Ανοιχτή πόρτα

Ο Γκράχαμ Μπελ στην Ελλάδα σήμερα, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π78]

Ο Γκράχαμ Μπελ στην Ελλάδα σήμερα  

[Το ‘’Αντισταθείτε’ δεν αποτελεί σήμερα το βασικό μοτίβο της Ποίησης]. 

(Γιάννης Πανούσης Ποίηση και ποιητές σε σταυρο-δρόμι; • Fractal 31-5-23 (fractalart.gr)

       Αγαπητοί φίλοι, δεν πρόκειται για την άφιξη στην Ελλάδα κανενός διάσημου ηθοποιού, σπουδαίου πολιτικού ή ξακουστού τραγουδοποιού, διότι ο επονομαζόμενος Alexander Graham Bell [1847-1922], όπως είναι γνωστό – και αν δεν είναι το μαθαίνεται τώρα – είναι ο Αμερικανός εφευρέτης, ο οποίος παρήγαγε το έτος 1876 το πρώτο τηλέφωνο, ικανό να αναπαράγει την ανθρώπινη ομιλία με την ποιότητα και την χροιά της. Έναν χρόνο μετά, το 1877 το τηλέφωνο τελειοποιήθηκε χάρη στον έτερο Αμερικανό Τόμας Έντισον (1847-1931).

       Όπως είναι επίσης γνωστό τοις πάσι, το τηλέφωνο είναι μία  από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκμηδένισε τις αποστάσεις και επέδρασσε στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, κυριολεκτικά η επίδρασή του στην οικονομική ζωή της δικής μας χώρας, υπήρξε καταλυτική, ιδιαίτερα για τις διάφορες εταιρείες που δρουν (επιχειρούν το λένε τώρα) στην Ελλάδα. Βέβαια θα μου πείτε τι σχέση έχει η φράση του καθηγητή κ. Πανούση «Το ‘’Αντισταθείτε’ δεν αποτελεί σήμερα το βασικό μοτίβο της Ποίησης»  με τα τηλέφωνα ; Σωστή η απορία, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι και ποιητής και με την φράση του αυτή είπε μια αλήθεια. Πράγματι δεν αντιστέκονται σήμερα οι ποιητές στην πνευματική, κοινωνική ή πολιτική «πραγματικότητα», αλλά εντρυφούν σε έναν εσωτερικό τους «γίγνεσθαι», το οποίο όμως επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Ένας – δυστυχώς – τέτοιος παράγων αγαπητοί μου, είναι και το τηλέφωνο και κυρίως, το κινητό τηλέφωνο, αφού από το 1877 μέχρι σήμερα η καταπληκτική τεχνολογία  της εποχής μας, δηλαδή τα σταθερά τηλέφωνα (με καλώδιο ή ασύρματα) περισσότερο ως μουσειακά αντικείμενα είναι παρά ως εργαλεία επικοινωνίας. 

Στο σημείο αυτό θα ζητήσω συγνώμη από τον ομόλογό μου κ. Γιάννη Πανούση για την παρασπονδία μου να «αντισταθώ» – ποιητική όμως αδεία – στην κατάχρηση της εφευρέσεως του μακαρίτη Graham Bell, ο οποίος εάν γνώριζε την χρήση της εφευρέσεώς του από τις διάφορες εταιρείες (του) σήμερα στην Ελλάδα  – και όχι μόνον – θα έτριζαν [όπως λένε] τα κόκκαλά του στον τάφο του. Ως ποιητής λοιπόν [δεν το λέω εγώ, άλλοι το λένε] προσπαθώ μερικά μεσημέρια ως γέρος [γεννήθηκα 100 χρόνια μετά τον  Τόμας Έντισον], να πάρω έναν σύντομο υπνάκο, ο οποίος επιβάλλεται ιατρικώς [έτσι λένε] προς ίαση ψυχής και σώματος, αλλά και ως ενδυνάμωση της ποιητικής ουσίας, αφού «Το προσωπικό ψυχοθυμικό στοιχείο υπερτερεί του γενικού κοινωνικοπολιτικού» κατά την άποψη του κ. Πανούση, με την οποία και συμφωνώ απολύτως.

