Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Ιστορία Πόρτα στον Κόσμο

Παναγία των Παρισίων: ένα σύμβολο στο μένος του πυρός – Η ιστορία, video, photos του αρχιτεκτονικού θαύματος

Spread the love


Η καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης της Παναγίας των Παρισίων, την ίδια ώρα που εκπρόσωπος του ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός (χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη). Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα εκκενώνεται. 

«Όλα καίγονται (…) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό. «Όλα καταρρέουν» δήλωσε με τη σειρά του ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμα.

Νωρίτερα, είχε καταρρεύσει και το βέλος της εκκλησίας, με τον αντιδήμαρχο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ να αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει μια “ιδιαίτερη αποστολή” για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν επίσης εκκενωθεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σημειώνοντας ότι οι Aρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Η ιστορία:

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα , στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε το 1272.  Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα. Συνολικά υπάρχουν 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας μέσα στο ναό (γλυπτά, ζωγραφιές, βιτρό).
Το κόσμημα αυτό της γοτθικής αρχιτεκτονικής έχει συνολική επιφάνεια 4.800 τετραγωνικά μέτρα, 130 μέτρα μήκος, 48 φάρδος, 35 ύψος και μπορεί να χωρέσει 6.000 ανθρώπους! 
13 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τον καθεδρικό ναό (30.000 με 50.000 επισκέπτες την ημέρα)!

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Το 1831 ο Victor Hugo δημοσιεύει το μυθιστόρημά του με τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων» που γνωρίζει τεράστια επιτυχία-είμαι σίγουρη ότι θυμάσαι την ιστορία της Εσμεράλδας και του Κουασιμόδου!

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Μέσα στον καθεδρικό ναό οι πιστοί έψαλλαν δύο φορές τον ύμνο Te Deum, μία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μία στο τέλος του Δευτέρου προκειμένου να ευχαριστήσουν το Θεό για τη λήξη τους.

Μια από τις 4 καμπάνες της ζυγίζει 13 τόνους

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Χρήζουν ψυχιατρικής παρακολουθήσεως οι ετεροφυλόφιλοι, του Δημήτρη Κατσούλα
“Καθαρή” Δευτέρα!, του Γιώργου Σαράφογλου
Η επόμενη νύχτα, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.