Υγεία

Κορωνοϊός, γρίπη, κρυολόγημα ή…αλλεργία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Όσο προχωρά το φθινόπωρο, οι ενοχλήσεις στο αναπνευστικό σύστημα, μοιραία αυξάνουν την ανησυχία μας και λόγω του SARS-CoV2. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στα συμπτώματα όσων νοσούν από Covid-19, γρίπη, κρυολόγημα ή ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες και άσθμα.

Covid 19. Αρχικά έχει συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά του κρυολογήματος. Πυρετός, βήχας, δύσπνοια και πόνοι στους μύες είναι τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν και πονόλαιμο, διάρροια, ρινική καταρροή, ρίγη, πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και απώλεια όρεξης. Αυτό που τον διαφοροποιεί από το κρυολόγημα είναι η αγευσία και η ανοσμία, που δεν προκαλούνται από τη ρινική συμφόρηση, εύρημα που σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Γρίπη. Πρόκειται για μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που εκδηλώνεται με πυρετό, μυϊκούς πόνους και βήχα. Και στη γρίπη εμφανίζονται πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, ρίγος, πονοκέφαλος, αίσθημα κούρασης και απώλεια όρεξης. Ωστόσο, η  γρίπη συνήθως δεν προκαλεί δύσπνοια.

Κρυολόγημα. Λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού, η οποία συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση και καταρροή, βήχα και πονόλαιμο, ωστόσο είναι ήπια και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό- όχι ιδιαίτερα υψηλό- και κόπωση. Ωστόσο, το  κρυολόγημα δεν προκαλεί υψηλό πυρετό, δύσπνοια, πόνους στο σώμα, ρίγη ή απώλεια όρεξης.

Εποχικές αλλεργίες. Τις πυροδοτεί η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μια αλλεργιογόνο ουσία  όπως η γύρη των φυτών. Οι αλλεργίες διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες- ανάλογα με το αλλεργιογόνο- και προκαλούν φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια και ρινική καταρροή. Η προκαλούμενη ανοσμία προέρχεται  από ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, οι αλλεργίες, σε αντίθεση με τον covid , δεν προκαλούν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνους στους μύες, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγη, πονοκεφάλους, αίσθημα κούρασης ή απώλεια όρεξης.

Άσθμα. Η φλεγμονή στους αεραγωγούς από αυτήν τη χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, δυσκολεύει την αναπνοή. Βασικά συμπτώματά του, είναι συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και επίμονος βήχας. Ωστόσο, το άσθμα δεν προκαλεί πυρετό, πόνους στους μύες, ρινική καταρροή,   πονόλαιμο, διάρροια, συμφόρηση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ρίγη, πονοκέφαλο, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

Γρίπη ή κρυολόγημα;

Πέρα όμως από το αν ασθενήσαμε από κορωνοϊό- κάτι που θα το καταδείξει με ασφάλεια ένα τεστ- είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και το αν έχουμε γρίπη ή κρυολόγημα γιατί όχι μόνο διαφέρει η θεραπευτική τους προσέγγιση αλλά οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και τα συνοδά του νοσήματα. Κοινό κρυολόγημα και γρίπη αν και αμφότερα προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Το κοινό κρυολόγημα και γρίπη, μεταδίδονται είτε με σταγονίδια των ασθενών όταν μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται είτε από μολυσμένα αντικείμενα (τηλέφωνο, πετσέτες, πληκτρολόγιο υπολογιστή κ.α) Εξίσου επικίνδυνη είναι και η χειραψία.

Αν και σε πρώτο στάδιο γρίπη και κρυολόγημα μοιάζουν, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές.  Το κρυολόγημα εξελίσσεται αργά ενώ η γρίπη ι ταχύτατα, με εντονότερα συμπτώματα: δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στον θώρακα, ζαλάδα, σύγχυση, υπνηλία, έμετοι, υψηλός πυρετός και βήχας. Στη γρίπη, μετά μια αρχική περίοδο βελτίωσης, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση και εμφάνιση επιπλοκών, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, ωτίτιδα,  έξαρση βρογχικού άσθματος, παραρρινοκολπίτιδα, ακόμη και μυοκαρδίτιδα ή πολυοργανική ανεπάρκεια, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Στη γρίπη, ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι άνω των 65, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες), έγκυες και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το κοινό κρυολόγημα θεραπεύεται με άφθονα υγρά, ξεκούραση, αναλγητικά και αποσυμφορητικά ενώ η γρίπη με φαρμακευτική αγωγή  που μειώνει τη διάρκεια της νόσου και την πιθανότητα επιπλοκών.

Τέλος, για την πρόληψη του κρυολογήματος είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων υγιεινής ενώ στη γρίπη ενδείκνυται ο εμβολιασμός, που προστατεύει κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες.

SHARE
RELATED POSTS
Υγεία: Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, του Σπύρου Γκούβαλη
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του δέρματος; Τι πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να παραμένει υγιές;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα υποχωρήσει η καούρα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.