Πόρτα στην Πολιτική

Χωρίς τέλος η τουρκική προκλητικότητα (βίντεο), του Βασίλη Κουτσίλα

Spread the love

ΑΘΗΝΑ. Δεν έχει τέλος όπως φαίνεται η τουρκική προκλητικότητα, αφού η Αγκυρα, μετά τη συμφωνία της την περασμένη εβδομάδα με την Λιβύη για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, με επίσημη ανακοίνωσή της (μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ) επισημαίνει ότι «τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων».

Την ίδια στιγμή, τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτουν από την προκλητική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δημοσιοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με επίσημο και αυστηρό τρόπο στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε με δηλώσεις του, από τη Μαδρίτη, μετέχοντας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ πρόκειται να θέσει την συμπεριφορά της Αγκυρας στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (3-4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο).

Ως προς την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σε αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξανδρος Γεννηματάς, κάνει λόγο για «τεχνάσματα» της Τουρκίας που δεν παράγουν διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνει ως «θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καταλήγει στην απάντησή του ότι «αντί (σ.σ. η Τουρκία) να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Ο κ. Γεννηματάς απαντούσε στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην οποία επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα.

«Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» είναι ο τουρκικός ισχυρισμός που προβάλλεται στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου του 2019, όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες.

Οπως εξάλλου προαναφέρθηκε, τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτουν από την προκλητική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δημοσιοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter. Με τη «συμφωνία», η Τουρκία επί της ουσίας καταργεί την ΑΟΖ Καστελορίζου και Κρήτης και αποκτά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό του.

«Το ξέραμε και το ήξερε και η προηγούμενη κυβέρνηση ότι ετοιμαζόταν ένα Σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Τον Σεπτέμβριο είχα θέσει το θέμα στον ομόλογό μου στη Λιβύη», σημείωσε μιλώντας στον «Σκάι» και ξεκαθάρισε ότι αν ο πρέσβης της Λιβύης δεν μας φέρει τη Συμφωνία έως την Παρασκευή θα απελαθεί.
«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή και αυτοπεποίθηση. Δεν έχουμε κόψει τις συζητήσεις με την Τουρκία. Κάνουμε όμως σαφές στη γειτονική αυτά που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του, χθες, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο», επισήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο ΝΑΤΟ (την Τρίτη ξεκινά η διήμερη ετήσια Σύνοδος) αλλά και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει γεύμα εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στις 7 Ιανουαρίου θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου.

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ.

Για τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ, Βασίλης Κουτσίλας

SHARE
RELATED POSTS
“Η…Δαντέλα”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Giannis Sideris
Viva… Αλέξη!, του Γιάννη Σιδέρη
Μανώλης Γλυνός από Κω: “Η μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Ν.Α. έρχεται. Το κυρίαρχο για μένα η αγωνία για την επόμενη μέρα-Τείνουμε το χέρι & σε αυτούς που μας λασπώνουν”- Οι υποψήφιοι της Κω

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.