Συνεντεύξεις

Επίσκοπος Περιστερίου Γρηγόριος:”Βαδίζω μέσα στους δρόμους, στις λαϊκές αγορές και τους πεζόδρομους για να συναντήσω τον κόσμο””

Spread the love

 Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ λίγους μήνες μετά την ενθρόνιση και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στη Μητρόπολη Περιστερίου. Αναδημοσίευση από την  Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και το site protipress.gr και στην δημοσιογράφο Ειρήνη Παρασκευοπούλου

Ερ.Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε κάποια πράγματα για εσάς, όπως σε ποια ηλικία πήρατε την απόφαση να αφιερώσετε τη ζωή σας στην Εκκλησία, κάτω από ποιες επιρροές και αν είχατε σκεφτεί πως θα φτάνατε σε αυτή τη βαθμίδα ιεροσύνης.

Απ.: Θα ήθελα κατ’ αρχάς να πω κάτι σύντομο για μένα, απλώς για να γνωρίζετε την δική μου διαδρομή μέχρις εδώ και να αντιληφθείτε, μέσα από φυλαγμένες μνήμες, γιατί τα μυστικά βήματά μου ακολουθούν αθόρυβα τα δικά σας. Κατάγομαι από ένα άσημο γεωργο-κτηνοτροφικό ορεσίβιο χωριό της Δυτικής Μακεδονίας με 50 σπίτια και ένα καμπαναριό. Οι καταγωγικές μου ρίζες προέρχονται από την Ήπειρο, την ιστορική Μοσχόπολη και την Φούρκα της Κόνιτσας, γεννήθηκα όμως στην Μακεδονία, στο χωριό Νάματα της Επαρχίας Βοίου, του Δήμου Ασκίου του Ν. Κοζάνης από πατέρα, και, από μητέρα, αρύομαι επιπλέον την καταγωγή από το διπλανό και αδελφό ορεσίβιο χωριό Βλάστη της προσφυγικής Πτολεμαΐδας, (στην οποία Πτολεμαΐδα συναναστράφηκα με πονεμένο κόσμο από τον Πόντο και την Μικρά Ασία), και τον Θεσσαλικό Τύρναβο της Λάρισας. Βρέθηκα να σπουδάζω στην Θεσσαλονίκη και χειροτονήθηκα κληρικός στην ετέρα προσφυγική πόλη της Μακεδονίας, το Κιλκίς. Μετά από έναν περίπλου σπουδών και ιερατικής διακονίας στην Δυτική Ευρώπη και στις Βαλτικές Χώρες, εντάχθηκα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και έτσι, το 2008 βρέθηκα στην Αθήνα. Εκεί…, τότε ήταν που ο Μακαριώτατος με αγκάλιασε πατρικά, και, ενώ με γνώριζε ελάχιστα, με περιέβαλε με ένα κύμα καθολικής εμπιστοσύνης – που με ωθεί να του πω ένα υιικό ευχαριστώ και από ετούτο εδώ το δημοσιογραφικό βήμα – και με την αγάπη του, εντάσσοντάς με στην δύναμη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η απροϋπόθετη συνεργασία μας έδωσε το έναυσμα της πρότασής του να εκλεγώ επίσκοπος από το Συνοδικό Σώμα της Ιεραρχίας, η οποία με εξέλεξε επίσης με αγάπη Μητροπολίτη επίσκοπο Περιστερίου.

Με βάση τα όσα σας παραθέτω εδώ, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι η απόφασή μου να αφιερωθώ στην… και να υπηρετήσω… την Εκκλησία προέκυψε στα πρώτα νεανικά μου χρόνια από αγάπη για τον Χριστό, την θεολογία και την Εκκλησία Του. Αυτός ο έρωτάς μου με οδήγησε στο να γίνω και κληρικός, χωρίς να θεωρώ ότι αυτή μου η διαδρομή αποτελούσε “καριέρα” για κάποια ανώτερη βαθμίδα εξέλιξης. Πάντοτε θεωρούσα ότι είμαι στην διάθεση της Εκκλησίας, για όπου αυτή με καλέσει για να διακονήσω τον λαό του Θεού, όπου γης.

