Υγεία

Γιατί η φράουλα είναι πολύτιμη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Οι φράουλες είναι στην εποχή τους. Ας εκμεταλλευθούμε τα οφέλη τους, αρκεί να τις πλένουμε σχολαστικά!

Ωφελούν την καρδιά. Περιέχουν ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή που προφυλάσσουν από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η φλαβονοειδής κερσετίνη τους, είναι αντιφλεγμονώδης και καταπολεμά την αθηροσκλήρωσην ενώ καρδιοπροστατευτικά λειτουργούν και οι πολυφαινόλες τους, που μειώνουν την πίεση του αίματος.

Εγκεφαλικό. Κερσετίνη, καμπφερόλη (kaempferol) και ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στη μείωση των θρόμβων του αίματος.

Αντιοξειδωτική δράση. Μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Κατά της υπέρτασης. Το κάλιό τους εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στο σώμα, που είναι βασικός παράγοντας της υπέρτασης.

Καλή λειτουργία του εντέρου. Οι φράουλες περιέχουν νερό και φυτικές ίνες, οπότε διατηρούν το σώμα ενυδατωμένο, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Διαβήτης. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι πολλές φυτικές ίνες τους, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Ωφέλιμες για τις εγκύους. Το φυλλικό οξύ τους λειτουργεί προστατευτικά στο νευρικό σωλήνα των εμβρύων.

Περιορισμός στην κατανάλωσή τους υπάρχει μόνο για όσους λαμβάνουν βήτα-αναστολείς, φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, που μπορεί ν’ αυξήσει το κάλιο στο αίμα, κάτι επιβλαβές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους.

SHARE
RELATED POSTS
Ασβέστιο χωρίς γάλα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υποθρεψία: ένας ύπουλος εχθρός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές αγαπούν τα δόντια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.