Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Προσφυγικό στη Λέρο: το νησί που θα εκραγεί…, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

η εικόνα προφίλ σας, Η εικόνα ίσως περιέχει: την Τζίνα Δαβιλά, χαμογελάει

Η Λέρος τούτη τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχει περί τους 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές επισκεπτών στο νησί,  των εντυπώσεων που καταγράφονται και των πληροφοριών που λαμβάνουν. 

Από αυτούς οι 800 βρίσκονται σε δομές hotspot, ενώ οι λοιποί έχουν απλωθεί στην επέκταση του κτηρίου του Ψυχιατρείου της Λέρου, στο λιμάνι, στις παραλίες. Κοιμούνται υπαίθρια. Ακόμη. Διότι ο καιρός το επιτρέπει.

Το νησί σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΔΥ-ΚΕΕΛΠΝΟ στο τομέα των ψυχοκοινωνικών θεμάτων, διαθέτει έναν κοινωνικό λειτουργό, τέσσερις ψυχολόγους που έχουν αναλάβει την διαχείριση των προσφύγων που έχουν ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και έναν και μόνο διερμηνέα για όλες τις δομές του νησιού .

Επιπλέον, δεν υπάρχει καν ένας γιατρός. Χρέη γιατρού υπερβάλλοντας εαυτόν εκτελεί επιστήμων από το Ναυτικό,  ενώ ο γιατρός που είχε αναλάβει την εποπτεία των προσφύγων μέχρι προ λίγων μηνών, έφυγε καθώς δεν πληρώθηκε ποτέ για τις υπηρεσίες του. Οι πρόσφυγες της Λέρου έρχονται κυρίως από το Φαρμακονήσι και αφού γλίτωσαν από τις βόμβες και τις αντιδημοκρατικές συνθήκες των τόπων τους, συντηρούν εαυτούς με όποιο τρόπο μπορούν, αφού πολλοί εξ αυτών φέρουν σπασίματα στα σώματά τους που κανείς δεν φροντίζει.

Τέλος, ενημερωτικά για τους αναγνώστες οι ψυχολόγοι που εργάζονται για 840 ευρώ το μήνα, πληρώθηκαν προσφάτως για τον μήνα Αύγουστο.

Ο κύριος όγκος των ανθρώπινων ροών είναι από τη Συρία και ακολουθούν Ιράκ, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία. Είναι άνθρωποι με μετατραυματικά σοκ, καταθλιπτικά υπόβαθρα, ψυχικές και σωματικές ασθένειες και έντονη καχυποψία.  Είναι άνθρωποι που γλίτωσαν από πολέμους, από εκρήξεις, από τις φανατικές οργανώσεις, από καθεστωτικές συνθήκες, από βασανιστήρια, από παράνομη φυλάκιση για μη ποινικούς λόγους. Επιπλέον, εκτός της καχυποψίας, ο θυμός, ακόμη και μεταξύ τους, είναι σχεδόν βέβαιος καθώς προέρχονται από διαφορετικές χώρες, με  διαφορετική θρησκεία, κουλτούρα, νόμους, νοοτροπίες. Ο νέο-εγκλωβισμός τους σ’ένα μικρό νησί τους κάνει ευερέθιστους. Έτοιμους για όλα.

Προσπαθούν να χαρακτηριστούν «ευάλωτοι» [ μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα σοβαρής κακοποίησης (σεξουαλικής, βιασμός, εμπορία)] προκειμένου να λάβουν άσυλο, δηλαδή την προστασία του κράτους στο οποίο ήρθαν ζωντανοί.

Και αν στη Μόρια και στη Σάμο οι προσφυγικές ροές είναι τρομακτικές, η Λέρος είναι το κανόνι που αναμένεται να σκάσει. Πρόκειται για έναν δύσκολο τόπο. Τα δεδομένα για όσους βρίσκονται στο νησί είναι μη αναμενόμενα και εξαιρετικά δύσκολα για όλους: α) για τους επιστήμονες που είναι λίγοι ή και ανύπαρκτοι , λ.χ. ο γιατρός, β) για τους κατοίκους (που ακόμη κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν τους ανθρώπους «λαθρό…» σαν να γεννιέται κάποιος σαν τον κλέφτη, «λαθρό…») , και γ) για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Μιας και τα κανάλια δεν ασχολήθηκαν με τη Λέρο, το νησί που από το 1950 λειτουργούσε ως «αποθήκη ψυχών», παραμένει σήμερα αθόρυβη “αποθήκη προσφύγων”, καθώς σκεφτείτε την εικόνα: οι αιτούντες άσυλο που κοιμούνται περί τους χίλιους πεντακόσιους υπαίθρια, να είναι εκτεθειμένοι στο χειμώνα που έρχεται. Ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση όσων βραχούν, αρρωστήσουν ή και πεθάνουν; Και αν δεν σκεφτούμε ακόμη τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν, σε ένα νησί ήδη επιβεβαρυμμένο  από τα τραγικές ελλείψεις, χωρίς γιατρό και διερμηνέα, πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου; Τα ραντεβού που κλείνονται για κάθε ψυχολόγο είναι περί τα 4 την ημέρα, άρα καθημερινά δεν ελέγχονται περισσότερα από 16 άτομα (από τα 2.500 περίπου) για να λάβουν το τρίπτυχο, την ειδική ταυτότητα δηλαδή, που θα τους εξασφαλίσει την νόμιμη διαμονή τους στο νησί. Το οποίο νοιώθουν ως φυλακή. Διότι κανείς από αυτούς δεν θέλει την Ελλάδα.

Και κάτι τελευταίο: οι «σπουδαίες» ΜΚΟ δεν πατούν το πόδι τους στη Λέρο. Δεν δίνει , λένε, η ΕΕ χρηματοδότηση για μικρά νησιά.

Σπουδαία ανθρωπιά.

ΥΓ: Η γράφουσα επισημαίνει το πρόβλημα της Λέρου που αποσπασματικά αναφέρουν προσωρινοί και μόνιμοι επισκέπτες για έναν και μόνο λόγο:  οι υπεύθυνοι της Κυβέρνησης επί του Προσφυγικού και ο ίδιος ο κος Πρωθυπουργός να επισπεύσουν  μέτρα διευκόλυνσης για όσους πασχίζουν να μην προδόσουν την ανθρωπιά και την επιστήμη τους λόγω των σκληρών συνθηκών που τους εξοντώνει ψυχικά.  Δυο διερμηνείς και δυο γιατροί επιβάλλεται να βρεθούν στο πολύπαθο, μα αθόρυβο ακόμη νησί.  Η πυροδότηση άλλης μιας εστίας που καίει υπόγεια, δεν είναι το ζητούμενο, αλλά είναι ενδεχόμενο, που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο το κουβάρι του προσφυγικού._

30.10.2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

SHARE
RELATED POSTS
Παναγιώτης Ραφαήλ: συγκινητική η αρωγή των πολιτών- Ανάλγητο δείχνει το ελληνικό Υπουργείο Υγείας- Κύπρος: διαφορετική αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα
Για την Ελλάδα, ρε γ@μ#το…, του Κωστή Α. Μακρή
Αυτά τα Χι δεν είναι ισοπαλία, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.