Πόρτα στον Κόσμο

Η ανοσία Αγέλης και η Πανούκλα στο Λονδίνο, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

 

Αμφιβάλλω αν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην γνωρίζει ή να μην έχει διαβάσει στην νεότητά του τον Ροβινσώνα Κρούσο. Εξάλλου για όσους δεν το γνώριζαν ή σνόμπαραν την λογοτεχνία ο “έλληνας” Τομ Χανκς ( που ευχόμαστε να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημά του με τον νέο κορονοϊό), φρόντισε με μεγάλη επιτυχία να τον κάνει με μια μοντέρνα εκδοχή γνωστό σε όλους.

Συγγραφέας λοιπόν του θρυλικού Ροβινσώνα το 1719 υπήρξε ο Nτάνιελ Nτεφόου, οποίος τρία χρόνια μετά γράφει την “Πανούκλα στο Λονδίνο”, για να εξιστορήσει τα γεγονότα της τελευταίας μεγάλης επιδημίας πανούκλας που ξέσπασε στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας το 1665-66. Το μυθιστορηματικό πορτρέτο μιας πόλης τη στιγμή που αγωνιά, και η εικόνα της ανθρώπινης και κοινωνικής συμπεριφοράς σε μια μεγαλούπολη που αποδιοργανώνεται, αλλά και αντιστέκεται με όσα μέσα και γνώση διαθέτει, στον αιφνιδιαστικό μαζικό θάνατο.

Φαίνεται όμως πως για την Βρετανική κυβέρνηση το χρονικό της Πανούκλας στο Λονδίνο που έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι, περίπου το 15% του πληθυσμού του Λονδίνου εκείνης της εποχής, δεν έδωσε κανένα μάθημα και παρέμεινε απλά και μόνο μια συναρπαστική αφήγηση. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την επιλογή της για μια διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η Αγγλία λοιπόν επέλεξε στην σημερινή πανδημία την στρατηγική που αποκαλείται «ανοσία της αγέλης» ή με απλά λόγια το «ας το κολλήσουμε όλοι». Η επιλογή αυτή που ρισκάρει με χιλιάδες θανάτους Βρετανών αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης σε ιό- και έτσι δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Γενικά η λογική αυτή συνίσταται στην άποψη πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των ευάλωτων, οι οποίοι είναι καλό να μένουν στο σπίτι. Βέβαια αυτό μέχρι σήμερα πρακτικά δεν έχει συμβεί ποτέ για κανένα νόσημα και για κανέναν ιό παρά μόνο με την μέθοδο του εμβολιασμού.

Με λίγα λόγια στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν θεωρήσουμε ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε 2,35 άτομα ( μελέτη Lancet – The Global Burden of Disease Study (GBD)) θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 36 εκατομμύρια Βρετανών. Τώρα αν πάρουμε ως δεδομένο πως η θνητότητα των κρουσμάτων εκτιμάται στο 0,4%, τότε σίγουρα μιλάμε για 144 χιλιάδες θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ολοκλήρωση του κύκλου της επιδημίας. Μια ακόμη Μαύρη Πανώλη δηλαδή , γιατί απλά «Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σερ Πάτρικ Βάλανς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, δεχόμενος πολλές επικρίσεις, τόσο από την αντιπολίτευση της χώρας όσο και από μερίδα του Τύπου.

Σχεδόν όλοι χαρακτηρίζουν απάνθρωπα ή ανεπαρκή τα μέτρα της Βρετανικής Κυβέρνησης που αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει από νωρίς δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η αναστολή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η Βρετανία λοιπόν έχει τραβήξει το δικό της μοναχικό μονοπάτι, ένα μονοπάτι που κοιτά την Οικονομία και μόνον, μια και η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θέλει να σηκώσει το αναπόφευκτο οικονομικό βάρος που επιφέρουν τα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα τώρα που δεν έχει τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες. Περισσότερες οικογένειες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους», δήλωσε ο Τζόνσον και το πείραμα ξεκίνησε σε σύγκρουση με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλά για λανθασμένη και επικίνδυνη αντιμετώπιση του Covid 19 . Και όχι χωρίς λόγο γιατί κυρίως ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ο κοροναϊός προκαλεί ισχυρή ανοσία της αγέλης ή είναι σαν την γρίπη, όπου εμφανίζονται νέες μορφές κάθε χρόνο που χρειάζονται επανειλημμένα εμβόλια. Βέβαια δεν έχουν την ίδια άποψη όλοι οι Βρετανοί με τον Μπόρις Τζόνσον.

Έτσι μετά την σαφή πρόθεσή του να αφήσει τον ιό να διασπαρεί ανεξέλεγκτα οι Βρετανοί ξεχύθηκαν στα σούπερ Μάρκετ που τα άδειασαν εν ριπή οφθαλμού και δηλώνουν πως θα κλειστούν στα σπίτια τους, γιατί ποιος αλήθεια θέλει να παίξει την ζωή του κορώνα – γράμματα; Έτσι η Βρετανική κυβέρνηση άρχισε δειλά – δειλά και υπό το βάρος των περιστάσεων να αναθεωρεί, παίρνοντας κάποια πρώτα μέτρα, αλλά σίγουρα όχι δραστικά, μέχρι που χθες 23 Μαρτίου αργά το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον ανέκρουσε πρύμναν και επέβαλλε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων και κλείσιμο των μέχρι χθες ανοικτών καταστημάτων. Ας ελπίσουμε πως έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, δεν είναι αργά για την Βρετανία και κυρίως δεν θα χρειαστεί να γραφθεί 300 χρόνια μετά ένα ανάλογο βιβλίο με αυτό της Πανούκλας στο Λονδίνο με εξώφυλλο αυτή την φορά τον Μπόρις Τζόνσον.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Από πού πάνε στο Μπάαρλε, πατριώτη;, του Γιώργου Πίτσου
Υπόθεση “Μπλε Διαμάντι” και οι σχέσεις μεταξύ Ταϊλάνδης και Σαουδικής Αραβίας, του Νίκου Βασιλειάδη
Ιράκ – επέτειος, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.