Ανοιχτή πόρτα

Παραμένουν ακόμα με την Appodixi στο χέρι οι «καλοθελητές» , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Για να ζητεί ένα Κράτος την ‘συνδρομή’ του πολίτη προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή, τούτο – συμπαθάτε με – σημαίνει ότι αυτό είναι το ολιγότερο ανεπαρκές. 

Περισσότεροι από 230.000 ανέρχονται οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι έχουν ‘κατεβάσει’ την εφαρμογή στα κινητά τους, και 140.000 είναι οι ενεργώς καταγγέλλοντες οι οποίοι αναμένουν την χρηματική τους ‘επιβράβευση’, όπως η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε δια στόματος υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη (η οποία σε αρκετές των περιπτώσεων μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο ποσό των 3.000€) αλλά ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί οι ‘κόποι’ τους επειδή το ΦΕΚ δεν έχει εκδοθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο. Εννοείται ότι μετά την …απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, μεταφραζόμενο ότι τούτο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπερ μη καταβλητέες και οι ‘επιδόσεις’ των ‘ρουφιάνων’-‘καταδοτών’ όπου το ίδιο το κράτος με τις ευλογίες του τους νομιμοποιεί. 

Τέτοιες μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν είναι πρωτότυπες, είναι απλώς κακά αντίγραφα ορισμένων Ευρωπαϊκών αλλά και Αμερικάνικων προδιαγραφών, με την διαφορά ότι στις χώρες αυτές καταβάλλονται ‘τα λύτρα’ τουλάχιστον αυθωρεί και παραχρήμα στην ίδια την εφαρμογή (application) από την οποία έχει υποβληθεί η καταγγελία. 

Μια άλλη διαφορά από τις προαναφερόμενες χώρες σχετικά με την Ελλάδα, είναι το ότι εκεί μπορεί χειρότερα να συμβαίνουν, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά υποκλοπές, predator και άλλα τινά όπου η Ελλάδα επί μήνες βοά κατέχοντας τα πρωτεία με αποτέλεσμα να γίνεται και θέμα ημερήσιας συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει υπάρξει. 

Όσοι τέλος πείστηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και θεώρησαν ως ευκαιρία να βγάλουν μερικά χρήματα παραπάνω καρφώνοντας το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς επειδή δεν εξέδωσε απόδειξη για το εισιτήριο ή τα τσιγάρα που αγόρασαν, ας το σκεφθούν διπλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τασσόμαστε και υπέρ της ελαστικότητας των ελέγχων και των μη εκδόσεων αποδείξεων. Το αντίθετο πιστεύουμε: παντού και σε κάθε συναλλαγή πρέπει να επιβάλλονται τόσον οι έλεγχοι της αγοράς όσον και η έκδοση αποδείξεων, ακόμα και για την αγορά μιας τσίκλας. Μα πάνω από όλα φορολογική συνείδηση είναι ανάγκη να καλλιεργηθεί στον πολίτη και όχι από στρατιές ψηφιακών σπιούνων και χαφιέδων έχει ανάγκη αυτή η χώρα. Τότε και μόνον τότε κερδίζεται το στοίχημα της εμπιστοσύνης του λαού σε ένα κράτος όπου πρώτα σέβεται τον πολίτη του και δεν τον χρησιμοποιεί για να κάνει αυτά που εκείνο δηλώνει αδυναμία να φέρει εις πέρας βασιζόμενο στους νόμους του που θεσπίζει αλλά τηρώντας τους κατά το δοκούν. 

SHARE
RELATED POSTS
Αναστάζια ασφυκτικά στην Κω, της Ελένης Καραγιάννη
Ο Joker και οι ανήλικοι, του Γιάννη Καραχισαρίδη
Καλοκαιρινές περιπέτειες, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.