Ερ.: Σεβασμιότατε, πέρασαν περίπου 3 μήνες από τότε που χειροτονηθήκατε Μητροπολίτης της πόλης μας. Ποια θέματα απασχολούν τη Μητρόπολη Περιστερίου, τι θα κάνετε για αυτά και ποιοι οι στόχοι σας;

Απ.: Σήμερα (14.2.2022) συμπληρώνονται τρεις μήνες από τον ερχομό μου και την ενθρόνισή μου στο Περιστέρι. Στο διάστημα αυτό έχω επιδοθεί με ενέργεια και με χρόνο να αποκτήσω μία πλήρη γνώση των θεμάτων και των ζητημάτων. Όπως και εσείς γνωρίζετε, στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου ανήκουν ένα υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Γηροκομείο, σχεδόν έτοιμο προς λειτουργία, και ένα μικρό Ορφανοτροφείο, και αναμένουν την έναρξη λειτουργίας τους. Όσο για την ύπαρξη τυχόν άλλων προβλημάτων, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της Μητροπόλεως, τους κληρικούς και τους λαϊκούς, όλα θα πάρουν τον δρόμο επίλυσής τους.

Το ενδιαφέρον ασφαλώς του ερωτήματός σας εστιάζεται στους στόχους της Μητροπόλεως, στο επέκεινα των ζητημάτων. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο λαός του Περιστερίου είναι λαός πρώτα απ’ όλα ευσεβής και φιλόθεος, λαός φίλεργος και πρωτοποριακός σε κάθε κοινωνική πρωτοβουλία. Ένας λαός αξιέπαινος για την κοινωνικότητά του και την μεγαλοψυχία του, που πηγάζουν από δύσκολες στιγμές της ιστορικής πορείας του Γένους μας, ιδιαίτερα δε μετά από εκείνον τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, από τον οποίο όχι μόνον δεν κάμφθηκε με τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, αλλά στάθηκε δημιουργικά όρθιος 100 χρόνια τώρα, ως άξιος μεγαλομάρτυς Ελληνικός λαός. Γνωρίζω ακόμη πόσο έχει δοκιμασθεί στην πορεία του αυτή μέσα σε πάμπολλες θεομηνίες και δοκιμασίες, και πόσο ανώτερος εξέρχεται από όλες αυτές τις δοκιμασίες. Με λίγα λόγια, είναι ένας λαός που αξίζει την αγάπη και την διακονία. Για τον λόγο αυτόν, επέλεξα για το τρέχον έτος 2022 να αφιερώσω το εγκόλπιο Ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό που επακολούθησε από την Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο και διατίθεται δωρεάν. Τέλος, το μεγάλο επισκοπικό όραμά μου είναι η διαποίμανση του λαού της Επισκοπής μου, η έγνοια μου και η φροντίδα μου για το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά και την πορεία του στην αδιέξοδη πτωτική (ακοινωνιακή) κατάσταση που βρισκόμαστε ως άνθρωποι και ως Ανθρωπότητα. Θα ήθελα, λοιπόν, να ανακουφίσω πνευματικά τις εσωτερικές υπαρκτικές πιέσεις του καθενός, αποκαλύπτοντας τον δρόμο που ήδη μας άνοιξε ο Χριστός μας με την αναστάσιμη λυτρωτική για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά θυσία Του.

Ερ.: Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκατε τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου και ήθελα να επισημάνω πως είναι η πρώτη φορά που Μητροπολίτης λαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία. Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τους φορείς της πόλης με κοινό στόχο την ευημερία των πολιτών;

Απ.: Ευχή και επιθυμία μου είναι να αναπτύξω επικοινωνία και συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της πόλης μας στα κοινά πεδία που μία τέτοια θεσμική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς και σε προσωπικό επίπεδο με τον καθένα που ζει και εργάζεται στο Περιστέρι τόσο για το προσωπικό καλό όσο και για το κοινό καλό

Ερ.: Ποια είναι η σχέση σας με τη Δημοτική αρχή της πόλης και προσωπικά με τον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη;

