Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο πρώτος άνθρωπος, η Μόρια και η Καλιφόρνια, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Σύμφωνα με ορισμένους μύθους, ο αρχαιότερος άνθρωπος μετά τον Κατακλυσμό του Ωγύγου, ήταν ο Φορωνέας. Ο Φορωνέας ήταν σπουδαίος. Κατάφερε να οργανώσει την πρώτη πόλη, συγκεντρώνοντας αυτούς που μπόρεσε να εντοπίσει διάσπαρτους μετά την φοβερή καταστροφή, να ζουν σε άγρια κατάσταση, στα βουνά. Τους έμαθε να μιλάνε την ίδια γλώσσα, βάζοντας τις βάσεις του πολιτισμού. Κατά τον Παυσανία, καθιέρωσε το δίκαιο και ίδρυσε το πρώτο δικαστήριο. Έστησε και την πρώτη αγορά, μάλλον καθώς του ενέπνευσε την ιδέα η σύζυγός του Κερδώ.

Η πόλη που ίδρυσε και βασίλεψε ο πρώτος άνθρωπος, το Φορωνικόν Άστυ, μετονομάστηκε γρήγορα από τον ομώνυμο απόγονό του Άργο. Προς τιμήν του Φορωνέως, διατηρούσαν για αιώνες στον τάφο του οι Αργίτες Άσβεστον Πυρ. Η αδελφή του Μυκήνη ή ο εγγονός του Μυκηνέας έδωσαν το όνομά τους στην, γειτονική του Άργους, νέα πόλη των Μυκηνών, που ο κατοπινός βασιλιάς της, ο Αγαμέμνων, ηγήθηκε της εκστρατείας στην Τροία που κερδήθηκε με την πονηριά του Οδυσσέα.

Ο Φορωνέας ίδρυσε και την θρησκεία. Ανήγειρε μάλιστα ναό προς τιμήν της Ήρας, οπότε ο Ζεύς, για να του ανταποδώσει την ευγενική χειρονομία, του χάρισε την φωτιά, που, με την άδειά του, αυτός διέδωσε στους ανθρώπους, αντί του Προμηθέα. Το αρχαιότερο ελληνικό έπος είναι η Φορωνιάς, από την οποία έχουν σωθεί μόνο κάποια αποπάσματα. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν διδασκόμαστε στο σχολείο.

Τις τελευταίες μέρες η φωτιά έκαψε τις Μυκήνες, την Ανατολική Αττική και κατακαίει τις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι, είχε γίνει παρανάλωμα η Αυστραλία. Ακόμα είναι νωπή η εκατόμβη στο Μάτι. Το δώρο του Διός είναι θεϊκό, απαιτεί σεβασμό. Και τον επιβάλλει αφ’ εαυτού, με επίδειξη της ισχύος του, όπου και όποτε θέλει.

Η επί σκοπού χρήση της φωτιάς για την καταστροφή, πάντα προκαλούσε τον αποτροπιασμό. Η πυρπόληση της Τροίας από τους Έλληνες, της Αθήνας από τον Ξέρξη, της Περσέπολης από τον Αλέξανδρο κατά παρότρυνση της Θαΐδας, της Ρώμης από τον Νέρωνα, μένουν, μετά από χιλιετίες, με φρίκη στη μνήμη των ανθρώπων.

Η πυρκαϊά της Μόριας δεν θα μείνει στην μνήμη. Ένας άθλιος, πρόχειρος καταυλισμός ντροπής, εξοβελιστέος από τους ντόπιους, σιχαμερός για τους ενοίκους του, που τον κάψανε οι ίδιοι τελικά, απόλυτο σύμβολο ανικανότητας της συντεταγμένης πολιτείας και της απουσίας αξιών στις ηγεσίες των διεθνών φορέων. Ίσως όμως σήμερα χρησιμεύσει ως μια ακόμα μικρή προειδοποίηση, καθώς δημιούργησε, ακούσια, ηχηρό κοντραστ με την παγκοσμιότητα του ίδιου του μέσου που χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή του.

Το θείο δώρο στον βασιλιά Φορωνέα, για την σωφροσύνη και ταπεινότητά του, ήταν να εξουσιάζει μια από τις φυσικές δυνάμεις. Η θρησκεία γεννήθηκε θεοποιώντας αυτές τις δυνάμεις, με σεβασμό και δέος, λόγω της παγκοσμιότητας και της ισχύος τους.

Στον αντίποδα, ζούμε την ύβρι των σημερινών ηγεμόνων, αυτών που αγνοούν ή περιφρονούν τις φυσικές δυνάμεις, αυτών που προκαλούν και προσβάλλουν την Φύση. Οι αρχέγονοι θεοί, Ελλήνων, Εβραίων και Αράβων, ήταν εκδικητικοί. Έτσι τους έπλασαν οι πρόγονοι, προβάλλοντας πάνω τους την εκδήλωση του φυσικού νόμου: δράση-αντίδραση. Σήμερα, με την επιστήμη, μπορούμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα την φύση και τον εαυτό μας. Ας μην κλείνουμε τα μάτια, η ύβρις αυτών των ηγεμόνων είναι επικίνδυνη για όλους μας.

Ο Φορωνέας ως Νομοθέτης. Ανάγλυφο που βρίσκεται στο καμπαναριό καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας. Nino Pisano, 1368

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος-Νέα απάτη, διεθνώς γνωστή, παρατηρείται, μέσω σεξουαλικής εκβίασης
Ο τελευταίος πειρασμός, του Χρήστου Χωμενίδη
Ίσιες ρίζες, πλάγιες σκέψεις, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.