Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Προτάσεις για πρότυπη Ελλάδα και την επόμενη μέρα, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Η Ελλάδα αποσπά τα εύσημα διεθνώς για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε μικρό αριθμό κρουσμάτων χάρη στα αυστηρά προληπτικά μέτρα που έλαβε εγκαίρως η Κυβέρνηση.

Η Ελλάδα στη διάρκεια της καραντίνας πέτυχε πολλά. Το σύστημα υγείας αναβαθμίστηκε, η κρατική μηχανή εκσυγχρονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε για τις ανάγκες των πολιτών και η κοινωνία λειτούργησε συντεταγμένα για το γενικό καλό.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Είναι βέβαιο πάντως ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο δρόμο για την ανάκαμψη. Και τούτο γιατί η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να είναι υψηλή. Ιδιαίτερα η μεγάλη εξάρτηση της εθνικής μας οικονομίας από τον τουρισμό θα διευρύνει τις απώλειες. Η επιχείρηση ανάκαμψης θα απαιτήσει δέσμη ριζικών μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί. Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο είναι ότι έχουμε πολιτική σταθερότητα. Ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, καθώς πάνω από το 80% εγκρίνει τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αναγκαία αναστολή λειτουργίας ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και η επιβράδυνση παραγωγής αγαθών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Συνεπώς, η άμεση προτεραιότητα μετά το πέρας της επιδημίας είνια η ανάκαμψη της οικονομίας. Αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ομαλή πορεία της χώρας.

Είναι αναγκαία η ταχεία λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ειδικότερα θεωρώ ότι απαιτείται η λήψη των κάτωθι μέτρων:

Πρώτον: Φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για την τόνωση των επενδύσεων.

Δεύτερον: Επέκταση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα και ανταγωνισμός.

Τρίτον: Να υπάρξει εμβάθυνση και διεύρυνση στην παραγωγική βάση της χώρας, που σήμερα βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Να υπάρξει επέκταση της τεχνολογικής μεταμόρφωσης του κράτους. Να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές παθογένειες, όπως είναι το υψηλό ιδιωτικό χρέος και η μαύρη οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα διακρίνει την παραγωγική βάση και θα δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης.

Τέταρτον: Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας.

   Πέμπτον: Αύξηση επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε δημόσιες επενδύσεις και έργα υποδομών με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης.

   Έκτον: Στήριξη της κοινωνικής συνοχής κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Έβδομον: Να υπάρξει ταχύτατη αξιοποίηση των κοινωτικών κονδυλίων για την ανόρθωση της αγοράς και της οικονομίας. Παράλληλα, να αναζητηθούν ακόμα πιο ισχυρές λύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ξεπεράσουν το πακέτο των 540 δις ευρώ, που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης.

Όγδοον: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού που θα στηρίζεται σε εργαλεία ανάκτησης της πελατείας, στην μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών, σε στοχευμένο πρόγραμμα προβολής της χώρας με έμφαση στις αγορές που θα μπορούσαν να «τροφοδοτήσουν» την Ελλάδα με ταξιδιώτες μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Έννατον: Μαζική προσέλκυση επενδύσεων και αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου σε συνδυασμό με την βελτίωση τόσο της αξιοπιστίας της χώρας, όσο και της αυξημένης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στο κράτος και στους θεσμούς.

Είναι σημαντικό πάντως ότι η Κυβέρνηση, η οποία πέτυχε να υιοθετήσει εγκαίρως επιθετική στρατηγική απέναντι στον κορωνοϊό, ενισχύει το κύρος της Ελλάδας, πράγμα που θα βοηθήσει να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από την κρίση. Είναι επίσης σημαντικό ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 11-15 δις ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε την κρίση με μοναδική αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο και την επόμενη ημέρα λαμβάνοντας η Κυβέρνηση εγκαίρως μέτρα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Συλλαλητήριο, πόσο δημοκρατική έκφραση!, του Σπύρου Ντασιώτη
Βουλευτές και «βολευτικές» δια-κρίσεις, του Γιάννη Πανούση
Ο διαχρονικός και αενάως επαναλαμβανόμενος Επιτάφιος, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.