       Όμως, εκεί που, ο ζωοποιός ύπνος έρχεται να επουλώσει τις πληγές από την αισχρή καθημερινότητα της ζωής (μας), ο ήχος του κινητού τηλεφώνου, διακόπτει βάναυσα την θεραπευτική επίδραση του μεσημεριανού ύπνου και πετάει τον ξαπλωμένο άνθρωπο [ποιητή, καθηγητή, βιοπαλαιστή, βουλευτή – ενδεικτική απαρίθμηση] στις βάρβαρες ορέξεις των εισπρακτικών, τηλεφωνικών, διαφημιστικών και λοιπών αδηφάγων και άπληστων εταιρειών capel, capelon, avon, etonio, fotovon, team, k.a., οι οποίες … νομίμως (sic) εν ώρα κοινής ησυχίας σπάνε τα νεύρα των πολιτών …. [Bλ. για την νομιμότητα :  «Εγώ, εσύ και το τηλέφωνο, του Πάνου Καπώνη – iporta.gr». 

       Δεν είδα όμως αγαπητοί μου καμία κυβέρνηση και καμία αντιπολίτευση (υπάρχουσα ή μη) να συμπεριλάβει σε προγραμματικές της δηλώσεις μέτρα εναντίον αυτών των υποτιθέμενων εταιρειών που κερδοσκοπούν και ενοχλούν με την άδεια του Κράτους. Πως λοιπόν κύριε Πανούση να μην χρησιμοποιήσω – ως πολίτης και ουχί ως ποιητής – το «Αντισταθείτε» ; [Ζητώ δε συγνώμη από τον k. Πανούση που χρησιμοποίησα το ενδιαφέρον του άρθρο].  

      Μετά δε το τράνταγμα, [το «δε» δεν σημαίνει «δεν» το διευκρινίζω], εάν ψάξει κανείς να βρεί σε ποιόν ανήκει το κινητό +3069τόσο…., ανακαλύπτει ή ότι δεν υπάρχει ή ότι κάλεσαν για «ενημέρωση» από την τάδε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών ή την αξιότιμη Χ συστημική τράπεζα ή το δείνα δικηγορικό γραφείο που εκτελεί χρέη εταιρείας ενημέρωσης ή της «teletade» τηλεφωνικής εταιρείας που σε θέλει μαζί της με χαμηλά κόστη ή της εταιρείας παροχής ενέργειας που είναι …. Φθηνότερη (!!!) και πάει λέγοντας. Και φυσικά όπου φτωχός και η μοίρα του… άντε μετά να ζήσεις με 17 ευρώ τον μήνα του επιδόματος Market Pass στο  Vouchers.gov.gr, αλλά τα funds «Τα funds … ξανάρχονται !!!, του Πάνου Καπώνη – iporta.gr», θα σου μειώσουν τους κόπους μιας ζωής και ΕΣΥ   ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζεις ότι χρωστάς στους … «καρχαρίες» της αγοράς ακόμη και 100 ευρώ ή και λιγότερα…       

       Συγχωρέσατε με όμως αγαπητοί μου που δεν θα ασχοληθώ με τις «κοκορομαχίες» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αλλά με αυτά τα πεζά καθημερινά βάσανα των πολιτών και τις μαύρες πτυχές ενός αναποτελεσματικού κράτους …. της Ευρώπης (!!). Απλά, προς το παρόν,  ας παρακολουθήσουμε το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών της «αφανούς» αντιπολίτευσης, ως λειτουργία ενός «ηθικού πλεονεκτήματος», μήπως  και οι απλοί πολίτες και όχι μόνον οι ποιητές χρησιμοποιήσουν κάποτε το «Αντισταθείτε», για να μην μένουμε αδιάφοροι, όπως συνέβη με το κοινό στην  παγκόσμια έκθεση της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α, στην οποία ο Γκράχαμ Μπελ παρουσίασε για πρώτη φορά την τελειοποιημένη κατασκευή του, το τηλέφωνο !!!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

SHARE
RELATED POSTS
Η ψυχή στους τοίχους, του Ηλία Καραβόλια
11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg
Ήρθαμε για τα χαλιά, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” προς Χατζημάρκο: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δικαιούστε να έχετε τις φαντασιώσεις σας. Αλλά τα στοιχεία άλλα λένε»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.