Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Ρόδος & Ρομά: η λύση 30 χρόνια μετά: μετεγκατάσταση και αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωνικοποίησή τους από τον Δήμο Ρόδου

Spread the love

Στην τελική ευθεία το θέμα των Ρομά

Απόφαση «Σταθμός» του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου,  για την κοινωνική ένταξη των Ρoμά

Απόφαση σταθμός που επιλύει μετά από τρεις δεκαετίες το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των  Ρομά στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης και προβλέπει την οργανωμένη προσωρινή εγκατάσταση και την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων για την  κοινωνικοποίηση τους, έλαβε με αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  7 Φεβρουαρίου 2019.

Παρά τις αποσπασματικές και περιορισμένου εύρους προσπάθειες των τελευταίων τριάντα χρόνων, η παρούσα Δημοτική Αρχή, πραγματοποιεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης σε συνεργεία με το αρμόδιο Υπουργείο, για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος μετεγκατάστασης των Ρομά, μέσα από μία γόνιμη συζήτηση και διαδικασίες διαβούλευσης που προηγήθηκαν με εμπλεκόμενους φορείς , προκειμένου να γίνει η ανίχνευση των ποικίλων προβλημάτων και να αναδειχθούν οι προτάσεις για την κοινωνική ένταξή τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρο Κοινότητας» προέβλεψε τη σύσταση παραρτήματος Ρομά, το οποίο λειτούργησε το Μάιο του 2017, με επιστημονικά στελέχη διαφορετικών ειδικοτήτων και με τη συνδρομή της μεσολαβήτριας που προέρχεται από τη ρομική κοινότητα  που  κατέγραψαν τις ανάγκες  επιχείρησαν να επιλύσουν  άμεσα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας.

Για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου οικισμού Ρομά, βάσει του άρθρου 159 του Ν. 4483/2017, κινήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 είκοσι οχτώ διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων προεγκρίσεων για τη σύνταξη  σχεδίου των νέων εγκαταστάσεων. Σημαντικές καθυστερήσεις προέκυψαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς αφιερώθηκε στη διενέργεια μετρήσεων ποιότητας αέρα του χώρου από το «Δημόκριτο», κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Γραμματείας. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλος Νοεμβρίου στο Δήμο Ρόδου δείχνοντας ότι η ποιότητα του αέρα στην περιοχή είναι ικανοποιητική.

Με την έγκριση της χρηματοδότησης του άρθρου 159 αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου οικισμού, που θα φιλοξενήσει για μια δεκαετία, είκοσι δυο νοικοκυριά Ρομά, που απαριθμούν συνολικά 110 άτομα. Ωφελούμενοι είναι Ρομά του Καρακόνερου που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του νησιού και  πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις: Διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και οικογενειακής κατάστασης, έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις για τα δυο τελευταία οικονομικά έτη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον σε μια επιτόπια έρευνα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου  και δεν έχουν ακίνητη περιουσία, ενώ, θα πρέπει να μην υπάρχει σχολική διαρροή των ήδη εγγεγραμμένων μαθητών στα σχολεία.

Για το νέο οικισμό έχει προβλεφθεί Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, από τον οποίο θα απορρέουν οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων. Ενδεικτικά μετά από υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού με το Δήμο Ρόδου οφείλουν να διατηρούν το χώρο καθαρό, χωρίς φθορές και να πληρώνουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που τους αντιστοιχούν. Μέσα στο οικισμό θα υπάρχει το Πολύκεντρο των Ρομά. Πρόκειται για χώρους που θα φιλοξενούν τα στελέχη του ενδυναμωμένου Παραρτήματος Ρομά, την Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης και εθελοντές. Το Παράρτημα Ρομά μέσω της συνέχισής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, τα δύο από την κοινότητα Ρομά.

Στην  απογραφή που πραγματοποίησε το Παράρτημα έδειξε ότι στην περιοχή Καρακόνερο σήμερα ζουν 262 άτομα, κατανεμημένα σε 58 νοικοκυριά. Το 59% των  νοικοκυριών αριθμούν ως 6 μέλη, πλησιάζοντας την εικόνα της σύγχρονης αστικής ελληνικής οικογένειας. Η ηλικιακή πυραμίδα παρουσιάζει ένα νεανικό πληθυσμό με υψηλό δείκτη γονιμότητας και θνησιμότητας, καθώς το 47,6% του πληθυσμού είναι μέχρι 14 ετών, ενώ πάνω από 65 ετών είναι μόλις το 1,2%.

Τέλος το οικονομικό έτος 2017 υπέβαλαν φορολογική δήλωση 69 Ρομά με 85 εξαρτημένα μέλη στη φορολογική δήλωση. Από τους 154 Ρομά που υπέβαλλαν φορολογική δήλωση οι 124 την υπέβαλλαν στη Δ.Ο.Υ Ρόδου και 30 σε άλλες Δ.Ο.Υ.  της επικράτειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 10 νοικοκυριά που έχουν εκκρεμότητες με την αστικοδημοτική τους κατάσταση το παράρτημα αξιοποιώντας προγράμματα νομικής υποστήριξης προχώρησε στην τακτοποίηση των αστικοδημοτικών εκκρεμοτήτων των μελών τεσσάρων νοικοκυριών. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Ρόδου, μεταξύ άλλων τόνισε. «Η δέσμευση μας για την μετεγκατάσταση και κοινωνική ένταξη των Ρομά, μετά από μεθοδικές, επίπονες αλλά και αθόρυβες προσπάθειες γίνεται πραγματικότητα».

Σημείωση: Ακολουθεί σύνδεσμος οπτικοακουστικού υλικού   

<iframe width=”939″ height=”704″ src=”https://www.youtube.com/embed/wBMdsloZyWY” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

SHARE
RELATED POSTS
Κανείς πιο υποκριτικός από τη Ν.Δ. στα περιβαλλοντικά ζητήματα. 4 Ευρωβουλευτές της δεν ψήφισαν το “Climate Emergency”, του Κώστα Αρβανίτη
Οι ζαρντινιέρες, του ΚΥΡ
Treasure of Hellas at Medieval Theater “Melina Mercouri” old town Rhodes – Photos: John Markantonis

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.