Υγεία

Τί συμβαίνει τον χειμώνα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Είναι ιδιαίτερη εποχή ο χειμώνας και έχει υψηλές απαιτήσεις καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες, η μειωμένη ηλιοφάνεια και ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, επιφέρει βιολογικές αλλαγές, οι οποίες στόχο έχουν να συμβάλουν στο να επιβιώσουμε σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι αλλαγές στον οργανισμό μας τον χειμώνα, είναι εμφανείς από τον τρόπο που και εμείς αντιδρούμε.

Πεινάμε συχνότερα και τρώμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για να διατηρήσουμε την σωστή θερμοκρασία στο σώμα μας: οι χαμηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τον μεταβολικό ρυθμό και ο οργανισμός αποζητά υδατάνθρακες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Σύμφωνα με έρευνα του 2013,  που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience,  οι εποχιακές αλλαγές επηρέαζουν ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και την όρεξη (γλυκοκορτικοειδή, γκρελίνη, λεπτίνη κ.α)Αποζητάμε δε υδατάνθρακες επειδή η κατανάλωσή τους απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία αυξάνει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας».

Παχαίνουμε. Είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: αφενός ότι είναι πιο παχυντικές οι τροφές που καταναλώνουμε και αφετέρου ότι περνάμε περισσότερες ώρες κλεισμένοι στο σπίτι, άρα μειώνεται η σωματική μας δραστηριότητα. Και βέβαια, όσο είμαστε μέσα στο σπίτι τσιμπολογάμε! Εκτιμάται ότι τους χειμερινούς μήνες το βάρος μας αυξάνεται κατά ένα με δύο κιλά ενώ στους υπέρβαρους, η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Αφυδατωνόμαστε. Η αφυδάτωση του οργανισμού δεν οφείλεται μόνο στη μειωμένη κατανάλωση υγρών και δη νερού λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και στην αυξημένη απώλεια υγρών λόγω συχνής διούρησης αλλά και του ιδρώτα που παράγουμε λόγω των ζεστών ρούχων που φοράμε. Παρατηρείστε τα ούρα σας: όσο πιο σκούρο χρώμα έχουν τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του οργανισμού σας για υγρά. Οι σούπες και το τσάι μας ενυδατώνουν: το νερό είναι πολύτιμο: ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα ενώ συμβάλει στην καλή λειτουργία  καρδιάς, νεφρών και όχι μόνο.

«Πεσμένη» διάθεση. Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι η επίσημη ονομασία της κατάθλιψης που αισθανόμαστε ιδιαίτερα τον χειμώνα και εκδηλώνεται με αίσθημα κόπωσης, διαρκή ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο και υπερκατανάλωση υδατανθράκων. Το φως του ήλιου, ενεργοποιεί μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, που ενισχύει σημαντικά τη διάθεση: όσοι εμφανίζουν εποχική κατάθλιψη έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης.

Τί να κάνω;

Αναζητείστε θρεπτικά συστατικά, κυρίως ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες, δηλαδή μικροθρεπτικά συστατικά όπως:

Βιταμίνη C. Συμβάλει στη σύνθεση του κολλαγόνου αλλά και της θυροξίνης, της αδρεναλίνης και της σεροτονίνης κ.ά Αυτό σημαίνει ότι μας θωρακίζει απέναντι στα χειμωνιάτικα κρυολογήματα, συμβάλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και βέβαια μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτικός σύμμαχος του οργανισμού ενάντια στο κρυολόγημα, του οποίου τα συμπτώματά ανακουφίζει σημαντικά, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ανάρρωσή μας.

Βιταμίνη D. Η γνωστή «βιταμίνη του ήλιου», αναπληρώνει την ανεπαρκή έκθεσή μας στο ηλιακό φως .

Ψευδάργυρος. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από μολύνσεις και ιώσεις: είναι απαραίτητος για να δημιουργηθούν τα Τ-λεμφοκύτταρα, που επιτίθενται στους ιούς και παθογόνα βακτήρια.

Προβιοτικά. Προφυλάσσουν από μολύνσεις, διότι καταλαμβάνοντας μία θέση στη γαστρεντερική οδό, κάνουν πέρα τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Β-καροτένιο, λυκοπένιο, ρεσβερατρόλη και σελήνιο. Αντιοξειδωτικές ουσίες, που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό.

Τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μειώνουν το άγχος και το στρες, βοηθώντας να διαχειριστούμε καλύτερα τα προβλήματά μας.

Άσκηση. Μειώνει το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα αν αθλείστε σε εξωτερικούς χώρους. Περπατήστε!

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)

SHARE
RELATED POSTS
Ναι ή όχι στο αυγό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Solarium και υγεία, μύθοι και αλήθειες για το τεχνητό μαύρισμα
Δρ Κατσώχη: αγάπησε τον μαστό σου και τον εαυτό σου (ξαναδιαβάστε με αφορμή την επικαιρότητα)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.