Υγεία

Όχι στις διατροφικές αμαρτίες μετά τη νηστεία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Μπορεί η Σαρακοστή να τελειώνει, πριν όμως επιστρέψουμε σε μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά αλλά και στην κρεοφαγία, ας έχουμε κατά νου ότι η εκούσια αποχή από τις δύο παραπάνω κατηγορίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ωφελεί τον οργανισμό. Κι αυτό γιατί τον αποτοξινώνει από την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικά λιπαρά). Ας μην εγκαταλείψουμε λοιπόν όσπρια, λαδερά φαγητά και θαλασσινά. Και μην ξεχνάμε, ότι φρούτα και λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό  από  την υπερκατανάλωση  ζωικού λίπους και μειώνουν δείκτες όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Η αυξημένη  πρόσληψη φυτικών ινών και άλλων απαραίτητων συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού. Όσο για το μονοακόρεστο λίπος  από πηγές όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί  είναι πραγματικά πολύτιμο.  Μάλιστα, τα θαλασσινά εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την καρδιακή και τη νευρομυϊκή λειτουργία, ενώ αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Να σημειώσω τέλος  ότι  η πρόσληψη βιταμίνης C – με την κατανάλωση χυμού λεμονιού ή εσπεριδοειδών-  μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου  που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Είναι στο χέρι να διατρεφόμαστε σωστά, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

SHARE
RELATED POSTS
Μάθετε για την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Συμπληρώματα διατροφής. Η έρευνα της ΑΚΟΣ
Πώς συμπεριφερόμαστε στα «πρωτάκια»;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.