Υγεία

Γιατί η φωνή μου είναι βραχνή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Γιατί η φωνή μου είναι βραχνή;

Μήπως η φωνή σας  «κλείνει» συχνά, δυσκολεύεστε να μιλήσετε  ή αισθάνεσθε ότι έχετε έναν κόμπο στο λαιμό; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε και να επισκεφθείτε το γιατρό; Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πρωινή βραχνάδα;

Η επίμονη βραχνάδα στη φωνή ή η αδυναμία ομιλίας, ίσως προειδοποιούν για κάποια πάθηση. Όταν η αλλοίωση στη φωνή επιμένει ή συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος ή πυρετός, συμβουλευόμαστε το γιατρό.

Συνήθως η βραχνή φωνή αποτελεί σύμπτωμα παθήσεων των φωνητικών χορδών ή του λάρυγγα. Μπορεί να οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα, σε κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργία ή  σε καταπόνηση των φωνητικών χορδών. Ίσως πρόκειται απλώς για  φλεγμονή στο λάρυγγα, συνήθη επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μια χρόνια πάθηση στο πλαίσιο της οποίας τα οξέα του στομάχου μετακινούνται προς τον οισοφάγο. Τα γαστρικά υγρά φθάνουν συχνά έως το λάρυγγα, προκαλώντας  χημικό «έγκαυμα» στην περιοχή. Να μεσολαβούν  τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό,  πριν κοιμηθείτε.

Τα συνήθη συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι συχνή καούρα, βήχας, δύσπνοια αλλά και βραχνάδα στη φωνή όπως και η αίσθηση  ότι υπάρχει ένας κόμπος στο λαιμό. Ίδια συμπτώματα με αυτά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει και η υπερευαισθησία του οισοφάγου ή η αχαλασία, μια διαταραχή στο πλαίσιο της οποίας ο κατώτερος σφιγκτήρας του οισοφάγου δε χαλαρώνει πλήρως.

Τα παραπάνω συμπτώματα εύκολα μπορούν να παραπλανήσουν και να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για επικείμενο έμφραγμα ή για καρκίνο. Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα, ο καρκινικός όγκος μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των φωνητικών χορδών, με τη φωνή να γίνεται πιο τραχιά.

Είναι επικίνδυνη η πρωινή βραχνάδα;

Αν η βραχνάδα εμφανίζεται μόνο το πρωί, ίσως οφείλεται στη βραδινή ανάπαυση: τότε στους ιστούς φάρυγγα και λάρυγγα συσσωρεύεται υγρό, το οποίο προκαλεί το πρωί και το χαρακτηριστικό πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Αυτό το υγρό σε συνδυασμό με τη βλέννα που συσσωρεύεται στις φωνητικές χορδές από την αχρησία τους κατά τις νυχτερινές ώρες, προκαλούν την πρωινή αλλοίωση της φωνής.

Όσοι μάλιστα  αναπνέουν από το στόμα όταν κοιμούνται, προκαλούν αφυδάτωση των φωνητικών χορδών, με αποτέλεσμα όταν το πρωί προσπαθήσουν  να μιλήσουν, οι χορδές να πάλλονται δυσκολότερα και ο τόνος της φωνής να είναι αλλοιωμένος. Για να αποφύγετε την πρωινή βραχνάδα να κοιμάστε έχοντας το κεφάλι  σε ανυψωμένη θέση. Επίσης, πριν τον πρωινό καφέ ή το τσάι, πίνετε δύο ποτήρια νερό -σε θερμοκρασία δωματίου- με μερικές σταγόνες λεμόνι.

Τί να κάνω αν «κλείσει» η φωνή μου;

Η κλειστή φωνή όμως μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο που μιλάμε ή στο κλιματιστικό. Αν «κλείσει», τότε :

Αποφεύγουμε τις δυνατές φωνές για να μην διευκολύνουμε τη δημιουργία οζιδίων, δηλ. κάλων στις χορδές. Aν καταπονούμε υπερβολικά τις φωνητικές χορδές, ίσως εκδηλώσουμε λαρυγγίτιδα, που προκαλεί προσωρινή αλλοίωση της φωνής.

Δεν μιλάμε για πολλή ώρα, αποφεύγουμε τις παρατεταμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, δίνουμε χρόνο στη φωνή να ξεκουραστεί και αποφύγουμε να μιλάμε ή να τραγουδάμε συνέχεια κοντά στα όρια της φωνητικής μας κλίμακας.

Κάνουμε συχνά παύσεις στην ομιλία και αναπνέουμε σωστά όταν μιλάμε, για να ξεκουράζουμε τις χορδές μας.

Αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα, για να μην προκαλέσουμε ξηρότητα σε λάρυγγα και χορδές.

Πίνουμε πολλά υγρά, κάνουμε γαργάρες με χαμομήλι αλλά και εισπνοές με ατμό από ευκάλυπτο ή χαμομήλι: οι υδρατμοί φθάνουν ευκολότερα στις χορδές.

Αν έχει βουλώσει η μύτη από συνάχι, χρησιμοποιούμε ήπια ρινικά αποσυμφορητικά και φυσιολογικό ορό μίας χρήσης.

Δεν μιλάμε ψιθυριστά γιατί καταπονούνται περισσότερο τις φωνητικές χορδές.

Δεν καπνίζουμε

Καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα μ’ έναν ιονιστή: οι ρύποι και οι σκόνες που κατακάθονται πάνω στις φωνητικές χορδές, διευκολύνουν το ν’ αναπτυχθεί κάποια μόλυνση.

Τη φωνή μπορεί να αλλοιώσει και η υπερβολική ξηρότητα στην ατμόσφαιρα από τα κλιματιστικά, οπότε καταφεύγουμε σε οικιακό υγραντήρα.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Ποιες ασθένειες προκαλούν βήχα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: λιθίαση: απαλλαγείτε αναίμακτα, του Σπύρου Γκούβαλη
Προσοχή σε αχινούς, τσούχτρες και μέδουσες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.