Πόρτα στον Κόσμο

Ο «κόκκινος δράκος» στο απόσπασμα! Θα πληρώσει η Κίνα παγκόσμια αποζημίωση για τον κορωνοϊό;, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Το μακάβριο χρονικό της Κίνας περιλαμβάνει όλες τις πανδημίες που έχει φέρει στον πλανήτη: Το 1580 ήταν η Ασιατική Γρίπη, το 1918 η Ισπανική Γρίπη, το 1957 η Ασιατική Γρίπη, το 1968 η Γρίπη του Χονγκ Κονγκ, το 1977 η Ερυθρά Γρίπη, το 2003 η Γρίπη των Πτηνών και τέλος το 2019 ο Κορωνοϊός Covid-19.

Ο πρώτος που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της γρίπης υπήρξε ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο ιστορικός και συγγραφέας που γεννήθηκε περίπου το 90 π.Χ. στην πόλη Αγύριον της Σικελίας και στην Παγκόσμια ιστορία του με την ονομασία «Βιβλιοθήκη Ιστορική» μας δίνει με σαφή τρόπο πληροφορίες για την ασθένεια που είχε πλήξει τον αθηναϊκό στρατό στη Σικελία το καλοκαίρι του 415 π.Χ αποδεκατίζοντάς τον.

Ακολούθησε ο Ιπποκράτης, ο οποίος το 412 π.Χ σκιαγράφησε με επιστημονικά χαρακτηριστικά τη γρίπη χαρακτηρίζοντάς την ως επιδημία. Ωστόσο, σαν ιστορικά καταγεγραμμένη πρώτη πανδημία της γρίπης, θεωρούμε αυτή που καταγράφηκε το 1580 μ.Χ. και ξεκίνησε από την Ασία, απ’ όπου ταξιδιώτες-φορείς του ιού μετέδωσαν τη γρίπη σε Αφρική, Ευρώπη και Αμερική. Και από τότε μέχρι και σήμερα όλες σχεδόν οι πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα έχουν ξεκινήσει τη σαρωτική πορεία τους στον κόσμο από την Κίνα μέχρι και σήμερα που φτάσαμε στην πανδημία του κορωνοϊού, που ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε και με πόσους νεκρούς θα κλείσει τον κύκλο του.

Αρχίζοντας από την ισπανική γρίπη του 1918-‘19 με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν ότι εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Κίνα και εξαπλώθηκε στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και την Αφρική και ονομάστηκε «ισπανική» επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας αφήνοντας πίσω της εκατομμύρια νεκρούς, συνεχίζοντας με την ασιατική γρίπη του 1957-‘58 που αποδεδειγμένα ξεκίνησε από την Κίνα στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, συνεχίζοντας με την γρίπη του HONG – KONG το 1968 όταν οι στρατιώτες που γύριζαν από το Βιετνάμ την έφεραν στις ΗΠΑ, προκαλώντας τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό παρακολούθησης και πρόληψης των ασθενειών, με την ρωσική γρίπη ή ερυθρά γρίπη, το 1977-’78, η οποία παρά το όνομά της άρχισε από τη Βόρεια Κίνα τον Μάιο του 1977 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 1978 είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και οφειλόταν σε έναν ελαφρά διαφοροποιημένο υπότυπο Η1Ν1 που πιθανόν διέφυγε από εργαστήριο, στοιχίζοντας τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους παγκοσμίως και φτάνοντας στις πιο πρόσφατες όπως η γρίπη των πτηνών το 2003-2004 με τα πρώτα κρούσματα στο Χόνγκ-Κονγκ και τώρα ο Covid-19.

Είναι όντως πολύ παράξενο ότι οι περισσότερες επιδημίες ή πανδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτό συμβαίνει γιατί στις ασιατικές χώρες οι συγκεκριμένοι ιοί που προκαλούν τις επιδημίες συνδέονται με την άγρια πανίδα, νυχτερίδες, τρωκτικά και φίδια. Η Κίνα από τους επιδημιολόγους θεωρείται ως το σημείο μηδέν των ιογενών ασθενειών και η περιοχή η οποία είναι περισσότερο ευάλωτη σε νέους τύπους λοιμώξεων με τις υπαίθριες λαϊκές αγορές να συνδράμουν στην εξάπλωσή τους. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, η τέως διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Μάργκαρετ Τσαν είχε προειδοποιήσει πως «Οι ιοί που θα μας πλήξουν στο μέλλον υπάρχουν ήδη. Καιροφυλακτούν στις ζούγκλες της Αφρικής ή στις αγορές της Ασίας», παρομοιάζοντας την Ασία με ένα καζάνι στο οποίο βράζουν νέα μικρόβια. Ο Ρόμπερτ Πέκαμ, καθηγητής Επιστημών του Ανθρώπου και Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και συγγραφέας του βιβλίου «Epidemics in Modern Asia», στο βιβλίο του αναφέρει πως «Μπορεί να φαίνεται ως προκατάληψη, αλλά υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η περιοχή είναι περισσότερο ευάλωτη σε νέους τύπους λοιμώξεων. Κυρίως ο εξαιρετικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και η διατήρηση και συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών παρά τον αχαλίνωτο εκσυγχρονισμό, δηλαδή στην επιλογή κατανάλωσης κρέατος από συγκεκριμένα είδη ζώων και στην προτίμηση των λαϊκών αγορών».

