Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Νοσοκομείο Ρόδου: βασικές ελλείψεις σε Παιδιατρική, ΜΕΘ, ΤΕΠ, Αναισθησιολογικό τμήμα

Spread the love

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2020
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση
του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου συζητήθηκαν
τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου μας.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των παρισταμένων μελών του Συλλόγου μας αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία μια Υγειονομικής Περιφέρειας αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά μας, καθότι διαπιστώνεται ότι τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι ανέφικτο να αντιμετωπισθούν από την σημερινή 2η Υ.ΠΕ. Πειραιά και νήσων Αιγαίου.

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου:

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί σε βασικά του τμήματα με μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού:

Συγκεκριμένα:

Αναισθησιολογικό τμήμα: Υπηρετούν μόνο 3 (τρεις) ιατροί και δεν μπορεί να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων. Στο ισχύον οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ρόδου υπάρχουν 10 (δέκα) θέσεις αναισθησιολόγων ενώ στην τελευταία προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη προκηρύχτηκαν μόνο 2 (δύο) θέσεις. Επισημαίνουμε ότι το Γ.Ν. Ρόδου είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Αιγαίου και πραγματοποιούνται πάνω από 4.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως. Είναι επιβεβλημένη η απόσπαση τουλάχιστον δύο αναισθησιολόγων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των νέων επιμελητών Β.

Παιδιατρική κλινική: Υπηρετούν 2 (δύο) ειδικευμένοι ιατροί και άλλοι 2 Παιδίατροι συμμετέχουν μόνο στις εφημερίες από το Κέντρο Υγείας Ρόδου. Να σημειώσουμε ότι η Παιδιατρική κλινική διαθέτει 20 (είκοσι) κλίνες και έχει αυξημένες ανάγκες νοσηλείας έχοντας στην ευθύνη της, την παρακολούθηση των νεογνών, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς και την εξέταση των φιλοξενούμενων παιδιών από άλλες χώρες. Από τα στατιστικά των τελευταίων ετών επιβεβαιώνεται πως 6.500 -7.000 παιδιά εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία και περίπου 1.000 παιδιά νοσηλεύονται κατ’ έτος.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.): Διαπιστώνεται μεγάλη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και πλήρη λειτουργία και των 8 (οκτώ) διαθέσιμων κλινών στη ΜΕΘ, γιατί αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 6 (έξι).  Επιτακτική ανάγκη στη ΜΕΘ είναι η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά την περίοδο που υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η νοσηρότητα λόγω και του κορωνοϊού.  Για να συμβεί αυτό πρέπει να διορισθεί με επείγουσες διαδικασίες το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό).

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.): Θεωρούμε επιβεβλημένη την αυτονόμηση του Τ.Ε.Π. όπως άλλωστε αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία και η οποία παραμένει ανεφάρμοστη.
Η στελέχωση των Τ.Ε.Π. πρέπει πρωτίστως να είναι από ειδικευμένους ιατρούς σε 24ωρη συνεχή βάση. Ενίσχυση του ΤΕΠ με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα μικρά νησιά είναι η έλλειψη μόνιμων ειδικευμένων ιατρών οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κανένα νησί χωρίς ειδικευμένο ιατρό.

Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά προκειμένου να στελεχωθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας από ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς προκειμένου αυτοί να αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε κάποιο νησί. Θεωρούμε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αυξήσουν την ασφάλεια των ιατρών στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι ειδικευμένοι νέοι γιατροί με ειδικότητα σχετική με την Π.Φ.Υ. θα πρέπει να υπηρετούν υποχρεωτικά σε νησιά ή στις δυσπρόσιτες περιοχές για μια διετία τουλάχιστον, προκειμένου να αποκτήσουν σχετική εμπειρία που να αποδεικνύεται μετά από μοριοδότηση τους, για να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο) σε μεγαλύτερο αστικό κέντρο.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των χρονίων νοσημάτων γίνεται αποσπασματικά με την συμβολή εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και γιατρών αποσπασμένων από τη Ρόδο.

Παρά τις σημαντικές δαπάνες που έχουν γίνει κατά καιρούς για προμήθεια εξοπλισμών τηλεϊατρικής, οι τελευταίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Η τηλεϊατρική μέχρι στιγμής εφαρμόζεται αποσπασματικά και δεν αποδίδει το απαιτούμενο θετικό αποτελέσμα σε ιατρούς και ασθενείς. Προτείνουμε δημιουργία δικτύου συμβεβλημένων ιατρών στη Ρόδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εξασφαλίσουμε την άμεση επικοινωνία των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά αυτά με το εξειδικευμένο προσωπικό της Ρόδου διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, για να καθοδηγούν τους ιατρούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δύσκολων και σύνθετων παθήσεων. Μέχρι σήμερα η λειτουργία της τηλεϊατρικής είναι συνδεδεμένη με ιατρούς που υπηρετούν μόνο σε δευτεροβάθμιες δομές Υγείας. Θεωρούμε εσφαλμένη την τακτική αυτή, διότι είναι αδύνατον ο πολυάσχολος ιατρός του Ε.Σ.Υ.
να επιβαρύνεται επιπρόσθετα και με αυτά τα καθήκοντα.

