Πόρτα στη Ψυχολογία

Τα οφέλη της φιλίας, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

Η Μαρίνα Μόσχα είναι ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια.

Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα, έχουν αποδείξει ότι η φιλία πέρα από τη συναισθηματική ζεστασιά, μας προσφέρει και άλλα οφέλη, βελτιώνοντας την υγεία μας, τόσο στη φυσική, όσο και στη διανοητική σφαίρα.

Οι φίλοι μας βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα στρες: Το άγχος έχει πολλές και διαφορετικές πηγές. Μια από τις γενεσιουργές αιτίες του είναι η αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων και προβλημάτων, η αντιμετώπιση της πραγματικότητας και η προσαρμογή μας σε αυτήν. Όταν μπορούμε να μοιραστούμε μέσα από την ανιδιοτελή επικοινωνία με τους φίλους μας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, μειώνεται το άγχος μας. Η υποστηρικτική αυτή αίσθηση που μας προσφέρουν μειώνει την αγωνία μας, άρα, μειώνονται και τα στρεσογόνα επίπεδα μαζί με αρκετές από τις αρνητικές τους συνέπειες.

Οι φίλοι συμβάλλουν στην καλύτερη γενική υγεία: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αν έχουμε καλούς φίλους σημαίνει πως έχουμε και καλύτερη γενική υγεία, αν λάβουμε υπόψη ότι η φιλία αυξάνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Πως εξηγείται αυτό; Εύκολα, αν σκεφτούμε ότι όταν έχουμε κάποιον που ανησυχεί ειλικρινά για εμάς, αυξάνουμε την αυτοφροντίδα μας. Αντίθετα, η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης τείνει να οδηγήσει σε παραμέληση και εγκατάλειψη του ίδιου μας του εαυτού. Εάν δηλαδή νιώθουμε πως δεν έχουμε σημασία σε κανέναν, θα είναι πιο δύσκολο να φροντίσουμε τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας, τον εαυτό μας γενικότερα, καταλήγοντας να επηρεάζεται αρνητικά και η υγεία μας.

Όσοι έχουν αρκετούς φίλους, αντέχουν περισσότερο το σωματικό πόνο: Σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Scientific Reports”, όσοι έχουν πολλούς φίλους αντέχουν περισσότερο στο σωματικό πόνο, καθώς παράγουν ακόμα περισσότερες ενδορφίνες – «ορμόνες της ευτυχίας» – που λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό. Το ίδιο συνέβη και αντίστροφα, όπου οι πιο μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να βιώνουν τον πόνο πιο έντονα.

Οι άνθρωποι με φίλους αισθάνονται λιγότερο ψυχικό πόνο: Έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, απέδειξαν πως τα υψηλά επίπεδα ενδορφινών κάνουν επίσης πιο εύκολους τους κοινωνικούς δεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις σε ανθρώπους και ζώα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο σωματικός πόνος, φέρνει ψυχικό πόνο. Ωστόσο, οι άνθρωποι με φίλους είχαν επίσης καλύτερη συναισθηματική διάθεση.

Οι φίλοι λειτουργούν ως «αντικαταθλιπτικό»: Δεν είναι τυχαίο πως όσο υπήρχαν οι γειτονιές και ο κόσμος ήταν περισσότερο δεμένος, παρόλο που αντιμετώπιζε δυσκολότερες συνθήκες επιβίωσης με πολέμους, πείνα, καταστροφές, παρουσίαζε λιγότερες ψυχικές διαταραχές. Σήμερα, ζούμε χωρίς να γνωρίζουμε τον διπλανό μας, με «φίλους» άτομα για απλή παρέα για να μην θεωρηθούμε αντικοινωνικοί, να πάρουμε επιβράβευση και να επιδείξουμε ότι καταφέραμε! Αποτέλεσμα, οι στρεσσογόνοι παράγοντες που βιώνουμε στη καθημερινότητα να μας προκαλούν ψυχική απομόνωση και κακή διάθεση, που με τη σειρά τους είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές.

