Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Η ατιμωρησία στις δολοφονίες των δημοσιογράφων ενθαρρύνει τη λογοκρισία

Spread the love

Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ατιμωρησίας του CPJ του 2018, για τα κράτη με τα χειρότερα αρχεία της δίωξης δολοφόνων δημοσιογράφων, η ατιμωρησία εδραιώνεται σε 14 έθνη. Η Σομαλία είναι πρώτη στον κατάλογο για τέταρτη συνεχή χρονιά και δύο χώρες επανεντάσσονται στον κατάλογο των παραβατών, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, όπου ένας βομβιστής αυτοκτονίας στόχευσε ομάδα δημοσιογράφων στην Καμπούλ, σκοτώνοντας εννέα. Η Κολομβία επανεμφανίστηκε επίσης στις τάξεις των χειρότερων χωρών μετά από μια υπόθεση όπου υποτιθέμενοι λαθρέμποροι ναρκωτικών απήγαγαν ένα τηλεοπτικό συνεργείο του Ισημερινού κοντά στα σύνορα και τους δολοφόνησαν στην κολομβιανή επικράτεια.

Την περασμένη δεκαετία, τουλάχιστον 324 δημοσιογράφοι έχουν «σιγήσει» μέσω της δολοφονίας τους παγκοσμίως και σε 85 τοις εκατό των περιπτώσεων αυτών δεν έχουν καταδικαστεί οι δράστες. Το γεγονός στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε όσους προσπαθούν να λογοκρίνουν και να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης μέσω της βίας. Περισσότερες από τα τρία τέταρτα (82%) αυτών των περιπτώσεων έλαβαν χώρα στις 14 χώρες που η CPJ συμπεριέλαβε στον δείκτη φέτος. Και οι 14 χώρες έχουν εμφανιστεί στον δείκτη πολλές φορές από τότε που το CPJ άρχισε τις μετρήσεις το 2008 και οι μισές εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι τοπικοί δημοσιογράφοι. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κράτη όπου η αστάθεια που προκαλείται από συγκρούσεις και βιαιότητες από ένοπλες ομάδες έχει τροφοδοτήσει την ατιμωρησία, καθώς και χώρες όπου οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά, το έγκλημα, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν στοχοποιηθεί και οι ύποπτοι έχουν τα μέσα και την επιρροή για να παρακάμψουν τη δικαιοσύνη μέσω πολιτικής επιρροής, πλούτου ή εκφοβισμού.

Ο Δείκτης Ατιμωρησίας δημοσιεύεται ετησίως για να σηματοδοτήσει τη Διεθνή Ημέρα για την Παύση της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων: 2 Νοεμβρίου.

Για την έκδοση αυτή, η CPJ ανέλυσε τις δημοσιογραφικές δολοφονίες που έγιναν σε κάθε έθνος μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου 2008 και 31 Αυγούστου 2018. Στην περίοδο συμπεριλαμβάνονται χώρες με πέντε ή περισσότερες ανεπίλυτες υποθέσεις. Ως μέτρο πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας, η CPJ σημείωσε ποια κράτη συμμετείχαν στον μηχανισμό υπευθυνότητας της UNESCO για την ατιμωρησία. Κάθε χρόνο, αυτός ο μηχανισμός ζητά πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς των ερευνών στις περιπτώσεις νεκρών δημοσιογράφων.

Το παρακάτω διαδραστικό γράφημα αποτυπώνει μια λίστα με τις χώρες που έχουν τα χειρότερα αρχεία στη δίωξη όσων δολοφονούν τους δημοσιογράφους ως άμεσα αντίποινα για την εργασία τους. Οι χώρες κατατάσσονται βάσει της αξιολόγησης ατιμωρησίας, από την υψηλότερη στη χαμηλότερη.

