υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, Νίκος Χαλιώτης, δεν γνώριζε αυτή την πτυχή. Αναφέρθηκε στους εργαζομένους που είναι σε επίσχεση εργασίας, στο χρέος των ενοικίων, 200.000 ευρώ, το οποίο καλύπτεται από δύο κληροδοτήματα (σε Παγκράτι και Πόρτο Ράφτη).

Χθες το βράδυ πάντως από το ΥΠΠΟΑ δήλωναν πως υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εργαζομένους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και φαίνεται πως θα αποζημιωθούν με ποσόν που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Γιώτα Συκκά

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής: ΜΚΟ, του Γιώργου Σαράφογλου
Spiegel: Σχέση συμφέροντος συνδέει Τσίπρα με Ερντογάν
Ο πρώτος άνθρωπος, η Μόρια και η Καλιφόρνια, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.