Απ.: Με τον αγαπητό μας Δήμαρχο, τον κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, συναντηθήκαμε την ημέρα της επισκοπικής χειροτονίας μου (17.10.2021), ο οποίος με τίμησε εκείνη την ημέρα με την παρουσία του, και στην συνέχεια, λίγες μέρες πριν από την ενθρόνισή μου στον Μητροπολιτικό ναό του Περιστερίου (14.11.2021), βρεθήκαμε εμφορούμενοι και οι δύο από αμοιβαία επιθυμία, για να θέσουμε τις βάσεις για την τωρινή και την μελλοντική μας συνεργασία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Εκεί διαπίστωσα ότι υπήρχε μία σύγκλιση και αμοιβαία βούληση για ευρεία συνεργασία.

Και θα ήθελα εδώ να εκφράσω ότι στην ίδια προοπτική, κατά την διάρκεια της χειροτονίας μου, κινείται και η αναφορά που έκανα, και σας την παραθέτω, όπως την διατύπωσα, «σὲ ὅλους τοὺς φορεῖς διοίκησης τῆς Πολιτείας καὶ τῆς Τοπικῆς Αὐτοδιοίκησης στὸν χῶρο καὶ τὸν λαὸ τοῦ Περιστερίου, συνταξιδιῶτες ἅπαντες στὴν ἴδια κοινὴ κοινωνιακὴ καὶ κοινωνικὴ διακονία, καθὼς θέλω νὰ δηλώσω ὅτι, πρῶτα ὁ Θεός, θὰ σταθοῦμε ὅλοι μαζί, δίπλα-δίπλα στὸ ἴδιο μετερίζι, γιὰ νὰ ὑπηρετοῦμε, διακριτὰ καὶ ἀμοιβαῖα, τὴν κοινή μας ἀγάπη, τὸν ἴδιο καὶ τὸν αὐτὸν ἀγαπητὸ λαὸ τοῦ Περιστερίου, μὲ ἕναν καὶ μοναδικὸ στόχο, γιὰ μιὰ διπλῆ ἑνότητα, τὴν ἑνότητα τῆς Τοπικῆς Ἐκκλησίας καὶ τὴν ἑνότητα τῆς Τοπικῆς κοινωνίας τοῦ Περιστερίου. Διαδηλώνω ἐνώπιόν σας ὅτι «ἡμεῖς ἐσμὲν εἰρήνης καὶ ἀγάπης ἐρασταί», ὅπως ἀναγγέλλει ἤδη ὁμόηχα μέσα ἀπὸ τοὺς αἰῶνες ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μέγας Φώτιος».

Ακριβώς αυτό συνομολογήσαμε στην πρώτη μας συνάντηση και αυτό επανέλαβα ενώπιον του λαού του Περιστερίου στην κεντρική πλατεία την στιγμή της υποδοχής μου από τον ίδιο τον Δήμαρχο, λέγοντας με έμφαση ότι «ο κ. Δήμαρχος και εγώ ως Μητροπολίτης σάς αποκαλύπτουμε ότι έχουμε μία κοινή αγάπη, τον λαό του Περιστερίου, τον οποίο θα υπηρετήσουμε, διακριτά και αμοιβαία, για το κοινό καλό».

Έτσι, λοιπόν, με βάση τα όσα παρέθεσα απαντώντας στο ερώτημά σας αυτό, οι σχέσεις με την Δημοτική αρχή της πόλης και προσωπικά με τον κ. Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη προοιωνίζονται ελπιδοφόρες και ευελπιστώ γρήγορα καρποφόρες.

Ερ.: Πώς βλέπετε τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία, τους αρνητές ιερείς και την επίδρασή τους στους πιστούς;

Απ.: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας έχει αποφανθεί και αποσαφηνίσει την στάση της/μας απέναντι στην πανδημία και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ εμφατικά ότι η Εκκλησία μεθοδολογικά δεν υπεισέρχεται σε επιστημονικά θέματα, όπως και η Επιστήμη μεθοδολογικά δεν υπεισέρχεται σε θέματα της πίστεως. Όπου καταστρατηγείται αυτή η πάγια αρχή εκατέρωθεν, προκαλείται σύγχυση με ολέθρια για τον άνθρωπο αποτελέσματα.

