Υγεία

Καρκίνος του στομάχου, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η Ακτινοθεραπεία ανακουφίζει και συμβάλει στη θεραπεία

Ο καρκίνος στο στομάχι σε πρώιμα στάδια μπορεί να θεραπευθεί. Η πενταετής επιβίωση αγγίζει σχεδόν το 100%  για όγκους του βλεννογόνου και 80-90% για όγκους υποβλεννογόνων. Επειδή ωστόσο σε αυτό το στάδιο είναι ασυμπτωματικός, τον εντοπίζουμε χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη γαστροσκόπηση, μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση στην οποία υποβαλλόμαστε νηστικοί.

Στην αμέλεια προσυμπτωματικού ελέγχου οφείλεται το ότι οι μισές διαγνώσεις αφορούν τοπικά εκτεταμένο καρκίνο και μόνο το 50% από αυτές  μπορούν να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτικό χειρουργείο. Σύμφωνα με ιαπωνικές μελέτες,  στο 63% των ασθενών με πρώιμο καρκίνο στομάχου, αν δεν υποβληθούν σε θεραπεία, η νόσος εξελίσσεται σε προχωρημένο στάδιο, σε διάστημα από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

Σε προχωρημένα στάδια, συμπτώματα που οδηγούν σε διάγνωση του καρκίνου στο στομάχι είναι η απώλεια βάρους και ο επίμονος πόνος στην κοιλιά. Αν ο καρκίνος του στομάχου εντοπίζεται στην περιοχή μετάβασης από τον οισοφάγο στο στομάχι (οισοφαγογαστρική συμβολή), προκαλεί δυσφαγία, σύνδρομο ψευδοαχαλασίας (διαταραχή του οισοφάγου που δεν επιτρέπει στην τροφή να περάσει στο στομάχι) έως και απόφραξη. Ύποπτα συμπτώματα είναι επίσης ναυτία, πρώιμος κορεσμός, σιδηροπενική αναιμία την οποία προκαλεί κρυφή γαστρεντερική αιμορραγία αλλά και εμφανής αιμορραγία ή αιμόπτυση (συνήθης στο 20% των ασθενών με καρκίνο στομάχου).

Ο καρκίνος του στομάχου είναι συχνότερος σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγονται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται όμως και παθήσεις όπως οι γαστρίτιδες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκτιμάται ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου αλλά και να ανακουφίσει τον ασθενή γιατί μειώνει τον  στομαχικό πόνο, διακόπτει ή μειώνει την εσωτερική αιμορραγία ενώ  βοηθά τον ασθενή να ανακτήσει την όρεξή του.

Η στοχευμένη ακτινοβολία μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα στους γειτονικούς λεμφαδένες, μειώνοντας την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο ώστε να αφαιρεθεί χειρουργικά μερικώς ή ολικώς.  Σύμφωνα με μελέτες, οι ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του στομάχου έχουν βελτιωμένη επιβίωση αν πριν το χειρουργείο δεχθούν συνδυαστικά χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, με την ανάλογη διατροφική υποστήριξη για την αποτροπή ναυτίας και απώλειας βάρους.

Η ακτινοθεραπεία είναι σημαντική και μετά τη χειρουργική επέμβαση γιατί μπορεί να εξαλείψει  μικροσκοπικά υπολείμματα του καρκίνου, που είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν, οπότε αποτρέπει επόμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι η ακτινοβολία διαμορφούμενης έντασης.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η κατάλληλη διατροφή για την εμμηνόπαυση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα καλά και τα κακά του ασβεστίου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.