Προτείνουμε τη δημιουργία ΕΚΑΒ νησιωτικής Ελλάδας με σκοπό την εποπτεία και τη διασύνδεση μονάδων υγείας και τον απόλυτο έλεγχο στις διακομιδές τόσο των επειγόντων περιστατικών όσο και την μεταφορά από και προς τα νησιά ασθενών που έχουν ανάγκη άμεσης περίθαλψης. Η νησιωτική περιοχή μας παρουσιάζει τις περισσότερες διακομιδές από και προς τα νοσοκομεία της και είναι επιβεβλημένη η δημιουργία μιας διοικητικής δομής με εκτελεστική και οικονομική αυτοτέλεια.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση:

Η χρησιμότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι αμφισβητήσιμη καθότι είναι χρονοβόρα και σε αρκετές περιπτώσεις πολύπλοκη. Επιπρόσθετα ο ιατρός καθίσταται αντιπαραγωγικός καθώς ασχολείται περισσότερο με τον υπολογιστή παρά με τον άρρωστο.

Ο βασικός στόχος της εφαρμογής τους, ήταν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και από τα στατιστικά δεδομένα έως τώρα, φαίνεται ότι απέτυχε.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για να έχουν νόημα ύπαρξης, πρέπει να διασφαλίζουν την εγκυρότητα των παραμέτρων και των εργαστηριακών τιμών που εισάγονται.

Κατάργηση των υποχρεωτικών χρονικών ορίων στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Αιτούμαστε την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης των θεραπειών διότι την θεωρούμε λανθασμένη και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα, ο Ε.Ο.Φ. αδειοδοτεί την κυκλοφορία σκευασμάτων με την εμπορική ονομασία (περίπου 7.000 σκευάσματα), ο ιατρός συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία που αποτυπώνεται στην συνταγή ως δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός παραδίδει ότι έχει διαθέσιμο στο φαρμακείο του με εμπορική ονομασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αμφιβολία από τους ασθενείς αν έλαβαν την προτεινόμενη θεραπεία από τον ιατρό τους.

Αιτούμαστε το τέλος αυτής της διαδικασίας που έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της σχέσης ιατρού – ασθενή.

 Προτείνουμε:

Κατάργηση της εμπορικής ονομασίας των κυκλοφορούντων και αποζημιούμενων σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ και να δίδονται στα πρότυπα άλλων χωρών (π.χ. Η.Π.Α., Γερμανίας ή Σουηδίας) δηλαδή μόνο με την δραστική ουσία και σε αριθμό δισκίων που ορίζεται από την θεραπεία του ιατρού.

Εναλλακτικά, προτείνουμε την συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας αποκλειστικά από τον ιατρό, χωρίς την δυνατότητα αλλαγής από τον φαρμακοποιό,  για να μην υπάρχει σύγχυση στην θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας:

Είμαστε στη διαδικασία συλλογής εκθεμάτων και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών για την λειτουργία του Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει για εμάς ένα σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας των ιατρών και των δομών υγείας του τόπου μας.

Για το χώρο του παλιού νοσοκομείου:

Διαπιστώνεται η πολυετής εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου Ρόδου. Αποτελεί μείζον πρόβλημα ασφάλειας της “Στέγης” του Ι.Σ.Ρ.  και της περιουσιακής κατάστασης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Επιβάλλεται η άμεση φύλαξη του χώρου καθώς και ο καθαρισμός τόσο του εσωτερικού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου.  Παράλληλα πρέπει οι φορείς της περιοχής μας να συναποφασίσουν για την οριστική αξιοποίηση του συνολικού συγκροτήματος, το οποίο παραμένει έρμαιο βανδαλισμών και έκνομων πράξεων.

SHARE
RELATED POSTS
16699880_626332414224637_431178009_n.jpg
15 Φεβρουαρίου: Εθελοντική Αιμοδοσία για παιδιά με καρκίνο από την Ροδαυγή
Μ.Κόνσολας: “Δεν σκοπεύω να είμαι ένας Υπουργός που δεν θα αλλάξει τίποτα στο πεδίο της τουριστικής εκπαίδευσης”-Μήνυμα από το “Ροδίων Παιδεία”
Για 8η χρονιά Arte Con Anima διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου – 12 Απριλίου στη Ρόδο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.