Rank Nation Unsolved Cases Population in millions* Rating Years on Index (out of 11) Provided information to UNESCO in 2018 on judicial status of journalist killings
1 Somalia 25 14.7 1.696 Improved 11 Partial
2 Syria 18 18.3 0.985 Worsened 5 No
3 Iraq 25 38.3 0.653 Improved 11 No
4 South Sudan 5 12.6 0.398 Improved 4 No
5 Philippines 40 104.9 0.381 Improved 11 Yes
6 Afghanistan 11 35.5 0.310 Not listed in 2017 10 Yes
7 Mexico 26 129.2 0.201 Worsened 11 Yes
8 Colombia 5 49.1 0.102 Not listed in 2017 8 Yes
9 Pakistan 18 197.0 0.091 Improved 11  No
10 Brazil 17 209.3 0.081 Worsened 9 Yes
11 Russia 8 144.5 0.055 Improved 11 Yes
12 Bangladesh 7 164.7 0.043 No change 8 Yes
13 Nigeria 5 190.9 0.026 Improved 6 Yes
14 India 18 1339.2 0.013 Worsened 11 No

Μόνο τα έθνη με πέντε ή περισσότερες ανεπίλυτες περιπτώσεις περιλαμβάνονται στον δείκτη. Το CPJ ορίζει τη δολοφονία ως σκόπιμη επίθεση εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογράφου σε σχέση με το έργο του θύματος. Ο δείκτης αυτός δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε μάχες ή σε επικίνδυνες αποστολές, όπως η κάλυψη διαμαρτυριών. Οι υποθέσεις θεωρούνται ανεπίλυτες όταν δεν έχουν ληφθεί καταδικαστικές αποφάσεις, ακόμη και αν έχουν εντοπιστεί ύποπτοι και βρίσκονται υπό κράτηση. Οι περιπτώσεις στις οποίες ορισμένοι αλλά όχι όλοι οι ύποπτοι έχουν καταδικαστεί κατηγοριοποιούνται ως μερική ατιμωρησία. Οι περιπτώσεις στις οποίες οι ύποπτοι δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης χαρακτηρίζονται επίσης ως μερική ατιμωρησία. Ο δείκτης αντιστοιχεί μόνο σε δολοφονίες που έχουν εκτελεστεί με πλήρη ατιμωρησία. Δεν περιλαμβάνει εκείνους στους οποίους έχει επιτευχθεί μερική δικαιοσύνη.

Η ατιμωρησία στις δολοφονίες των δημοσιογράφων ενθαρρύνει τη λογοκρισία

Η έλλειψη δικαιοσύνης στις δολοφονίες των δημοσιογράφων δημιουργεί ένα εδραιωμένο κλίμα λογοκρισίας. Η ενδέκατη ετήσια έκθεση αναδεικνύει χώρες όπου οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται τακτικά και οι δολοφόνοι τους απελευθερώνονται.

“Το γεγονός ότι η ατιμωρησία συνεχίζει να ευδοκιμεί σε πολλές από αυτές τις χώρες κάθε χρόνο είναι ένα ενοχλητικό σημάδι για το πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το πρόβλημα. Η ατιμωρησία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να σιωπούν οι δημοσιογράφοι και δημιουργεί ένα κενό πληροφοριών », δήλωσε η Elisabeth Witchel, συγγραφέας της έκθεσης και ο σύμβουλος του CPJ για την Παγκόσμια Εκστρατεία κατά της Ατιμωρησίας. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτές τις περιπτώσεις ως προτεραιότητα και να παρέχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για την επίτευξη δικαιοσύνης για αυτούς τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους”.

Πηγή: JAJ.GR

SHARE
RELATED POSTS
Ταπεινωμένα Γηρατειά, του Δημήτρη Μπρούχου
Ο κος Μανώλης Γλυνός για την Υγεία στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: “Κανένα νησί χωρίς γιατρό”
Στην επέτειο της Μαύρης Εβδομάδας, του Άρη Μαραγκόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.