Οι φίλοι μας κάνουν τη καρδιά μας πιο δυνατή: Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Duke (USA) παρουσίασε στοιχεία ότι οι άνθρωποι με ισχυρούς δεσμούς φιλίας είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα συνέκρινε τη φιλία με τη σωματική άσκηση. Και οι δύο παράγοντες είχαν θετικές επιδράσεις στην καρδιά. Στο πλαίσιο της μελέτης, στήριξαν την έρευνά τους σε μια ομάδα χιλίων ανθρώπων. Όλα αυτά τα άτομα είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις. Μέσα σε 5 χρόνια, οι μισοί από τους ανθρώπους που δεν είχαν φίλους είχαν πεθάνει, ενώ το 85% των ανθρώπων με φίλους παρουσίασε βελτίωση στην υγεία του.

Οι φίλοι μας παρατείνουν τη ζωή: Το 2010, μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο συνέταξε 148 μελέτες αναφορικά με την συσχέτιση των δεσμών και την θνησιμότητας. Ήθελαν να εξετάσουν πόσο έγκυρες ήταν προηγούμενες σχετικές έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Συνολικά, η ανάλυσή τους περιλάμβανε 300 χιλιάδες άτομα. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Σε όλες τις μελέτες που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, υπήρχε μια σαφής σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και του θανάτου. Ήταν προφανές ότι οι άνθρωποι που είχαν φίλους ζούσαν περισσότερο. Η φιλία έχει αναμφισβήτητα αποτελέσματα σε αυτή την πτυχή.

Οι φίλοι συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας: Μα πως, θα ρωτήσετε, αφού με τους φίλους όταν βρισκόμαστε, μία από τις κύριες πηγές διασκέδασης είναι το φαγητό. Όσο δύσκολο και να φαίνεται, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Αν και γνωρίζουμε ότι εμπλέκονται γενετικοί, μεταβολικοί και ψυχολογικοί παράγοντες στην παχυσαρκία, αρκετές θεωρίες επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση του βάρους είναι μια μορφή αυτοάμυνας. Τι σημαίνει αυτό; Όταν για παράδειγμα ένα άτομο αισθάνεται ευάλωτο, αδύναμο, μόνο του, προσπαθεί να γεμίσει τα κενά του μέσα από το φαγητό, ξεσπάει δηλαδή τρώγοντας ή καταναγκαστικά, όπως συμφώνησε και άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό «Annals of Behavioral Medicine», χαρακτηρίζοντας τη φιλία ως σημαντικό παράγοντα συναισθηματικής αποζημίωσης.

Οι φίλοι μας βοηθούν να αυξήσουμε την ψυχική μας οξύτητα: Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι ένας παράγοντας που διεγείρει τον εγκέφαλο. Μέσα από μία απλή και παρατεταμένη συζήτηση ή η σκέψη μιας διαφορετικής πραγματικότητας από τη δική μας, διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που παραμένουν απομονωμένοι και μοναχικοί, τείνουν να υποφέρουν από επιδείνωση των γνωστικών τους ικανοτήτων. Μάλιστα, στην περίπτωση ατόμων με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας, αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο. Στην πραγματικότητα, μια από τις αιτίες της νόσου είναι αυτή ακριβώς η απομόνωση και ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει περισσότερο στην επούλωσή της, είναι η φιλία.

Πολλά λοιπόν τα οφέλη της φιλίας, σωματικά και ψυχικά. Δικαιολογημένα θεωρώ, πως όταν έχεις φίλους λοιπόν, είναι σαν να έχεις έναν πραγματικό θησαυρό! Για να έχεις όμως φίλους, χρειάζεται να μάθεις να είσαι ένας καλός φίλος επίσης. Αρκετοί λένε πως αν δεν έκανες μικρός φίλος δεν μπορείς να κάνεις τώρα. Και όμως, όταν είσαι «φιλικός και αυθεντικός» φίλους συνεχίζεις να κάνεις όσο ζεις, εφόσον «ξέρεις» να αξιολογείς τα οφέλη της φιλίας και είσαι και εσύ δοτικός. Δεν μπορείς να κάνεις φίλους όταν αποσκοπείς κάπου ή όταν είσαι απόλυτος και «επιμένεις στο δικό σου», αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…

SHARE
RELATED POSTS
4124727548_205e7f201b_z.jpg
Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για την 25η Νοεμβρίου, Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών
Ο φόβος μιας «φαντασιωσικής» απιστίας, του Θάνου Ασκητή
Οι παράμετροι που καθορίζουν την υγιή αλληλεπίδραση και τη συναισθηματική ευημερία στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, του Δρ Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.