Υγεία

Γιατί ωφελεί το πράσινο τσάι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το πράσινο τσάι έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει τον μεταβολισμό και καταπολεμά το στρες.  Σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής αντικαθιστούμε βλαπτικές συνήθειες με άλλες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Μία κούπα πράσινο τσάι μπορεί να γίνει καθημερινή συντροφιά μας αντί για τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή πολλές κούπες καφέ. Και να πώς επιδρά θετικά:

Καρδιά. Η επιγαλλοκατεχίνη – μία από τις πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι και ανήκει στην οικογένεια των κατεχινών-  βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την χοληστερόλη και την πίεση του αίματος ενώ προστατεύει από την οξείδωση σωματιδίων LDL (κακή χοληστερόλη) που  οδηγεί στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.

ΕγκέφαλοςΗ επιγαλλοκατεχίνη έχει και άλλες θαυματουργές ιδιότητες: προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές  διαταραχές  όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, εμποδίζει τον σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς, οι οποίες εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης.

Ελιξίριο νεότητας. Το πράσινο τσάι δρα ενάντια στην  κυτταρική γήρανση:  παγιδεύει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει  το οξειδωτικό άγχος, που γερνά πρόωρα την επιδερμίδα.

Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά να διατηρούμε το ιδανικό βάρος μας, αρκεί βέβαια να συνοδεύεται από ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Προστατεύει τα δόντια. Καταπολεμά κατά την εμφάνιση τερηδόνας, πλάκας και ουλίτιδας στο στόμα.

Απαλλάσσει από κούραση και υπνηλία. Αναζωογονεί τον οργανισμό και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Προστατεύει από τον καρκίνο. Αυτό το επιτυγχάνει χάρη στην αντιπολλαπλασιαστική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δρα προστατευτικά σε είδη καρκίνου όπως του οισοφάγου, της μήτρας και των πνευμόνων. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πράσινου τσαγιού,  μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον προστάτη, μειώνοντας τις φλεγμονές και περιορίζοντας την απόπτωση των κυττάρων.

Πίνουν όλοι πράσινο τσάι;

Σε γενικές γραμμές, το πράσινο τσάι είναι κατάλληλο για όλους. Ωστόσο, οι υπερτασικοί οι οποίοι λαμβάνουν μέσω της φαρμακευτικής αγωγής τους ναδολόλη- έναν βήτα αναστολέα- πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους για το αν επιτρέπεται να το καταναλώνουν γιατί  σύμφωνα με έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων  το πράσινο τσάι μπορεί να μπλοκάρει την επίδραση της ναδολόλης.

Προσεκτικές στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού πρέπει να είναι και οι έγκυες αλλά και όσες θηλάζουν καθώς περιέχει καφεΐνη, όχι βέβαια στην ποσότητα που περιέχει ο καφές. Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο ενώ αντίστοιχα περνά στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος.

Για να εξουδετερώσουμε τέλος την τανίνη που περιέχει το τσάι και μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του σιδήρου από τα λαχανικά και τα φρούτα, προσθέτουμε λίγο λεμόνι, το οποίπ  έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Επιπρόσθετα, μην πίνετε πράσινο τσάι με άδειο στομάχι: οι τανίνες του αυξάνουν τα οξέα στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν  δυσκοιλιότητα, έμετο και ναυτία. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε την κατανάλωση τσαγιού σε περιόδους νηστείας.

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής έχει το δικό του life style, που είναι γοητευτικότερο από τις κακές μας συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποια συντροφιά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας,  αντί για οτιδήποτε άλλο, απολαύστε χωρίς ενοχές μία κούπα πράσινο τσάι,  χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Και αν η γλυκιά γεύση σας είναι απαραίτητη, προσθέστε μία κουταλιά μέλι, που επίσης είναι ωφέλιμο!

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος στο πάγκρεας, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θ’ αποκτήσει το παιδί μου χαρά και υγεία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προληπτικός έλεγχος στον καρκίνο του πνεύμονα από τα 50, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.