Αυτές οι υπαίθριες αγορές με τους εμπόρους να στριμώχνονται σε στενούς χώρους και να πουλάνε φρεσκοσφαγμένα ζώα με τα βιολογικά υγρά, όλα ανάκατα στο έδαφος, εκεί που παίζουν τα παιδιά και ψάχνουν για τροφή τα υπόλοιπα ζωντανά, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής αποτελούν βιολογικές βόμβες που ευνοούν την ανάπτυξη νέων ιών που κάποια στιγμή «αποφασίζουν» να πραγματοποιήσουν το μεγάλο άλμα από είδος σε είδος, μεταπηδώντας και στους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό σκηνικό από άποψη υγιεινής, με ζωντανά και νεκρά ζώα – σκυλιά, κοτόπουλα, γουρούνια, μοσχάρια κ.ά.- να είναι σε στενή επαφή μεταξύ τους, όπως και με τους ανθρώπους όπου οι πλανόδιοι χασάπηδες κόβουν επιτόπου για τους πελάτες τους κομμάτια ωμού κρέατος κάθε είδους. Υπάρχει άραγε πιο σίγουρος τρόπος μετάδοσης μιας ασθένειας; Σίγουρα όχι. Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Μπορούμε ή όχι να κατηγορήσουμε την Ασία για την έξαρση και μετάδοση αυτών των επιδημιών που αποδεκατίζουν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια; Έχουν ευθύνη οι Κινέζοι για την εξάπλωση του νέου δολοφονικού ιού σε όλο τον πλανήτη; Θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο όταν πια η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει ή και να σβήσει την απειλή από τον κορωνοϊό; Η απάντηση είναι πως νομικό προηγούμενο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων ή άλλου είδους οικονομικών επανορθώσεων από την Κίνα δεν υπάρχει. Και εξάλλου, για όσους σπεύσουν να μιλήσουν για ευθύνες, θα θυμίσουμε πως η Κίνα η οποία τώρα βρίσκεται σε ύφεση αναφορικά με την πανδημία, δείχνει πρόθυμη να μοιραστεί με όλες τις χώρες του πλανήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όλα τα δεδομένα που συγκέντρωσε αυτούς τους μήνες σε σχέση με την πανδημία. Και σε μελέτες και σε προτάσεις θεραπείας.

Ζητούνται μέτρα προστασίας στις υπαίθριες αγορές με φίδια, αρουραίους, αράχνες και ασβούς

Σίγουρα η απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι ανυπολόγιστη και η οικονομική κατάρρευση που θα ακολουθήσει την πανδημία προβλέπεται να είναι τρομακτική και θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Και σίγουρα όταν ο εφιάλτης της πανδημίας θα έχει περάσει τότε θα υπάρξει μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια και τις ευθύνες όσων επέτρεψαν, αποσιώπησαν ή απέτυχαν να ελέγξουν την γέννηση και την εξάπλωσή της. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί κανείς να ζητήσει αποζημίωση από την Κίνα για το ξέσπασμα αυτό του εφιάλτη.

Ίσως όμως είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξουν περιορισμοί και έλεγχος σε όλες αυτές τις υπαίθριες αγορές τις πηγές του εφιάλτη, όπου φίδια, αρουραίοι, αράχνες, ακόμη και ασβοί πωλούνται σαν λιχουδιές και γίνονται «θερμοκήπιο» για τους ιούς που απειλούν την παγκόσμια υγεία. Και εδώ ίσως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει εφόσον επισήμως έχει καταγγείλει τις αγορές αυτές ως ανθυγιεινές και ξεπερασμένες, πριν ξεσπάσει ένας νέος ιός που θα αποδειχθεί καταστροφικότερος και ίσως ο τελευταίος για το ανθρώπινο είδος πάνω στη Γη.

20 τρις δολάρια διεκδικούν οι ΗΠΑ από την Κίνα

Αγωγή 20 τρις. δολαρίων κατατέθηκε από τις ΗΠΑ κατά της Κίνας για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο. Κάτι που είχε αποκαλύψει στις 15 Μαρτίουμε αποκλειστικό δημοσίευμα η “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” και το eReportaz με τίτλο “Όπλο βιοχημικού πολέμου (που ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν) ο ιός φονιάς;” Την αγωγή κατέθεσε ο Αμερικανός δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν από κοινού με εταιρεία Buzz Photos του Τέξας και στρέφεται κατά της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Σι Ζενγκλί και του αρχηγού του στρατού Τζεν Γουέι.

Όπως αναφέρει το Business Today, υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός είναι το αποτέλεσμα βιολογικού όπλου που ετοίμαζαν οι κινεζικές αρχές που «ξέφυγε» από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν και είχε «σχεδιαστεί» από την Κίνα για να επιφέρει μαζικό θάνατο. Οι ίδιοι επικαλούνται δημοσιεύματα για να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μόνο ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στην Κίνα το οποίο μπορεί να χειριστεί ιούς όπως ο SARS-CoV-2: Αυτό της Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο Κυριακάτικο ΜΠΑΜ

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Συναγωνισμός υπουργών για ψήφο Ομογένειας, του Αντώνη Η.Διαματάρη
Ο Μητσοτάκης στην καρδιά του Ελληνισμού Αστόρια!, του Γιώργου Σαράφογλου
Φόβος και αλυσίδα αξίας του εμπορεύματος, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.