Ερ.: Θα θέλαμε κλείνοντας να στείλετε ένα μήνυμα προς τους δημότες και τη νεολαία του Περιστερίου;

Απ.: Επιθυμία μου είναι να συναντήσω όλους τους δημότες του Περιστερίου και να τους γνωρίσω όλους. Γι’ αυτό και υιοθετώ μεταξύ των άλλων την πρακτική τού να βαδίζω μέσα στους δρόμους, στις λαϊκές αγορές και τους πεζόδρομους. Η αλήθεια είναι ότι η παρατεταμένη πανδημία εμποδίζει ακόμη την υλοποίηση της επιθυμίας μου αυτής, ευελπιστώ όμως ότι σύντομα θα παρέλθει αυτός ο πειρασμός που μας ταλανίζει όλους, και θα αναπτύξουμε αυτό που τώρα απλώς βρίσκεται σε μορφή οραματισμού. Όσο δε για την προσφιλή νεολαία μας, οι νέοι μας είναι το μέλλον μας, το ιστορικό μέλλον του τόπου μας και το μέλλον της ζωής μας. Γι’ αυτό και θα κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της Τοπικής μας Εκκλησίας και της καρδιάς μας, για να βρουν την θέση τους, μια θέση που ανήκει αγαπητικά και απροϋπόθετα στα παιδιά μας. Θα τους προσφέρω πάντοτε την πατρική αγάπη μου, μη ζητώντας τίποτε άλλο παρά μόνον την δική τους αγάπη.

Ερ.: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Απ.: Η Εκκλησία, καθιστώντας με επίσκοπο, μου …“αφαίρεσε επίσημα” το οικογενειακό μου επίθετο «Παπαθωμάς», και δίπλα στο όνομά μου προσέθεσε στο εξής το όνομα της Τοπικής μας Εκκλησίας, το «Περιστερίου»… Και αυτό…, έχει μέσα του κάτι το μεγαλειώδες μιας οντολογικής σχέσης Ποιμένος και Λαού… Τουλάχιστον…, και αυτό αρχίζει από …«Π»!!!…

Σας ευχαριστώ θερμά, με την αγάπη μου για όλα τα μέλη της Εφημερίδας σας

και για τους αναγνώστες σας

<ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ>

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς) γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα του Δήμου Ασκίου-Βοίου του Νομού Κοζάνης. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978-1986) και στην συνέχεια καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Εφέδρου Αξιωματικού (1982-1985), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές (Υφηγεσία) στο Παρίσι και στην Οξφόρδη (1988-1997). Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς τον Φεβρουάριο 1998. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκισίου (1998-1999 και 2009-2010), στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας-Παρίσι (1999-2005) και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας-Ταλλίνη (2005-2009). Διετέλεσε στις Μητροπόλεις αυτές Πρωτοσύγκελλος, και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, καθώς και Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης. Από το 2010 έως της εις επίσκοπον εκλογής του (2021) υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Σέργιος» Παρισίων και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών Erasmus-Gratianus (Παρίσι XI), καθώς και Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST), αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και μέλος του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Étude des Religions-IRER) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Συνέγραψε και δημοσίευσε 25 βιβλία και 120 άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Συγκριτικής Θρησκειολογίας-Εθνολογίας. Κάποια έργα του από αυτά μεταφράστηκαν σε 16 καταγεγραμμένες γλώσσες. Μητροπολίτης Περιστερίου εξελέγη την 8η Οκτωβρίου 2021.

 

SHARE
RELATED POSTS
«Ο Άλλος Άνθρωπος: Ένα “Φραντσάιζ” αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!», της Ντόρας Αρκουλή
Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Φοβόμουν να ξεμυτίσω για να μην με απελάσουν” – Τι λέει σε ισπανική εφημερίδα
Nikos-Kotzias-0091.jpg
Ν. Κοτζιάς: συνέντευξη εφ’όλης της ύλης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.