Ο Δρ Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, “ΥΓΕΙΑ”, Τιράνων, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκoπικής εταιρίας ΑΚΟΣ, που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο, διοργανώνει συντεταγμένα δράσεις για ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους αλλά και διενεργεί πανελλαδικές έρευνες, που αφορούν σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.
Η πρόληψη είναι ένα πεδίο στο οποίο οι άνδρες υστερούν. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που τους ευαισθητοποιεί και τους καλεί να εγκαταλείψουν τις βλαβερές συνήθειες και να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Την ευαισθητοποίηση των ανδρών σε θέματα υγείας και πρόληψης, αναδεικνύει το παγκόσμιο κίνημα του Movember (συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache) και της λέξης Νοέμβριος/ November). Αυτόν τον μήνα, οι άνδρες, συμβολικά αφήνουν μουστάκι, ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.
Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών. Κι επειδή στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και η κληρονομικότητα είναι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στην παγκόσμια εξάπλωση του Movember συμβάλλουν και οι Mo Sistas, γυναίκες ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα υγείας. Η πρόληψη αφορά και τα δύο φύλα!
Οι άνδρες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η καλή υγεία είναι στα χέρια τους και μπορούν να την διασφαλίσουν με:
Άθληση. Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του οργανισμού, κάθε άνδρας μπορεί να επιλέξει την άθληση που του ταιριάζει. Σε κάθε περίπτωση και το απλό περπάτημα σε καθημερινή βάση, για τουλάχιστον μισή ώρα, μπορεί να κάνει θαύματα.
Όχι σε αλκοόλ και κάπνισμα. Και τα δύο απειλούν τον οργανισμό με μη αναστρέψιμες βλάβες.
Έλεγχο του βάρους. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου και ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός της.
Σωστή διατροφή. Πολλά φρούτα και λαχανικά, αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών διότι περιέχουν λιπαρά και ανθυγιεινά για τον οργανισμό συστατικά. Τα λιπαρά τρόφιμα και δη τα trans λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάμεσά τους και η περιοχή των όρχεων, γεγονός που αποδυναμώνει τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.
Κρέας και αλλαντικά με μέτρο.
Καφές. Όχι υπερβολές. Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Εναλλακτικά μπορούν να αντικαταστήσουν τον καφέ με τσάι και δη πράσινο τσάι, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.
Άφθονο νερό. Ενυδατώνει τον οργανισμό και συμβάλει στην αποτοξίνωσή του.
Άγχος. Διαβρώνει τον οργανισμό, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και μάς στερεί χρόνια ζωής.
Προφυλακτικό. Προστατεύει από μεταδιδόμενες ασθένειες!
Ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε την πορεία του οργανισμού. Ταυτόχρονα, επισκεπτόμαστε τον γιατρό, μόλις εμφανίσουμε ενοχλητικά συμπτώματα.
Εξετάσεις γένους… αρσενικού
Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές κάθε χρόνο, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις.
Αυτοεξέταση των όρχεων. Ανιχνεύει εγκαίρως μια αλλαγή ή την εμφάνιση οζιδίων. Κι αν υπάρξουν ανησυχητικές αλλαγές, η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.
Ουρολόγος. Είναι ό,τι και ο γυναικολόγος για τις γυναίκες. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες.
PSA. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) – εξέταση ρουτίνας- στο 70% των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο που έχει υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.
Κολονοσκόπηση. Απαραίτητη μετά τα 50 όπως και το να αφαιρούνται άμεσα πολύποδες, που τυχόν θα εμφανιστούν.
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!